Νέες απειλές Τσαβούσογλου: Αν δεν «αφοπλίσετε» τα νησιά θα θέσουμε θέμα κυριαρχίας τους

Νέες απειλές Τσαβούσογλου: Αν δεν «αφοπλίσετε» τα νησιά θα θέσουμε θέμα κυριαρχίας τους

«Η Ελλάδα έχει υποβαθμίσει το καθεστώς των νησιών» υποστήριξε ο Μελβούτ Τσαβούσογλου με δηλώσεις του σε πάνελ που διοργανώνει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, προειδοποιώντας πως πρέπει να αφοπλίσει αυτά τα νησιά, διαφορετικά θα «ξεκινήσουμε τη συζήτηση για την κυριαρχία τους».

«Κάναμε τις απαραίτητες προειδοποιήσεις, στείλαμε δύο επιστολές στον ΟΗΕ», ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι «υπάρχει όρος και στις δυο συνθήκες για αποστρατιωτικοποίηση», ωστόσο οι Έλληνες «άρχισαν να τα στρατιωτικοποιούν και αφού πρώτα το αρνήθηκαν μετά το δέχτηκαν λέγοντας ότι υπάρχει απειλή από την Τουρκία».

«Η Ελλάδα από το 1960 τα στρατιωτικοποιεί. Τα νησιά πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν» υπογράμμισε και επανέλαβε την προειδοποίησή του πως «αν δεν υποχωρήσει η Ελλάδα  από αυτές τις παραβιάσεις θα ανοίξουμε προς συζήτηση το θέμα κυριαρχίας τους» αποδίδοντας τα αίτια της «παραβίασης του καθεστώτος» στην «επεκτατική πολιτική», όπως ανέφερε, που ασκείται από την Ελλάδα.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας εν συνεχεία παρουσίασε και έναν χάρτη με τις τουρκικές αμφισβητήσεις της ελληνικής κυριαρχίας στον Αιγαίο, ο οποίος εμφανίζει όλα τα ανατολικά ελληνικά νησιά σε «γκρίζο χρώμα».

Παράλληλα επιτέθηκε εκ νέου κατά του πρωθυπουργού κάνοντας λόγο για εχθρικές δηλώσεις καθώς και για ασυνεπή στάση της Αθήνας στις προσπάθειες διαλόγου, ισχυριζόμενος πως αυτός είναι ο λόγος που η Τουρκία τερματίζει τον κοινό μηχανισμό με την Ελλάδα, δηλαδή το κοινό Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δυο χωρών.

Σχολιάζοντας την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι «ασκούν λόμπι εναντίον ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ» και το συμπεριέλαβε στους λόγους που η Τουρκία διακόπτει τις συνομιλίες της με την Ελλάδα.

Για τη στάση των Ελλήνων πολιτικών απέναντι στην Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «νομίζουν ότι δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τους δικούς τους ανθρώπους αν δεν επιτίθενται στην Τουρκία τουλάχιστον 5-10 φορές την ημέρα».

Μιλώντας για την πιθανή επιχείρηση στη βόρεια Συρία, ο Τσαβούσογλου είπε ότι «δεν θα είμαστε δεσμευμένοι όσο συνεχίζονται οι επιθέσεις» και τόνισε ότι «έχουμε δικαιώματα που πηγάζουν από τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) και το διεθνές δίκαιο» καθώς και ότι η «είναι καθήκον μας να εκκαθαρίσουμε την τρομοκρατική απειλή στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, στη Συρία, όπου κι αν βρίσκεται».