Νέο «μπλόκο» σε δημοπρασίες παράνομων αρχαιοτήτων

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018, 18:13
-A +A
Νέο «μπλόκο» σε δημοπρασίες παράνομων αρχαιοτήτων

Της Αγγελικής Κώττη

Μία κεφαλή αγάλματος Αφροδίτης και μία αρχαία ερυθρόμορφη υδρία ταύτισε ο Χρήστος Τσιρογιάννης, ο αρχαιολόγος με την ιδιαίτερη αγάπη στις αρχαιότητες και τη ακούραστη δουλειά για την πάταξη της αρχαιοκαπηλίας.

Οι δύο αρχαιότητες πρόκειται να βγουν σε δημοπρασία αντιστοίχως στους Christie's και στους Sotheby's τις επόμενες ημέρες. Ο Έλληνας ερευνητής που ζει και εργάζεται στο εξωτερικό, ενημέρωσε αμέσως τις αρμόδιες διωκτικές αρχές, ήτοι την ΙΝΤΕΡΠΟΛ, τους Καραμπινιέρους και το τμήμα παράνομης διακίνησης έργων τέχνης της Σκότλαντ Γιαρντ, καθώς οι αρχαιότητες είχαν περάσει από τα χέρια του Μπεκίνα και του Ρόμπιν Σάιμς,πασίγνωστων αρχαιοκαπήλων.

αρχαιότητες

Η ερυθρόμορφη υδρία, που αποδίδεται στον ζωγράφο του Πανός, δημιουργήθηκε το 460 π.Χ. και έχει ύψος 27 εκατοστά. Ο δρ. Τσιρογιάννης έχει βρει φωτογραφία στο κατασχεθέν αρχείο Μπεκίνα πριν από τη συντήρησή του. Στη φωτογραφία το αρχείο έχει άλατα, ενώ στο κέντρο του λείπει μικρό διακοσμητικό στοιχεία, το οποίο κατά την αποκατάσταση επιδιορθώθηκε με μαύρο χρώμα.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι πως σε τιμολόγιο από άλλο αρχείο, από το οποίο φαίνεται πως μεταπωλήθηκε νωρίτερα από ό,τι δηλώνεται. Ο οίκος δεν αναφέρει τον Μπεκίνα στην ιστορία προέλευσης, επειδή είναι γνωστός και καταδικασμένος αρχαιοκάπηλος, όπως αναφέρει ο αρχαιολόγος. Αυτό σημαίνει πως δεν ζητήθηκε από τις ιταλικές αρχές να κάνουν τον ανάλογο έλεγχο κατά πόσο το αρχαίο είναι “καθαρό” ή όχι.

αρχαιότητες

Η κεφαλή Αφροδίτης ρωμαϊκής εποχής (β μισό 2ου αιώνα π.Χ.) ανήκε σε άγαλμα ε μέγεθος μεγαλύτερο του φυσικού. Φωτογραφία του υπάρχει στο κατασχεθέν αρχαίο Σάιμς- Μιχαηλίδη.

αρχαιότητες

“Αν και αυτή η εικόνα δεν αποδεικνύει παράνομη δραστηριότητα, η Sotheby's ξεκινά την ενότητα “Προέλευσης” με τον Σάιμς. Όμως πολλές αρχαιότητες που πέρασαν από τα χέρια τους” λέει ο Χρήστος Τσιρογιάννης. Και είναι κατηγορηματικός ως προς το ότι το λιγότερο που θα έπρεπε να είχε κάνει η Sotheby's “είναι να παρουσιάσει αποδείξεις (για τους
πελάτες, τους ερευνητές και το κοινό) ότι αυτό το μαρμάρινο κεφάλι είναι απολύτως νόμιμο πέρα από κάθε αμφιβολία. Όμως ο σχετικός κατάλογος, δεν περιέχει καμία απόδειξη ή ακόμη και ένδειξη.”

Ο ακοίμητος φρουρός των αρχαιοτήτων έκανε το καθήκον του. Αναμένουμε τη συνέχεια με ενδιαφέρον.

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα