Νέα συσσώρευση στο ΧΑ πλησίον των υψηλών 5ετίας

Νέα συσσώρευση στο ΧΑ πλησίον των υψηλών 5ετίας

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Με τον ΟΠΑΠ εύλογα να πιέζεται σημαντικά λόγω αποκοπής μερίσματος και με τις μετοχές του FTSE 25 σε μοιρασμένα πρόσημα χωρίς ακρότητες, το ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζει τις συνεδριάσεις συσσώρευσης, επιλεκτικών πρωτοβουλιών και συντήρησης πλησίον των υψηλών 5τίας, αναμένοντας νέους καταλύτες.

Οι αγοραστές σήμερα ξεκίνησαν με τεχνικής φύσης μειονέκτημα καθώς ο ΟΠΑΠ άνοιξε περίπου ένα ευρώ χαμηλότερα από το χθεσινό κλείσιμο, όσο είναι και το εξαιρετικά γενναίο μέρισμα που δίνει στους μετόχους του, οπότε με επιρροή στο Γενικό Δείκτη 4,85%, εύλογα το -7% του οργανισμού επηρεάζει την αγορά. Μένει να δούμε πως η αγορά θα προσαρμόσει τις τιμές της και κατά πόσο θα καλύψει σήμερα και προσεχώς τη διαφορά.

Από εκεί και πέρα, η συνεδρίαση κινείται στο ίδιο μοτίβο των τελευταίων ημερών, με το Χ.Α. να ακολουθεί τη γενικευμένη τάση συσσώρευσης και αναμονής που λαμβάνει χώρα διεθνώς, ύστερα από τις πρόσφατες αναταράξεις αλλά και την αντίδραση που ακολούθησε.

Με πολύ μικρές διακυμάνσεις (αλλά σε νέα ιστορικά υψηλά) έκλεισαν και οι τρεις δείκτες της Wall Street χθες, επίσης στάση αναμονής επικράτησε και στα κλεισίματα των ασιατικών αγορών, ενώ εντελώς ανεπαίσθητες είναι (και) σήμερα οι διακυμάνσεις στους ευρωπαϊκούς δείκτες, οι οποίοι όμως κρατούν όλα τα κεκτημένα τους.

Έχει ενδιαφέρον η σκέψη του υπευθύνου ανάλυσης της Λέων Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ Νικόλαου Καυκά ο οποίος επισημαίνει στο σημερινό του σχόλιο πως «βραχυπρόθεσμα, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, καθώς με την υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας να βρίσκεται πίσω μας, οι αγορές θα αναζητήσουν νέους καταλύτες. Πιθανώς στα εταιρικά αποτελέσματα δ’ τριμήνου στις ΗΠΑ, οι ανακοινώσεις των οποίων έχουν ήδη ξεκινήσει».

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. διαπραγματεύεται στις 926 μονάδες με πτώση 0,21%, ενώ η αξία συναλλαγών σε μέτριο τέμπο έως τώρα, διαμορφώνεται στα 18 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε πως χθες εν μέσω σειράς πακέτων στις τράπεζες, ο τζίρος εκτοξεύτηκε στα 92 εκατ. ευρώ, με τον κλάδο να διακινεί 44,5 εκατ. ευρώ!

Η εικόνα στον FTSE 25 είναι μεικτή, χωρίς ακρότητες ενώ ελάχιστες είναι οι μετοχές που έχουν διακύμανση, πτωτική ή ανοδική μεγαλύτερη του 1%. Κέρδη άνω του 1% έχουν οι Jumb, ΔΕΗ και ΕΧΑΕ, ενώ πλην της υποχώρησης του ΟΠΑΠ σε ποσοστό περί το 7%, αρνητικά κινούνται και οι Eurobank, Πειραιώς, ΟΛΠ, Fourlis, Σαράντης κ.α.

Πτωτικά κινείται και η πλειονότητα των μετοχών του Mid Cap που τις τελευταίες ημέρες έχουν βελτιώσει την εικόνα τους άρα υπάρχουν μικρά κέρδη προς κατοχύρωση, ενώ στο σύνολο της αγοράς, 42 μετοχές ενισχύονται έναντι 45 που υποχωρούν.