Νέα μέτρα για την Όμικρον στη Βρετανία

Νέα μέτρα για την Όμικρον στη Βρετανία

Νέα μέτρα για τη χρήση μάσκας και άλλα μέτρα με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης της νέας παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού τέθηκαν σήμερα Τρίτη σε ισχύ στην Αγγλία, καθώς ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προσβλέπει σε διευρυμένο πρόγραμμα εμΕβολιασμού με την ενισχυτική δόση για να συνδράμει στην αύξηση της προστασίας κατά της COVID-19.

Από σήμερα το πρωί η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα καταστήματα, τις τράπεζες και τα κομμωτήρια. Όλοι οι ταξιδιώτες από το εξωτερικό θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ PCR μέχρι το τέλος της δεύτερης ημέρας από την άφιξή τους και να μπαίνουν σε απομόνωση μέχρι να βγει το αποτέλεσμα της εξέτασης.

Αυτό το μέτρο προστίθεται στους περιορισμούς στις αφίξεις ταξιδιωτών από δέκα χώρες της νότιας Αφρικής, οι οποίοι υποχρεούνται να μπαίνουν σε καραντίνα σε ξενοδοχείο.

Στα 11 τα κρούσματα

 

Η Βρετανία έχει αναφέρει 11 κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον μέχρι στιγμής και η κυβέρνηση, παρότι λέει ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί, σημειώνει ότι είναι σημαντικό να επιβραδυνθεί η εξάπλωσή της μέχρι να γίνουν περισσότερα γνωστά για τη μεταδοτικότητα της παραλλαγής και την επίδρασή της στα εμβόλια.

«Τα μέτρα που τίθενται σε ισχύ σήμερα είναι αναλογικά και είναι μέτρα ευθύνης και θα μας εξασφαλίσουν χρόνο ενόψει της νέας αυτής παραλλαγής», ανέφερε ο Τζόνσον σε ανακοίνωσή του.

«Τα σημερινά μέτρα όχι μόνο θα μας βοηθήσουν να επιβραδύνουμε την εξάπλωση της παραλλαγής, αλλά και να προστατεύσουμε ο ένας τον άλλον και (να διατηρήσουμε) τα οφέλη για τα οποία έχουμε τόσο μοχθήσει», προστίθεται.

Ο Τζόνσον έχει δηλώσει ότι τα μέτρα θα επανεξετάζονται κάθε τρεις εβδομάδες, αλλά τονίζει ότι η εμβολιαστική εκστρατεία θέτει τη χώρα σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με την ίδια περίοδο τον περασμένο χρόνο, όταν είχαν επιβληθεί περιορισμοί λίγο πριν από τα Χριστούγεννα.

Χθες, επιστημονικοί σύμβουλοι για το θέμα του εμβολιασμού έδωσαν το πράσινο φως για την χορήγηση αναμνηστικής δόσης σε όλους τους ενήλικες και ο υπουργός Υγείας Σατζίντ Τζάβιντ είπε ότι εντός της εβδομάδας θα δοθούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος.

Οι ενισχυτικές δόσεις αναμένεται να βοηθήσουν στην προστασία κατά της σοβαρής νόσησης ακόμη και αν η Όμικρον αποδειχτεί ότι μειώνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

«Με βάση τα όσα γνωρίζουμε, τα εμβόλια και οι ενισχυτικές δόσεις παραμένουν η καλύτερη γραμμή άμυνάς μας», κατέληξε ο πρωθυπουργός.