Κορονοϊός: Νέα μέτρα και τρία επίπεδα συναγερμού ανακοινώνει ο Μπ. Τζόνσον

Νέα μέτρα και τρία επίπεδα συναγερμού ανακοινώνει ο Μπ. Τζόνσον

Ο Μπόρις Τζόνσον θα εξαγγείλει σήμερα νέα μέτρα για την προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιμακούμενης υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού, θεσπίζοντας τρία νέα επίπεδα συναγερμού ώστε να συντονιστεί καλύτερα η αντίδραση της κυβέρνησης κατά της COVID-19, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο επικρίσεων.

Αφού δέχθηκε κριτική ότι εκπέμπει ένα μπερδεμένο μήνυμα στην κοινή γνώμη, καθώς οι αριθμοί των περιστατικών και των θανάτων από την COVID-19 αυξάνονται, ο Τζόνσον θα πάει και πάλι στο κοινοβούλιο, ζητώντας υποστήριξη για μια νέα προσέγγιση, προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση του νέου κορονοϊού.

Η βόρεια Αγγλία έχει δεχτεί ένα σκληρό πλήγμα από μία νέα αύξηση των κρουσμάτων της COVID-19 που επέβαλαν την εφαρμογή τοπικών μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας, καθώς οι μαθητές και οι σπουδαστές επέστρεψαν στα σχολεία και στα πανεπιστήμια σε ολόκληρη τη Βρετανία.

Στο νέο σύστημα τριών επιπέδων για τοπικά lockdown φαίνεται πως βρίσκεται και το Λίβερπουλ, οπού σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της χώρας είναι η δεύτερη πόλη σε κρούσματα κορωνοϊού.

Μεταξύ των μέτρων που αναμένεται να ανακοινωθούν είναι οι απαγορεύσεις ταξιδιών και κλείσιμο των παμπ, μπαρ και γυμναστηρίων σε περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο για περισσότερους από έξι μήνες.

Οι πολίτες θα επιτρέπεται να μετακινηθούν μόνο εντός των περιοχών που διαμένουν και για συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως για εργασία, εκπαίδευση ή υγεία, αλλά θα πρέπει να επιστρέφουν σπίτι τους πριν από το τέλος της ημέρας.

Η χώρα θα είναι χωρισμένη σε τρία επίπεδα κινδύνου «μεσαίο», «υψηλό» και «πολύ υψηλό».

Η πρώτη βαθμίδα θα είναι παρόμοια με τους κανόνες που ισχύουν σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα, όπως ο «κανόνας των έξι» και η απαγόρευση της κυκλοφορίας από στις 10 μ.μ. σε παμπ και εστιατόρια.

Για τη δεύτερη βαθμίδα, θα απαγορεύονται οι συναντήσεις μελών διαφορετικών νοικοκυριών σε οποιονδήποτε κλειστό χώρο στην πόλη, ενώ οι κάτοικοι των περιοχών αυτών δεν θα παρακολουθούν αθλητικές δραστηριότητες ως θεατές και θα αποφεύγουν τις επισκέψεις σε συγγενείς σε οίκους ευγηρίας.

Όπως αναφέρει η «The Telegraph» εάν μια επιχείρηση κλείσει λόγω περιορισμών τρίτης βαθμίδας, η κυβέρνηση θα πληρώσει τα δύο τρίτα του μισθού κάθε υπαλλήλου, έως και 2.100 λίρες το μήνα.