Νέα τουρκική NAVTEX για ασκήσεις μεταξύ Ρόδου-Κύπρου - Οκτάι : «Αν τα 12 μίλια δεν είναι αιτία πολέμου, τότε τι είναι;»

Νέα τουρκική NAVTEX για ασκήσεις μεταξύ Ρόδου-Κύπρου - Οκτάι : «Αν τα 12 μίλια δεν είναι αιτία πολέμου, τότε τι είναι;»

Τον πόλεμο των NAVTEX και των απειλών συνεχίζει η Τουρκία. Δεσμεύει για ασκήσεις την περιοχή μεταξύ Ρόδου-Κύπρου, ενώ επιτίθεται στο μέτωπο «Ελλάδας-Γαλλίας». Σχολιάζοντας την απόφαση της Αθήνας για επέκταση στα 12 μίλια στο Ιόνιο και στο ενδεχόμενο παρόμοιας κίνησης στο Αιγαίο, ο τούρκος αντιπρόεδρος Φ.Οκτάι δήλωσε «αν αυτό δεν είναι αιτία πολέμου, τότε τι είναι;».

«Εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά τη γλώσσα της διπλωματίας και της ειρήνης. Όμως, όταν το θέμα έρθει στην προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας, δεν διστάζουμε να κάνουμε αυτό που πρέπει. Και αυτό το ξέρουν καλύτερα από όλους, η Γαλλία και η Ελλάδα», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ερντογάν.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Φουάτ Οκτάι σχολιάζοντας επίσης την πρόσφατη απόφαση της Αθήνας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο και ενδεχόμενη ανάλογη κίνηση στο Αιγαίο, ανέφερε ότι «η Ελλάδα θέλει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια. Αν αυτό δεν είναι λόγος πολέμου, τότε τι είναι;».

Την ίδια ώρα τo τουρκικό ΥΠΕΞ επανέλαβε τους γνωστούς ισχυρισμούς ότι νησιά όπως το Καστελόριζο δεν έχουν υφαλοκρηπίδα.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «αιτία της έντασης» είναι η Ελλάδα και η «ελληνοκυπριακή διοίκηση», λόγω των μαξιμαλιστικών θέσεών τους ενώ καταλογίζει ευθύνες στην ΕΕ αναφέροντας ότι η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο προκαλείται από την «άνευ όρων στήριξη της ΕΕ σε Αθήνα και Λευκωσία, οι οποίες αγνοούν τα δικαιώματα της Άγκυρας και των Τουρκοκυπρίων».

Τουρκία: Νέα NAVTEX για ασκήσεις με πραγματικά πυρά μεταξύ Ρόδου και Κύπρου

Εν τω μεταξύ νέα NAVTEX εξέδωσε η Άγκυρα το βράδυ της Παρασκευής, δεσμεύοντας περιοχή ανάμεσα στη Ρόδο και την Κύπρο, όπου και θα κάνει ασκήσεις με πραγματικά πυρά. Σημειώνεται ότι η διάρκεια της νέας NAVTEX είναι από σήμερα μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου.

Η Λευκωσία απάντησε με έκδοση αντι-Navtex καταγγέλλοντας την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Διεθνούς Δικαίου και της ασφάλειας στην περιοχή και τονίζοντας ότι η μόνη αρμόδια για οδηγίες εκεί είναι η Λάρνακα.

Εμ. Μακρόν: «Η Τουρκία καταλαβαίνει μόνο από πράξεις»

Αυστηρό μήνυμα για την Άγκυρα έστειλε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δηλώνοντας ότι τήρησε σκληρή στάση αυτό το καλοκαίρι απέναντι στις πράξεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο προκειμένου «να θέσει τις κόκκινες γραμμές», καθώς η Άγκυρα σέβεται μόνο λόγια που συνοδεύονται από πράξεις.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με δημοσιογράφους στο Παρίσι, ο  Μακρόν είπε συγκεκριμένα: «Όσον αφορά στα κυριαρχικά δικαιώματα στη Μεσόγειο, πρέπει να είμαι συνεπής μεταξύ λόγων και πράξεων. Μπορώ να σας πω ότι οι Τούρκοι μόνο αυτό υπολογίζουν και σέβονται. Αν λες λόγια που δεν ακολουθούνται από πράξεις. Αυτό που έκανε η Γαλλία το φετινό καλοκαίρι ήταν σημαντικό. Είναι μία πολιτική κόκκινων γραμμών. Το έκανα και στη Συρία».

«Αναλαμβάνω πλήρως αυτό που κάναμε φέτος το καλοκαίρι», είπε αναφερόμενος  στην αποστολή δύο γαλλικών πολεμικών πλοίων και δύο αεροσκαφών στη Μεσόγειο για να στηρίξει την Ελλάδα: «Δεν αναπτύξαμε έναν στόλο στην ανατολική Μεσόγειο αλλά είπαμε απλά ότι θεωρούμε πως οι αναπτύξεις που πραγματοποιήθηκαν (από την Τουρκία) συνιστούν πρόκληση», εξήγησε.

 Διαβάστε επίσης:

ΕΕ: Προθεσμία ενός μήνα στην Τουρκία για αποκλιμάκωση της έντασης στην Αν. Μεσόγειο

Ν. Δένδιας: Κυρώσεις αν δεν επιστρέψει στον δρόμο της λογικής η Τουρκία