ΓΔ: 825,02 7,78 (0,95 %)

Τζίρος: 57,47 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1951η
Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2021

ΓΔ: 825,02 7,78 (0,95 %)

Τζίρος: 57,47 εκατ. €   RT

Νέα σελίδα στις σχέσεις με ΕΕ θέλει να ανοίξει τώρα ο Ερντογάν - Τηλεδιάσκεψη με Μέρκελ

Νέα σελίδα στις σχέσεις με ΕΕ θέλει να ανοίξει τώρα ο Ερντογάν - Τηλεδιάσκεψη με Μέρκελ

Την πρόθεση της Άγκυρας να ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν στην Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τουρκικά μέσα. Σε τηλεδιάσκεψη που είχαν σήμερα, ο τούρκος πρόεδρος υποστήριξε πως η χώρα του θέλει την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα», αλλά δεν παρέλειψε να κατηγορήσει την ελληνική πλευρά ότι «με διάφορες δικαιολογίες αποφεύγει τις συνομιλίες».

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ο Ερντογάν οι δύο ηγέτες μίλησαν για ζητήματα διμερούς συνεργασίας και αξιολόγησαν τη νέα εποχή στην οποία μπορούν να περάσουν οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Τ. Ερντογάν  φέρεται να εξέφρασε την επιθυμία του για τη δημιουργία μιας θετικής ατζέντας, που θα αποφέρει αμοιβαία οφέλη και στις δυο πλευρές, μέσω συνεργασιών και ζήτησε να μην πάει χαμένο αυτό το «παράθυρο ευκαιρίας» που ανοίγει.

Όπως αναφέρουν τα ίδια Μέσα, ο πρόεδρος της γείτονος σημείωσε πως οι σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ έχουν επηρεαστεί τα δυο τελευταία χρόνια, εξαιτίας του «στενόμυαλου τρόπου σκέψης» ορισμένων κρατών μελών της Ένωσης. Εξέφρασε ωστόσο την άποψη ότι τον προσεχή Μάρτιο, κατά τη νέα Σύνοδο των ηγετών της Ευρώπης, θα προκύψει θετική ατζέντα για τη χώρα του.

Κατά τις ίδιες πηγές, επανέλαβε στην Γερμανίδα καγκελάριο ότι η χώρα του είναι έτοιμη να ξεκινήσει διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα, παρά «τις δικαιολογίες που προβάλλει η ελληνική πλευρά», όπως είπε, ενώ έκανε λόγο για κινήσεις καλής θέλησης που κάνει η χώρα του στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επιπλέον ο Τ. Ερντογάν ζήτησε από την Ά. Μέρκελ την επικαιροποίηση της συμφωνίας για το προσφυγικό και τόνισε πως αυτό είναι το κλειδί για τη θετική ατζέντα των σχέσεων Ε.Ε.- Toυρκίας.