Νέες ανακοινώσεις για την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους

Νέες ανακοινώσεις για την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους

Την επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε περισσότερους κλειστούς χώρους αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος είχε σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για να εξετάσουν τη λήψη νέων έκτακτων περιοριστικών μέτρων μετά την έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Χαρδαλίας αναμένεται να ανακοινώσει την υποχρεωτική χρήση μάσκας και σε άλλους κλειστούς χώρους, πέρα από τα σούπερ μάρκετ, όπως εμπορικά καταστήματα και εμπορικά κέντρα, χώρους λατρείας καθώς και κομμωτήρια, ενώ όπως δήλωσε νωρίτερα και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης η επέκταση χρήσης μάσκας εξετάζεται σε φούρνους και κρεοπωλεία,

Μάλιστα, δεν αποκλείονται ανακοινώσεις και για απαγόρευση beach party, ή αθλητικές εκδηλώσεις όπου συνωστίζεται πολύς κόσμος και να επεκταθεί η απαγόρευση των πανηγυριών έως και τα τέλη Αυγούστου.

Να σημειωθεί ότι εδώ και καιρό οι ειδικοί εισηγούνται να επεκταθεί το μέτρο της υποχρεωτικής μάσκας σε κλειστούς χώρου, ακόμη και στις εκκλησίες μετά την αύξηση του κρουσμάτων που παρατηρείται στα αστικά κέντρα. Ενδεικτικά, το τελευταίο 24ωρο ανακοινώθηκαν 35 νέα κρούσματα, από αυτά τα 9 είναι εισαγόμενα και 17 εντοπίζονται στην Αττική. 

Την αναγκαιότητα να αποτραπούν οι δημόσιες μαζικές συναθροίσεις για να έχουμε χαμηλό αριθμό κρουσμάτων του κορονοϊού, υπογράμμισε ο Καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, επισημαίνοντας πως πρέπει να απαγορευτούν οι εκδηλώσεις, όπως αθλητικοί αγώνες, πανηγύρια και beach party, αλλά και να επεκταθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους.

Μιλώντας για τη χρήση της μάσκας και για όλο το θόρυβο που έχει δημιουργηθεί γύρω από το θέμα, η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού ανέφερε ότι «για τη μάσκα ήδη εδώ και εβδομάδες επιμένω ότι πρέπει να εφαρμόσουμε της χρήση της σε όλους τους δημόσιους χώρους, εξωτερικούς και εσωτερικούς. Ειδικά στους εσωτερικούς που κλιματίζονται. Είναι ο μόνος τρόπος για να μην έχουμε lockdown και να κρατήσουμε την οικονομία. Πρέπει να προσέξουμε και τις ευάλωτες κοινωνικά και οικονομικά ομάδες».

Την ανησυχία του για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα εξέφρασε ο λοιμωξιολόγος, Μάριος Λαζανάς, επισημαίνοντας ότι «αυξάνονται τα κρούσματα, ειδικά στην Αττική και την Θεσσαλονίκη» και πως  «είμαστε σε μια επιδημία και πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες και στο πλαίσιο αυτό είναι και η χρήση της μάσκας και των υπολοίπων μέτρων»

Επίσης και η καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αναστασία Κοτανίδου ανέφερε ότι η εισήγηση της Επιτροπής  προς την Κυβέρνηση είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους του κλειστούς χώρους για λόγους ασφαλείας, ενώ άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο χρήσης μάσκας στα σχολεία αν αυτό κριθεί αναγκαίο.