Νέα πίεση στο ΕΣΥ από την χαλάρωση των γιορτών - Τι φοβίζει τους ειδικούς για την Αττική

Νέα πίεση στο ΕΣΥ από την χαλάρωση των γιορτών - Τι φοβίζει τους ειδικούς για την Αττική

Τα πρώτα σημάδια αύξησης της πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αρχίζουν και παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες, με το κλίμα χαλάρωσης και εφησυχασμού που επικράτησε την περίοδο των εορτών να αρχίζει να αποτυπώνεται στα επιδημιολογικά στοιχεία.

Παράλληλα, ανησυχία και προβληματισμό στις τάξεις των επιστημόνων προκαλεί και η αύξηση του ιικού φορτίου στην Αττική, εγείροντας φόβους πως μία έξαρση της πανδημίας στην μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, ενδεχομένως να φέρει σε οριακό σημείο της αντοχές του Συστήματος Υγείας. 

Αναλυτικότερα, οι επιστήμονες παρακολουθούν με εξαιρετική προσοχή τα επικαιροποιημένα επιδημιολογικά στοιχεία, που θα αποτυπώσουν με απόλυτο τρόπο την διασπορά του ιού στην κοινωνία που σημειώθηκε τις ημέρες των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων, αναμένοντας αύξηση των νέων κρουσμάτων και κατ' επέκταση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, των διασωληνώσεων και των θανάτων.

Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράζεται από τους ειδικούς και για την επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί στην Αττική, όπου η εξέταση των λυμάτων της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας υποδεικνύει πως τα κρούσματα που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες θα είναι αυξημένα σε σχέση με όσα καταγράφηκαν τις πρώτες ημέρες του νέου έτους, γεγονός που επιβεβαίωσε και ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης, ο οποίος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ ανέφερε πως ήδη παρατηρούνται οι πρώτες ενδείξεις αύξησης στο ιικό φορτίο κορονοϊού στα λύματα της Αττικής

Αναλυτικότερα, ο κ. Θωμαΐδης τόνισε ότι μπορεί να μην αποτυπώνεται ακόμα η μεγάλη διασπορά στα τεστ του ΕΟΔΥ, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό των κρουσμάτων πάνω από 50% είναι ασυμπτωματικοί, ωστόσο η εξάπλωση της πανδημίας θα φανεί σε κάποιες ημέρες ή εβδομάδες.

Υπενθυμίζεται πως την Κυριακή στην Αττική καταγράφηκαν 172 κρούσματα της νόσου, εκ των οποίων 48 στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών, 29 στην Ανατολική Αττική, 24 στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, 19 στην Δυτική Αττική, 14 στον Δυτικό Τομέα Αθηνών, 16 στον Νότιο Τομέα Αθηνών και 21 στον Πειραιά.

Στη σημασία της απρόσκοπτης εφαρμογής των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό, με μάσκες και αποστάσεις για τους επόμενους δύο με τρεις μήνες, αναφέρθηκε η Μίνα Γκάγκα, επισημαίνοντας ότι «η Αθήνα είναι επίφοβη» για ένα τρίτο κύμα πανδημίας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας εκτίμησε ότι η Αθήνα «πέρασε» το δεύτερο κύμα της πανδημίας ωστόσο θα φανεί το επόμενο διάστημα αν θα υπάρξουν μολύνσεις από την περίοδο της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων, ενώ επισήμανε πως η Αθήνα είναι επίφοβη καθώς είναι μια μεγάλη περιοχή και σε περίπτωση έξαρσης θα είναι και πολύ μεγάλα τα νούμερα των μολύνσεων.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη εξέφρασε την ανησυχία της σχετικά με την επιδημιολογική εικόνα που υπάρχει στην χώρα, επισημαίνοντας πως το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες σε περίπτωση που το τρίτο κύμα της πανδημίας χτυπήσει την Ελλάδα. Παράλληλα τόνισε πως στην Αττική το ιικό φορτίο παραμένει ακόμη σε πολύ υψηλό και τα πράγματα είναι δύσκολα.

