Νέα μέτρα στην Αττική: Tηλεργασία, αναστολή συναυλιών και περιορισμοί στις συναθροίσεις

Νέα μέτρα στην Αττική: Tηλεργασία, αναστολή συναυλιών και περιορισμοί στις συναθροίσεις

Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για εργαζόμενους του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. Μετακινήσεις από και προς την εργασία στο Δημόσιο σε τρία κύματα, στις 7, 8 και 9 η ώρα αντίστοιχα. Στον ιδιωτικό τομέα, θα υπάρχει ευελιξία εντός διώρου από την έναρξη και τη λήξη του ωραρίου. Ανώτατος αριθμός 9 ατόμων σε ανοικτούς και κλειστούς χώρους και 20 ατόμων σε γάμους, βαφτίσια, κηδείες. Αναστέλλονται συναυλίες σε ανοικτούς και κλειστούς χώρους.

Αυτά είναι μεταξύ άλλων τα νέα αυστηρότερα μέτρα για την Αττική που θα ισχύσουν για τις επόμενες 14 ημέρες, δηλαδή από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου έως και τις 4 Οκτωβρίου και τα οποία ανακοινώθηκαν από τον υφυπ. Πολιτικής Προστασίας Ν.Χαρδαλιά και τον επιδημιολόγο Γκ.Μαγιοργκίνη.

«Αυτό που περιγράφουν οι επιδημιολόγοι ως η ανάγκη ενός ολιγοήμερου lockdown είναι το ύστατο μέτρο. Δεν έχουμε όμως ακόμη φτάσει εκεί. Εφόσον τα μέτρα τηρηθούν από όλους και οι συστάσεις μας τηρηθούν από τους ηλικιωμένους, τότε δεν θα χρειασθεί το lockdown», ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, προσθέτοντας ότι χρειάζεται να εφαρμόσουμε πιστά και με συνέπεια τα μέτρα για τις επόμενες 14 ημέρες.

Αναλυτικά τα μέτρα που θα ισχύσουν από την Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου, είναι τα εξής:

- Υποχρεωτική τηλεργασία για το 40% των εργαζομένων στο Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα

- Κλιμακωτό ωράριο εργασίας στο Δημόσιο, με σταδιακή άφιξη στην εργασία στις 7, 8 και 9 το πρωί

- Αναχώρηση από την εργασία στον ιδιωτικό τομέα σε 4 «κύματα»

- Ανώτατο όριο τα 9 άτομα όριο για δημόσιες συναθροίσεις

- Αναστέλλονται συναυλίες σε ανοικτούς και κλειστούς χώρους και προβολές σε κινηματογράφους.

- Για τους άνω των 65, περιορισμός στις απολύτως αναγκαίες μετακινήσεις

- Σχεδιασμός για πρόσθετα μέτρα για ευάλωτες ομάδες σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων

- Συνεχείς έλεγχοι σε εργοδότες και εργαζομένους προκειμένου να διαπιστωθεί αν τηρούνται τα μέτρα

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε επιπλέον ότι σε σύνολο σχεδόν 14.000 κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 4.084 ενεργά και 2.100 εξ αυτών είναι στην Αττική. Από αυτά, 966 είναι στον Δήμο Αθηναίων, με τα περισσότερα να εντοπίζονται στο κέντρο της πόλης, σε συγκεκριμένες γειτονιές.

Όπως είπε ο υφυπουργός, ασυμπτωματικοί φορείς του ιού που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι μετανάστες, θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία καραντίνας.

Παράλληλα, κάλεσε τους εργοδότες να εφαρμόζουν αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα, καθώς το 29,07% των κρουσμάτων έχουν εντοπιστεί σε χώρους εργασίας, ενώ υψηλά είναι τα πσοστά φορέων του ιού μεταξύ συνταξιούχων και ανέργων.

Τέλος, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας επέμεινε στις συστάσεις για καθολική χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς.