Νέο αντιμεταναστευτικό διάταγμα που εξαιρεί το Ιράκ υπέγραψε ο D. Trump

Νέο αντιμεταναστευτικό διάταγμα που εξαιρεί το Ιράκ υπέγραψε ο D. Trump

Αναθεωρημένη έκδοση του πολύκροτου αντιμεταναστευτικού διατάγματός του υπέγραψε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Donald Trump, με στόχο να αποφευχθούν τα νομικά προσκόμματα που «πάγωσαν» την αρχική έκδοση στα δικαστήρια.

Η νεότερη έκδοση, που παρουσιάστηκε σε διυπουργική συνέντευξη Τύπου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαγορεύει προσωρινά την είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες στους πολίτες έξι επί το πλείστον μουσουλμανικών χωρών, αντί για επτά που προέβλεπε το αρχικό διάταγμα, καθώς από τη λίστα θα εξαιρεθεί το Ιράκ.

Στον κατάλογο λογικά παραμένουν Ιράν, Συρία, Λιβύη, Υεμένη, Σομαλία και Σουδάν, αν και στο υπόμνημα που δημοσίευσε ο Λευκός Οίκος δεν γίνεται κατονομάζονται οι έξι χώρες. Το νέο διάταγμα θα τεθεί σε ισχύ στις 16 Μαρτίου και η απαγόρευση θα ισχύει για 90 ημέρες.

Παρουσιάζοντας τις αλλαγές, ο υπουργός Εξωτερικών Rex Tillerson στάθηκε στη συνεισφορά του Ιράκ στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Η Βαγδάτη είχε χαιρετίσει από νωρίτερα την αλλαγή, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να κάνει λόγο για «θετικό μήνυμα» που καταδεικνύει την «πραγματική εταιρική σχέση» με την Ουάσιγκτον.

Επιπλέον, η νέα προεδρική εντολή διευκρινίζει ότι η είσοδος θα απαγορεύεται μόνο σε όσους θα ζητούν εφεξής βίζα, δηλαδή δεν θα επηρεάσει μετανάστες που έχουν ήδη λάβει θεώρηση στο διαβατήριό τους ή έχουν εξασφαλίσει δικαίωμα μόνιμης διαμονής στις ΗΠΑ – οι αποκαλούμενοι κάτοχοι «πράσινης κάρτας».

Η αρχική εντολή δεν παρείχε καμία διευκρίνιση για κατόχους βίζα ή πράσινης κάρτας, με συνέπεια να επικρατήσει πανικός στα διεθνή αεροδρόμια, δίνοντας βάση για σειρά δικαστικών προσφυγών κατά της κυβέρνησης.

Αλλαγές υπάρχουν και στο σκέλος του διατάγματος που αφορά την υποδοχή προσφύγων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η αρχική έκδοση της εντολής Trump ανέστειλε για 120 ημέρες την υποδοχή οποιουδήποτε πρόσφυγα, ανεξαρτήτως προέλευσης, αλλά στοχοθετούσε συγκεκριμένα τη Συρία, «παγώνοντας» επ' αόριστον την έλευση προσφύγων από την εμπόλεμη χώρα. Στην αναθεωρημένη έκδοση, ο Λευκός Οίκος αφαιρεί την ειδική μέριμνα για τη Συρία.

Επιπλέον, η νεότερη έκδοση του διατάγματος δεν περιέχει την ειδική πρόνοια για υποδοχή προσφύγων από τις μουσουλμανικές χώρες που ανήκουν σε θρησκευτικές μειονότητες.

Η εν λόγω πρόβλεψη για τις μειονότητες είχε προκαλέσει δικαστικούς πονοκεφάλους στην κυβέρνηση, καθώς μπορούσε να ερμηνευτεί ως διάκριση υπέρ των χριστιανών και σε βάρος μουσουλμάνων, παραβιάζοντας τη συνταγματική αρχή της θρησκευτικής ισονομίας.

Εξηγώντας την προσωρινή αναστολή του προσφυγικού προγράμματος, Ο υπουργός Δικαιοσύνης Jeff Sessions υποστήριξε, για πρώτη φορά, ότι περισσότεροι από 300 άνθρωποι που εισήλθαν σε αμερικανικό έδαφος με την ιδιότητα του πρόσφυγα ερευνώνται από το FBI, μεταξύ άλλων και για σχέσεις με τρομοκρατία, ωστόσο δεν έδωσε περισσότερα στοιχεία.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου, οι υπουργοί Εξωτερικών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικής Ασφάλειας επισήμαναν τη νομιμότητα του διατάγματος, διαμηνύοντας πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τη νέα εντολή μέσω της δικαστικής οδού.

«Θα υπερασπιστούμε την εντολή. Πιστεύουμε ότι είναι νόμιμη […] Η εκτελεστική εξουσία ασκεί την εξουσία», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Sessions.

Ο πρόεδρος Trump είχε υπογράψει το πρώτο διάταγμα μπροστά σε δημοσιογράφους και φωτογράφους. Αντίθετα, η αναθεωρημένη εκδοχή υπογράφηκε απουσία του Τύπου και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Τα κυριότερα σημεία του νέου διατάγματος

Το νέο αντιμεταναστευτικό διάταγμα που υπέγραψε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ θέτει στο στόχαστρο τους υπηκόους έξι χωρών και τους πρόσφυγες στους οποίους απαγορεύεται προσωρινά η είσοδος στη χώρα. Το διάταγμα θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τις 16 Μαρτίου.

