7ος χρόνος, ημέρα 2062η
Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2021

Νεκρός θεωρείται ο ηγέτης της Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία

Νεκρός θεωρείται ο ηγέτης της Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία
Από επίθεση της Μπόκο Χαράμ σε σχολείο, τον Δεκέμβριο του 2020
AP Photo/Sunday Alamba

Νεκρός θεωρείται πλέον ο επικεφαλής της ακραίας ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία, καθώς φέρεται να έχει αυτοκτονήσει προκειμένου να γλιτώσει τη σύλληψη από αντίπαλη τζιχαντιστική οργάνωση στην αφρικανική χώρα.

Σύμφωνα με ηχητικό ντοκουμέντο, ο Αμπουμπακάρ Σεκάου πυροδότησε εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος, ώστε να αποφύγει να πέσει στα χέρια μαχητών του ISWAP, το οποίο είναι παρακλάδι του ΙSIS στη δυτική Αφρική.

Η φήμη για τον θάνατο του Σεκάου κυκλοφορεί στη Νιγηρία από τον Μάιο, χωρίς να έχει ακόμη επιβεβαιωθεί ούτε από τη νιγηριανή κυβέρνηση ούτε από την Μπόκο Χαράμ.

Πλέον όμως ηχητικό ντοκουμέντο του ISWAP, που τέθηκε στη διάθεση του πρακτορείου Ρόιτερς, αποδεικνύει ότι περίπου στις 18 Μαΐου ο Σεκάου αυτοκτόνησε. Τον θάνατό του βεβαίωσε ο αρχηγός του ISWAP, και τον επιβεβαίωσε αναφορά των υπηρεσιών πληροφοριών της Νιγηρίας που διέρρευσε κυβερνητικός αξιωματούχος.

Κυρίαρχο το παρακλάδι του ISIS

Εκτιμάται ότι ο θάνατος του αρχηγού της Μπόκο Χαράμ, της ισλαμιστικής οργάνωσης γνωστής παγκοσμίως για τις μαζικές απαγωγές μαθητριών, είναι πιθανό να φέρει το τέλος της αιματηρής διαμάχης της με το ISWAP, με το τελευταίο να είναι πιθανό να απορροφά τους μαχητές της Μπόκο Χαράμ και να εμπεδώνει την κυριαρχία του στη βορειοανατολική Νιγηρία, σύμφωνα με αναλυτές.

Αυτό θα σημάνει ότι το ISWAP θα μπορεί να επικεντρωθεί στις μάχες του ενάντια στον στρατό της Νιγηρίας, ο οποίος δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τους Ισλαμιστές μαχητές.