Νέα προσαγωγή μελισσοκόμου ως υπόπτου για εμπρησμό

Νέα προσαγωγή μελισσοκόμου ως υπόπτου για εμπρησμό

Στην προσαγωγή ενός μελισσοκόμου, πέραν των τεσσάρων που είχαν προσαχθεί νωρίτερα, ως ύποπτος για το ενδεχόμενο να προκάλεσε την πυρκαγιά που κατέκαψε δασικές εκτάσεις, σπίτια και αυτοκίνητα  στις περιοχές Σταμάτας, Ροδόπολης και Διονύσου, προχώρησαν οι άνδρες της  διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο προσαχθείς έχει μελίσσια στην περιοχή όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά.  

Υπενθυμίζεται ότι με δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο κοινοτάρχης Ροδόπολης Βαγγέλης Κλεφτάκης, έκανε λόγω για εμπρησμό καθώς η φωτιά ξεκίνησε από δύσβατη περιοχή, δάσος πλησίον του κοιμητηρίου. Είναι «καθαρός εμπρησμός», είπε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, όπως ανακοίνωσαν Νίκος Χαρδαλιάς και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης το απόγευμα, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου για τις φωτιές, προσήχθησαν τέσσερις ύποπτοι για πιθανό εμπρησμό, οι οποίοι εν συνεχεία αφέθηκαν ελεύθεροι 

Στο μεταξύ, πηγές της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, επισήμαναν ότι «αν δεν είχαν γίνει οι καθαρισμοί (καύσιμης ύλης), όσοι είχαν γίνει, θα είχαμε νέο Μάτι», καθώς επρόκειτο για τη μεγαλύτερη πυρκαγιά που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι αρχές έως στιγμής φέτος. 

Όπως μετέδωσε το ΣΚΑΙ πηγές της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας δήλωσαν για τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί σε Διόνυσο, Ροδόπολη και Σταμάτα ότι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα επειδή προηγουμένους είχε γίνει καθαρισμός των περιοχών, στο πλαίσιο αντιπυρικής προστασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η περιοχή από όπου πέρασε η φωτιά είναι στις 18 περιοχές όπου η πολιτική προστασία έκανε καθαρισμούς γεγονός που αποδεικνύεται από το ότι η φωτιά κινούνταν από δέντρο σε δέντρο και όχι στο έδαφος, όπου θα προκαλούσε μεγαλύτερες ζημιές.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, αυτή τη στιγμή δεν εντοπίζεται ενεργό μέτωπο, ωστόσο οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής εξακολουθούν να επιχειρούν για την αντιμετώπιση των αναζωπυρώσεων, καθώς υπάρχουν ακόμη διάσπαρτες εστίες φωτιάς, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής σε Ροδόπολη, Σταμάτα και Διόνυσο. 

Οι ισχυροί άνεμοι εντάσεως έως 7 Μποφόρ τροφοδότησαν και εξάπλωσαν τη φωτιά, δημιουργώντας μια πύρινη λωρίδα μήκους 4 με 5 χιλιομέτρων. Προκλήθηκαν έτσι διάσπαρτες εστίες ανάμεσα στα σπίτια και νέα πύρινα μέτωπα σε μια πευκόφυτη περιοχή με μεγάλη καύσιμη ύλη.

Ο πρώτος απολογισμός από τη φωτιά κάνει λόγο για οκτώ σπίτια με εκτεταμένες ζημιές, 10 με μικρότερες ζημιές, και τουλάχιστον 10 καμένα οχήματα. 

Από ΕΛΑΣ και πυροσβεστική εκτιμούν ότι κερδήθηκε το στοίχημα και η φωτιά δεν πέρασε τη λεωφόρο Διονύσου προς την Πεντέλη, γιατί τότε θα υπήρχε σοβαρό πρόβλημα, ενώ επιτυχής κρίνεται και η γρήγορη εκκένωση από τις αρχές οικισμών στην περιοχή, κυρίως αυτόν της Γαλήνης, όπου κάτοικοι αντιδρούσαν.

Γιγαντιαία  και άμεση ήταν εξάλλου η κινητοποίηση, με 310 πυροσβέστες τμηματικά, 10 ομάδες πεζοπόρα τμήματα, 110 οχήματα 12 ελικόπτερα, 9 αεροσκάφη καθώς και το θηριώδες ρωσικό Beriev. Σημαντική σε αρχικό στάδιο κρίνεται και η συμμετοχή των εθελοντών.

Διαβάστε ακόμα:

Χρυσοχοΐδης - Χαρδαλιάς: Σε ύφεση η πυρκαγιά - Τέσσερις προσαγωγές υπόπτων