Νέα Ζηλανδία: Πιθανή άρση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης την επόμενη εβδομάδα

Νέα Ζηλανδία: Πιθανή άρση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης την επόμενη εβδομάδα

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν δήλωσε σήμερα ότι ενδέχεται να άρει ήδη από την επόμενη εβδομάδα όλα τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, τα οποία είχαν υιοθετηθεί για να περιοριστεί η επιδημία του κορονοϊού.

Η Άρντερν θα αποφασίσει τη Δευτέρα αν η χώρα της είναι έτοιμη να χαμηλώσει το επίπεδο συναγερμού στο 1, περισσότερους από δύο μήνες αφού είχε αυξηθεί στο ανώτατο επίπεδο, το 4, και είχε επιβληθεί αυστηρό lockdown, με αποτέλεσμα να κλείσουν οι περισσότερες επιχειρήσεις και οι πολίτες να αναγκαστούν να μείνουν στα σπίτια τους.

Η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός εξήγησε ότι μέχρι τη Δευτέρα θα έχει καταλήξει αν οι πρόσφατες αλλαγές, όπως η άρση του περιορισμού των ατόμων που επιτρέπονται στα μπαρ και τις κοινωνικές συναθροίσεις, έχουν οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων της covid-19.

“Αν δεν έχει συμβεί αυτό, τότε θα είμαστε σε καλή θέση να κινηθούμε”, επεσήμανε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Στο επίπεδο 1 δεν θα είναι απαραίτητο να τηρούνται μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης ούτε θα υπάρχουν περιορισμοί στον αριθμό των ατόμων που επιτρέπονται σε κλειστούς χώρους, όπως μπαρ, εστιατόρια, εκκλησίες και αθλητικοί χώροι, εξήγησε.

Ωστόσο δεν πρόκειται να ανοίξουν σύντομα τα σύνορα της Νέας Ζηλανδίας.

Στη χώρα δεν έχουν καταγραφεί νέα κρούσματα της covid-19 για 12η συνεχόμενη ημέρα σήμερα, ενώ εξακολουθεί να υπάρχει μόνο ένας ασθενής.

Η άμεση απόφαση της Άρντερν να επιβάλει ένα από τα πιο σκληρά lockdown παγκοσμίως περιόρισε την εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα. Συνολικά αναφέρθηκαν 1.504 κρούσματα της covid-19 και 22 θάνατοι.

Η Άρντερν εξήγησε ότι στο επίπεδο 1 θα πρέπει να εξακολουθήσουν να τηρούνται μέτρα ατομικής υγιεινής, όπως το τακτικό πλύσιμο των χεριών και η καραντίνα όποιου έχει συμπτώματα γρίπης, αλλά και η ιχνηλάτηση των επαφών του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