ΓΔ: 902,04 2,14 (0,24 %)

Τζίρος: 72,38 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1991η
Τετάρτη, 14 Απριλίου 2021

ΓΔ: 902,04 2,14 (0,24 %)

Τζίρος: 72,38 εκατ. €   RT

Νέα «στρατιά» 20άρηδων με $170 δισ. από τις επιταγές Μπάιντεν εισβάλλει στις αγορές

Νέα «στρατιά» 20άρηδων με $170 δισ. από τις επιταγές Μπάιντεν εισβάλλει στις αγορές

Απίστευτα είναι τα όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ με τη νέα μανία που έχει κυριεύσει τους πιτσιρικάδες, οι οποίοι αφήνουν στην άκρη playstation και xbox και ασχολούνται με τις ψηφιακές πλατφόρμες που τους επιτρέπουν να επενδύουν σε μετοχές, εμπορεύματα και κρυπτονομίσματα. Πάνω από το 1/3 του συνολικού ποσού που θα… ρίξει ο Μπάιντεν από το ελικόπτερο θα κατευθυνθεί σε ψώνια. Όχι σε ρούχα και παπούτσια, αλλά σε επενδυτικά ψώνια, όπως μετοχές και άλλα assets. Στις μικρότερες ηλικιακές ομάδες το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 50% και οι περισσότεροι δηλώνουν ότι ασχολήθηκαν για πρώτη φορά με τις επενδύσεις το 2020. 

Η αμερικανική Βουλή υπερψήφισε το πακέτο των 1,9 τρισ. δολαρίων για να στηρίξει την οικονομία στην τελευταία -πιθανότατα - στροφή της πανδημικής κρίσης, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να περάσει και από τη Γερουσία για να το υπογράψει ο Τζο Μπάιντεν πριν τις 14 Μαρτίου. 

Σύμφωνα με όσα προβλέπει το πακέτο, οι Αμερικανοί πολίτες θα λάβουν επιταγές των 1.400 δολαρίων. Επιλέξιμοι είναι όσοι εμφανίζουν εισοδήματα έως και 75.000 δολάρια (μεικτά) με το εισοδηματικό όριο να αυξάνεται στα 150.000 δολάρια για παντρεμένα ζευγάρια. Θα λάβουν επίσης 1.400 δολάρια για κάθε εξαρτημένο μέλος. Αυτό σημαίνει ότι μία οικογένεια με 2 ανήλικα παιδιά θα λάβει 5.600 δολάρια. 

Είναι χρήματα που δίνονται από την αμερικανική κυβέρνηση για να δαπανηθούν, για να κινηθεί η αγορά και να τονωθεί η εδώ και 12 μήνες πληγωμένη πραγματική οικονομία. Από το «μπαζούκα» των 1,9 τρισ. δολαρίων, οι επιταγές αντιστοιχούν σε 465 δισ. δολάρια

Κι εδώ αρχίζουν τα… ωραία. Μελέτες δείχνουν ότι το μεγαλύτερο μέρος των προηγούμενων επιταγών των 600 δολαρίων που έλαβαν οι Αμερικανοί, πήγε στην κάλυψη δαπανών όπως ενοίκια, τρόφιμα και οικιακοί λογαριασμοί. Κάτι αντίστοιχο αναμένεται να γίνει και αυτή τη φορά, ωστόσο η Deutsche Bank εκτιμά ότι περίπου 170 δισ. δολάρια θα κατευθυνθούν στο χρηματιστήριο. 

Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των αναλυτών της γερμανικής τράπεζας, τα χρήματα που θα πάνε στη Wall αντιστοιχούν σε πάνω από το 1/3 του συνολικού ποσού που θα… ρίξει ο Μπάιντεν από το ελικόπτερο, ενώ στις μικρότερες ηλικιακές ομάδες ξεπερνά το 50%. Πρόκειται για τους 20άρηδες επενδυτές οι οποίοι έχουν καταφέρει να τραβήξουν την προσοχή των μεγαλύτερων funds με τις συντονισμένες κινήσεις τους σε μετοχές και άλλα assets (Gamestop, AMC, Dogecoin κλπ). 

Το θέμα είναι ο τρόπος με τον οποίο σκέφτονται και πράττουν οι πιτσιρικάδες. Το βασικό εύρημα της μελέτης της Deutsche Bank είναι ότι περίπου οι μισοί από όσους χρησιμοποιούν πλατφόρμες όπως η Robinhood (και κατ’ επέκταση ανήκουν ενδεχομένως σε κοινότητες όπως η WallStreetBets), ασχολήθηκαν για πρώτη φορά με το trading μέσα στο 2020, που συνεπάγεται ότι είναι άπειροι. Είναι, επίσης, ατρόμητοι. Όχι όλοι αλλά κυρίως όσοι ξεκίνησαν τώρα. Διότι οι επενδυτές που έχουν εμπειρία αρκετών ετών έχουν ζήσει όλων των ειδών τα σκαμπανεβάσματα και γνωρίζουν καλά πως ότι ανεβαίνει, πολύ εύκολα κατεβαίνει κιόλας. 

Τα βασικά χαρακτηριστικά των νέων επενδυτών που θα λάβουν τις επιταγές Μπάιντεν και θα προσπαθήσουν να κερδίσουν ξανά τις αγορές είναι τα εξής, σύμφωνα με την Deutsche Bank: Χρησιμοποιούν μεγαλύτερη μόχλευση από πιο έμπειρους επενδυτές, επιλέγουν τα options και ίσως το βασικότερο από όλα, βασίζονται σε όσα διαβάζουν στα social media για να λάβουν επενδυτικές αποφάσεις. Πάνω από το 50% των επενδυτών αυτών κάνει χρήση των options, ενώ 1 στους 4 χρησιμοποιεί μόχλευση ή δανείζεται για να αγοράσει μετοχές. 

Οι μνήμες είναι νωπές από την πορεία της μετοχής της Gamestop, της οποίας το γράφημα μοιάζει με τρενάκι του τρόμου. Από τα 17 δολάρια στις αρχές Ιανουαρίου, έφτασε στα 347 δολάρια στο τέλος του μήνα για να σημειώσει ελεύθερη πτώση στα 40 δολάρια στα μέσα Φεβρουαρίου. Σήμερα η μετοχή έχει ανακάμψει στα 111 δολάρια, όμως οι περιπτώσεις των μικροεπενδυτών που πίστεψαν στο θαύμα και τα έχασαν όλα δεν είναι λίγες…