Νέες αραβικές εξεγέρσεις από την οικονομική κρίση στη Μέση Ανατολή;

Νέες αραβικές εξεγέρσεις από την οικονομική κρίση στη Μέση Ανατολή;

Στις δυσμενείς επιπτώσεις από την οικονομική κατάσταση στη Μέση Ανατολή, που έχει προκαλέσει η παγκόσμια πανδημία του κορονοϊού, αναφέρθηκε ο καθηγητής Μπααμπούντ, σε ερώτηση που του τέθηκε από το κοινό, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του Απριλίου στο ΚΕΜΜΙΣ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Ο καθηγητής Μπααμπούντ επιβεβαίωσε τις δηλώσεις πρώην υπουργού εξωτερικού του Ομάν, στις οποίες τόνιζε πως ο αραβικός κόσμος είναι πιθανό να ζήσει εξεγέρσεις σε παραπάνω από μία αραβικές χώρες.

Η διαφορά της σημερινής κατάστασης με το παρελθόν είναι πως πλέον δεν επηρεάζονται μόνο τα «failed states» (κράτη που έχουν αποτύχει πολλαπλώς) αλλά και τα πιο πλούσια κράτη του Κόλπου. Εκεί πλέον υπάρχουν πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα, που επηρεάζουν ειδικά τους νέους, ξεκινώντας από τα λιγότερα πλούσια κράτη.

Αν και απευχήθηκε ταραχές, ο καθηγητής Μπααμπούντ επικεντρώθηκε στο Μπαχρέιν, που είχε ζήσει παρόμοιες ταραχές στο παρελθόν, και το Ομάν. Αυτό μπορεί να εμπλέξει και τα άλλα κράτη του κόλπου, λόγω του τρόπου διακυβέρνησης του αλλά και των κοινωνικοοικονομικών μοντέλων που ακολουθούν.

Παράλληλα, ο καθηγητής έθιξε την σοβαρή οικονομική διαμάχη που υπάρχει μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ, που είχε κορυφωθεί με το εμπάργκο, αλλά ενδέχεται να επανέλθει το επόμενο διάστημα και να εμπλακούν κι άλλα κράτη του κόλπου.

Ο καθηγητής Μπααμπούντ από το Gulf Research Center του Πανεπιστημίου του Cambridge ανέλυσε τις ανησυχίες των κρατών της περιοχής που προέρχονται κυρίως από τις δραστηριότητες του Ιράν.

Επικεντρώνοντας στην προοπτική απόκτησης πυρηνικών όπλων από το Ιράν, τόνισε πως θα υπάρχουν διαδοχικές αλληλεπιδράσεις, καθώς και άλλα κράτη έχουν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν το Ιράν, όπως η Σαουδική Αραβία που έχει δηλώσει πως θα

Επιπρόσθετα, ο καθηγητής αναφέρθηκε στις συμφωνίες ειρήνευσης αραβικών κρατών με το Ισραήλ, τις επονομαζόμενες «Συμφωνίες του Αβραάμ», αναλύοντας τις προεκτάσεις με το παλαιστινιακό ζήτημα, καθώς και τις προοπτικές που υπάρχουν πλέον με την αλλαγή ηγεσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.