7ος χρόνος, ημέρα 2187η
Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2021

Νέο «χτύπημα» από ΔΝT: Πάνω από 200% το χρέος της Ελλάδας

Νέο «χτύπημα» από ΔΝT: Πάνω από 200% το χρέος της Ελλάδας

Εκτίναξη πάνω από 200% του χρέους της Ελλάδας, βλέπει για φέτος το ΔΝΤ, ενσωματώνοντας τις προβλέψεις του για την βαθιά ύφεση και ως ένα βαθμό τον έκτακτο δανεισμό, στον οποίο θα καταφύγει η χώρα για να καλύψει τις αυξημένες χρηματοδοτικές της ανάγκες.

Οι δυσοίωνες αυτές εκτιμήσεις (200,8%) περιλαμβάνονται στη νέα έκθεση Fiscal Monitor που έδωσε το ΔΝΤ στη δημοσιότητα, στο πλαίσιο των εργασιών της Εαρινής Συνόδου του, οι οποίες διεξάγονται μέσω τηλεδιασκέψεων.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πάουλ Τόμσεν εξήγησε σήμερα γιατί η επίπτωση της κρίσης είναι μεγαλύτερη σε σχέση με άλλα κράτη (το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση 10% για φέτος, τη μεγαλύτερη από κάθε άλλο ανεπτυγμένο οικονομικά κράτος-μέλος του Ταμείου με την εξαίρεση του Σαν Μαρίνο). Η αιτία βρίσκεται στην μεγάλη εξάρτηση του ΑΕΠ από τον τουρισμό και την ναυτιλία, αλλά και στο γεγονός ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα λόγω της υψηλής αναλογίας κόκκινων δανείων θα δυσκολευτεί πολύ περισσότερο απ’ ότι άλλα κράτη να χρηματοδοτήσει την οικονομία

Στο μέτωπο του δημοσιονομικού ελλείμματος, το Ταμείο υπολογίζει ότι από πρωτογενές πλεόνασμα στο 4% του ΑΕΠ το 2019, φέτος η χώρα θα οδηγηθεί σε πρωτογενές έλλειμμα 5,1% του ΑΕΠ. Το χειρότερο είναι η διάχυση του φαινομένου και το 2021, με το Ταμείο να υπολογίζει ότι η φετινή ζημιά θα προκαλέσει και του χρόνου πρωτογενές έλλειμμα 4,4% του ΑΕΠ.

Ταυτόχρονα και με φόντο τα στοιχεία του προϋπολογισμού για το πρώτο τρίμηνο τα οποία είχαν καταγράψει πιέσεις στα έσοδα (γύρω στα 620 εκατ. ευρώ, αφαιρώντας τις ενέσεις από την Τράπεζα της Ελλάδας, το ΠΔΕ και τα ANFA’s- SMP’s) το Ταμείο υπολογίζει ότι οι φετινές εισπράξεις θα είναι κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες μικρότερες από πέρσι.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι φέτος θα χαθούν πάνω από 4,5 δισ. ευρώ, όταν τα μέτρα στήριξης θα διογκώσουν τις δαπάνες κατά περίπου 12,5 δισ. σε σύγκριση με τα περσινά επίπεδα.