- Ποιες χώρες αφορά η απαγόρευση;

Οι ΗΠΑ απαγορεύουν για τρεις μήνες την είσοδο σε υπηκόους έξι χωρών: Σουδάν, Συρία, Ιράν, Λιβύη, Σομαλία και Υεμένη. Η απαγόρευση έχει ως στόχο "να επιτρέψει την κατάλληλη εξέταση και την εφαρμογή κανόνων που θα εμποδίσουν τη διείσδυση" τρομοκρατών ή εγκληματιών, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας.

Στο πρώτο διάταγμα η απαγόρευση για τη Συρία δεν είχε χρονικό περιορισμό. Πλέον, οι απαγορεύσεις για τους Σύρους μετανάστες είναι οι ίδιες με αυτές που ισχύουν και για τους υπηκόους των άλλων πέντε χωρών.

Οι πρόσφυγες από όποιο μέρος του κόσμου και αν προέρχονται απαγορεύεται να εισέλθουν στις ΗΠΑ για διάστημα 120 ημερών. Ωστόσο, το διάταγμα δεν εφαρμόζεται για τα πρόσωπα εκείνα που έχουν ήδη αποκτήσει καθεστώς πρόσφυγα και η άφιξή τους στις ΗΠΑ είναι ήδη προγραμματισμένη. Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας διευκρίνισε ότι η χώρα δεν θα δεχτεί περισσότερους από 50.000 πρόσφυγες για το οικονομικό έτος 2017.

- Γιατί εξαιρέθηκε το Ιράκ;

Το Ιράκ περιλαμβανόταν στον κατάλογο των χωρών που αφορούσε το πρώτο διάταγμα της 27ης Ιανουαρίου. Πλέον εξαιρέθηκε επειδή "η ιρακινή κυβέρνηση έλαβε κατεπειγόντως μέτρα για να παράσχει επιπρόσθετες πληροφορίες για τους πολίτες της ώστε να βοηθήσει στη λήψη αποφάσεων που αφορούν τη μετανάστευση" και για να "ενισχύσει τη συνεργασία της με τις ΗΠΑ", εξηγεί το υπουργείο.

Ως εκ τούτου κρίθηκε ότι δεν είναι αναγκαία μια προσωρινή απαγόρευση της εισόδου Ιρακινών στις ΗΠΑ.

- Γιατί αυτές οι έξι χώρες;

Απορρίπτοντας τις κατηγορίες εκείνων που υποστηρίζουν ότι ο Λευκός Οίκος στοχεύει συγκεκριμένα τους μουσουλμάνους με το διάταγμα αυτό, η αμερικανική κυβέρνηση τονίζει ότι με την απαγόρευση "προστατεύονται οι ΗΠΑ απέναντι στις χώρες που έχουν εκτεθεί στην τρομοκρατία και διασφαλίζεται μια πιο αυστηρή διαδικασία εξέτασης" των αιτημάτων για μετανάστευση.

Το διάταγμα είναι "μέτρο ζωτικής σημασίας" για την ασφάλεια των ΗΠΑ, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Rex Tillerson.

Οι τρεις από τις έξι περιλαμβάνονται στον κατάλογο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τις χώρες που "στηρίζουν την τρομοκρατία" (Ιράν, Συρία, Σουδάν) ενώ για τις άλλες τρεις η προηγούμενη κυβέρνηση του προέδρου B. Obama υποστήριζε ότι "συνιστούν κίνδυνο". Για να δικαιολογήσει το διάταγμα, η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι 300 πρόσωπα που μπήκαν στις ΗΠΑ ως πρόσφυγες ερευνώνται σήμερα από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Δεν διευκρίνισε όμως αν οι "ύποπτοι" προέρχονται από αυτές τις έξι χώρες.

- Τι θα γίνει με όσους έχουν θεώρηση εισόδου;

Οι ταξιδιώτες που έχουν λάβει ήδη βίζα δεν επηρεάζονται από το διάταγμα και μπορούν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ. "Δεν θα ανακληθεί καμία βίζα μόνο με βάση το διάταγμα αυτό", διευκρινίζουν οι αμερικανικές αρχές.

Οι θεωρήσεις εισόδου που είχαν ακυρωθεί με βάση το πρώτο διάταγμα αποκαταστάθηκαν στις αρχές Φεβρουαρίου, αφού η δικαιοσύνη ανέστειλε την εφαρμογή του διατάγματος.

- Πράσινες κάρτες και πρόσωπα με διπλή υπηκοότητα

Η μεγαλύτερη σύγχυση που προκλήθηκε από το πρώτο διάταγμα αφορούσε τους μόνιμους κατοίκους ΗΠΑ που έχουν λάβει πράσινη κάρτα αλλά προέρχονται από μία εκ των έξι χωρών. Πλέον αποσαφηνίστηκε ότι η ταξιδιωτική απαγόρευση δεν ισχύει για αυτά τα πρόσωπα. Επίσης και όσοι έχουν διπλή υπηκοότητα μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα εφόσον διαθέτουν διαβατήριο από την δεύτερη χώρα προέλευσής τους.

Με πληροφορίες από skai.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