Πιο αναλυτικά, η κ. Παγώνη, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, αναφέρθηκε σε υπολογισμούς που κάνουν λόγο για τρίτο κύμα περίπου τον Φεβρουάριο και εξέφρασε την ελπίδα ότι τα κρούσματα θα κινηθούν χαμηλά και δεν θα γίνει το ίδιο με Ιταλία και Ισπανία.

Για την εκτίμηση του κ. Σύψα ότι η κοσμοσυρροή του Σαββατοκύριακου μπορεί να οδηγήσει σε δυο επιπλέον εβδομάδες lockdown, η επικεφαλής της ΕΙΝΑΠ τόνισε πως «μακάρι να είναι δύο και να μην είναι περισσότερες», ενώ ειδικά για την Αττική ανέφερε ότι το ιικό φορτίο είναι ακόμη πολύ υψηλό και τα πράγματα δύσκολα, για αυτό και πρέπει να γίνονται περισσότερα τεστ.

Παράλληλα, τόνισε επίσης ότι η κατάσταση θα είναι δύσκολη αν αυξηθούν τα κρούσματα, καθώς το ιατρικό προσωπικό δεν επαρκεί ενώ οι νοσηλευτές έχουν αναλάβει επιπλέον και το μεγάλο έργο των εμβολιασμών. 

Τέλος, την θέση πως η κατάσταση στην Αττική χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς πρόκειται για μια πολύ μεγάλη Περιφέρεια και ορισμένες περιοχές εμφανίζουν αυξητική τάση, εξέφρασε ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, Αθανάσιος Τσακρής.

Π. Αρκουμανέας: Προετοιμαζόμαστε για τρίτο κύμα και παρακολουθούμε τη μετάλλαξη του ιού

Για αισιόδοξο μήνυμα ότι επιστρέφουμε σε κάποια κανονικότητα μίλησε σήμερα στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Αρκουμανέας, αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων. Σε οποιαδήποτε δραστηριότητα ανοίγει υπάρχει το επιδημιολογικό ρίσκο, το οποίο παρατηρούν οι ειδικοί, ώστε να μην υπάρξει έξαρση, εξήγησε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Για το επόμενο βήμα, τόνισε ότι προτεραιότητα είναι η Γ’ Λυκείου. «Οι επόμενοι 3 μήνες θα είναι εξαιρετικά δύσκολοι. Σε όλο τον κόσμο υπάρχει μια έξαρση, πιθανόν το τρίτο κύμα. Προετοιμαζόμαστε για το τρίτο κύμα και παρακολουθούμε τη μετάλλαξη του ιού» δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ. 

Σχετικά με τους εμβολιασμούς, ο κ. Αρκουμανέας ανέφερε ότι μέχρι και χτες είχαν εμβολιαστεί 44.000 συμπολίτες μας. Συμπλήρωσε, δε, ότι θα παραλάβουμε 430.000 δόσεις μέσα στον Ιανουάριο και θα εμβολιαστούν 220.000 άνθρωποι.

«Αν τους επόμενους μήνες έχουμε εμβολιάσει τους άνω των 70 που είναι και οι πιο ευπαθείς από το Μάρτιο η κατάσταση θα είναι πολύ καλύτερη.», είπε. Όσον αφορά το σενάριο να παραλάβουμε και εκτός της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης εμβόλια, όπως έκανε η Γερμανία, ο κ. Αρκουμανέας ξεκαθάρισε ότι «η ΕΕ διαπραγματεύεται και μας δίνει τα εμβόλια. Δεν μπορούμε να κάνουμε διμερείς συμφωνίες.»

Παράλληλα, για τους ανθρώπους που εμβολιάζονται, ανέφερε πως «όποιος εμβολιάζεται αυτόματα το σύστημα του δίνει το ραντεβού για τη δεύτερη δόση σε 21 μέρες». Σχετικά με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ τόνισε ότι «η Ελλάδα έχει εμβολιάσει το 0,4% του πληθυσμού της. Μόνο μία χώρα στην Ευρώπη έχει πάνω από 1%».

Διαβάστε ακόμα: 

- Γ. Χειλάς («Σωτηρία»): Ταχεία αύξηση εισαγωγών σε νοσοκομεία, έφτασε ο πρώτος λογαριασμός από τις γιορτές

Κορονοϊός: Φοβίζει τους ειδικούς η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής