Νέα στοιχεία για Μ. Πετσίτη, Ν. Παππά, Α. Αρτεμίου και Λ. Λαυρεντιάδη

Νέα στοιχεία για Μ. Πετσίτη, Ν. Παππά, Α. Αρτεμίου και Λ. Λαυρεντιάδη

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για τις σχέσεις του Μανώλη Πετσίτη με το Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με το Protagon, τέσσερις κομβικές ημερομηνίες φέρεται να συνδέουν το δικηγορικό γραφείο Αρτεμίου, τον Νίκο Παπά και το Μαξίμου με την υπόθεση ΔΕΠΑ-Λαυρεντιάδη.

Αύγουστος, 2013. Ο Αρτέμης Αρτεμίου, ο κύπριος δικηγόρος με τις offshore των Panama Papers συνταξίδεψε με τον Νίκο Παππά, τότε διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, στη Βενεζουέλα.

Ιούλιος 2015. Ενώ είχε προηγηθεί επίσκεψη του υπουργού πλέον Νίκου Παππά στην Κύπρο, το δικηγορικό γραφείο Αρτεμίου απέκτησε τη διαχείριση κυπριακών εταιρειών που εμπλέκονταν στο σκάνδαλο της Proton Bank. Οι συγκεκριμένες κυπριακές εταιρείες είχαν λάβει το 2010 δάνεια για την εξαγορά της εταιρείας λιπασμάτων ELFE, συμφερόντων Λαυρεντιάδη, που ως γνωστόν εμφανίζει πλέον χρέη 120 εκατομμυρίων προς τη ΔΕΠΑ. Η υπόθεση της Proton Bank δικάζεται ακόμα, ενώ για την υπόθεση των χρεών της ELFE στη ΔΕΠΑ έχουν ασκηθεί διώξεις.

Σεπτέμβριος 2015. Δύο μήνες αφού ανέλαβε τις κυπριακές εταιρείες της ELFE, ο Αρτέμης Αρτεμίου σύστησε offshore η οποία είχε ως μοναδική δραστηριότητα ένα συμβόλαιο με αντικείμενο τις συμβουλευτικές υπηρεσίες για λιπάσματα.

Οκτώβριος 2016. Ο κύπριος δικηγόρος πραγματοποιεί συνάντηση στο Μαξίμου, όπως υποστηρίζει, για λογαριασμό πελάτη του. Λίγο μετά ο τότε διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ αναφέρει ότι υπάρχει «συνεννόηση» με την ELFE για τη διευθέτηση των χρεών μέσω ανταλλαγής ακινήτων – τα οποία όμως όλοι οι εμπλεκόμενοι τότε γνώριζαν ότι ήταν δεσμευμένα από την Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Ήδη την ίδια περίοδο ο Μανώλης Πετσίτης, φίλος και σύμβουλος του Νίκου Παππά, λαμβάνει αμοιβές δεκάδων χιλιάδων ευρώ από την ELFE για υπηρεσίες που της παρέχει, ενώ όπως φαίνεται συνδέεται με μέλη του δικηγορικού γραφείου του Αρτεμίου και μπαινοβγαίνει στα γραφεία της ΔΕΠΑ «ως εκπρόσωπος υπηρεσιών του Μεγάρου Μαξίμου».