Κ. Χατζηδάκης: Νέες αυξημένες επιδοτήσεις για ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα

Νέες αυξημένες επιδοτήσεις για ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα

Στην αύξηση της επιδότησης για την αγορά ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου προχωρά η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο αρμόδιος Υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης. Συγκεκριμένα, αυξάνεται από το 15% στο 20% η επιδότηση στα αυτοκίνητα μέχρι 30.000 ευρώ ενώ το ταβάνι που μπαίνει θα φτάνει τις 6.000 ευρώ έναντι 5.500 που θα ίσχυε με την προηγούμενη ρύυμθση. Για τα οχήματα που κοστίζουν πάνω από 30.000 ευρώ η επιδότηση θα φτάσει το 15% έναντι του 10% που όριζε το σχέδιο νόμου. 

Την ίδια ώρα, επιδοτείται η αγορά ή  η μίσθωση ταξί με 25% και με οροφή τα 6000 ευρώ ενώ επιδοτούνται τα ηλεκτρικά σκούτερ με 20% και τα ποδήλατα με 40% και οροφή τα 800 ευρώ. Παράλληλα, θα δοθούν μπόνους και  φορολογικά κίνητρα,  καθώς η δαπάνη για  την αγορά ποδήλατου και σκούτερ θα εκπίπτει από την φορολογία κατά 50% ενώ για τα νησιά θα είναι αυξημένη και θα φθάνει στο 70%.

«Υπολογίζουμε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις με τα νέα αυξημένα και ενισχυμένα κίνητρα στη πράξη η μείωση της τιμής ηλεκτροκίνητου μέσου θα φθάνει μέχρι 35%. Αυτό είναι στη πράξη πράσινη πολιτική ατζέντα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Περιβάλλοντος. 

Τέλος, ειδική αναφορά έκανε στην συμφωνία που επήλθε στη Σύνοδο Κορυφής και έχει ως αποτέλεσμα η χώρα μας να λάβει περί τα 72 δις ευρώ.  «Η Ελλάδα βγαίνει εξαιρετικά κερδισμένη από το πακέτο των 72 δις ευρώ. Τώρα θα έχουμε όχι ένα ΕΣΠΑ αλλά δύο ΕΣΠΑ και υποχρέωση μας είναι να κινηθούμε με σύστημα, ταχύτητα και χωρίς καθυστερήσεις   για να αξιοποιήσουμε με το καλύτερο τρόπο τα κονδύλια αυτά που δίνουν πρόσθετη αναπτυξιακή ώθηση στη χώρα», τόνισε.