7ος χρόνος, ημέρα 2099η
Σάββατο, 31 Ιουλίου 2021

Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ: Πρόγραμμα «Μικροί Θησαυροί της Ευρώπης» με στόχο την ενίσχυση μικρών παραγωγών

Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ: Πρόγραμμα «Μικροί Θησαυροί της Ευρώπης» με στόχο την ενίσχυση μικρών παραγωγών

Το πρόγραμμα της ΕΕ «Μικροί Θησαυροί της Ευρώπης» που στοχεύει στην ενίσχυση των μικρών παραγωγών, της ραχοκοκαλιάς του ελληνικού αγροδιατροφικού τομέα παρουσιάστηκε από τη Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ σε σημερινή διαδικτυακή εκδήλωση.

Το νέο πρόγραμμα στοχεύει στην προβολή των «θησαυρών της ελληνικής γης», δηλαδή προϊόντων με ιδιαίτερα ποιοτικά που παράγονται από αγροτικούς συνεταιρισμούς. Η προβολή αυτή αφορά τόσο σε δράσεις στην ελληνική αγορά, όσο και σε επισκέπτες της χώρας μας, οι οποίοι είναι και οι καλύτεροι πρεσβευτές των μοναδικών ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό. 

Στο πρωτότυπο πρόγραμμα που αναμένεται να τονώσει τη δραστηριότητα των συνεταιρισμών στη χώρα μας συμμετέχουν έντεκα αγροτικοί συνεταιρισμοί  που παράγουν δεκαέξι αγροτικά προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ και ειδικότερα:

  • Φέτα
  • Γραβιέρα
  • Ξινομυζήθρα
  • Ελαιόλαδο
  • Πατάτες
  • Κρασί
  • Σταφίδα
  • Ντομάτα

Πρόκειται στην ουσία για ένα πρόγραμμα με «γεύση» Ελλάδας που προωθεί τα μοναδικά και ιδιαιτέρως θρεπτικά ελληνικά προϊόντα στην Ελλάδα και το εξωτερικό μέσα από στοχευμένες δράσεις που συμβάλλουν στην προβολή της δράσης των αγροτικών συνεταιρισμών και των μικρών παραγωγών.

«Ισχυρή και μοναδική διατροφική παρακαταθήκη»

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός τόνισε πως η χώρα μας έχει μοναδική και ισχυρή διατροφική παρακαταθήκη, κάτι που αναγνωρίζεται και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα προϊόντα ΠΓΕ και ΠΟΠ αποτελούν το θησαυρό της ελληνικής γης και βρισκόμαστε στην 5η θέση των μελών της ΕΕ ως προς αυτά τα προϊόντα, σημείωσε ο κ. Λιβανός. 

Ο ίδιος τόνισε πως «αποτελεί εθνική επιλογή να διαφυλάξουμε τον διατροφικό πλουραλισμό, να διατηρήσουμε τη διατροφική μας κουλτούρα και να στηρίξουμε το έργω των συνεταιρισμών και των μικρών παραγωγών».  Ο κ.Λιβανός επεσήμανε πως «με το πρόγραμμα αυτό καλλιεργούμε μια νέα κουλτούρα για τα προϊόντα του τόπου μας».

«Ενισχύουμε τη συνεταιριστική κουλτούρα»

Με τη σειρά του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Οικονόμου υπογράμμισε πως στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας και της συνεταιριστικής κουλτούρας στη χώρα μας. «Θέλουμε να αυξήσουμε την αξία της παραγωγής των συνεταιρισμών καθ’όλη τη διάρκεια της εφοδιαστικής αλυσίδας. Έχουμε μοναδικά ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ με εξαιρετική θρεπτική αξία και ποιοτικά χαρακτηριστικά» σημείωσε ο ίδιος και προσέθεσε πως «θα στρατεύσουμε θεσμικά και χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη της παραγωγής». 

Τέλος, ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Παύλος Σατολιάς επεσήμανε πως στόχος του Προγράμματος είναι η προώθηση των ιδιαίτερων ελληνικών προϊόντων, που είναι από τα πιο φημισμένα διεθνώς και η ανάδειξη του σημαντικού έργου των συνεταιρισμών.