Νέα μετάλλαξη του βρετανικού στελέχους του κορονοϊού

Νέα μετάλλαξη του βρετανικού στελέχους του κορονοϊού

Το ταχύτατα μεταδιδόμενο νέο στέλεχος του κορονοϊού που είχε εντοπιστεί για πρώτη φορά στη Μεγάλη Βρετανία έχει αποκτήσει πλέον μια νέα μετάλλαξη, σύμφωνα με την Αρχή Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας.

Η Βρετανία έχει ήδη αυξήσει τα μέτρα για τον έλεγχο της πανδημίας, ενώ έχουν αυξηθεί τα τεστ σε διάφορα μέρη της Αγγλίας για τον εντοπισμό της παραλλαγής της Νότιας Αφρικής. Επίσης, αυξήθηκαν οι περιορισμοί στα ταξίδια από το εξωτερικό.

Ήδη στη Βρετανία έχουν εντοπιστεί αρκετά περιστατικά της μετάλλαξης E484K σε ασθενείς με το βρετανικό στέλεχος.

Κάποιοι από τους επιστήμονες έχουν ήδη καταγράψει το γεγονός ότι το E484K μπορεί να παρακάμψει το ανοσοποιητικό σύστημα. 

Κάθε φορά που ένα στέλεχος ιού εισέρχεται σε οργανισμό και πολλαπλασιάζεται, υπάρχει πιθανότητα μετάλλαξής του, αναλόγως του υποδοχέα, όπως άλλωστε συμβαίνει και με ιούς σαν αυτόν της απλής γρίπης. Οι περισσότερες από τις μεταλλάξεις κάθε στελέχους δεν προκαλούν ανησυχία, ωστόσο οι επιστήμονες ανησυχούν ότι μέσω των μεταλλάξεων τα ήδη επικίνδυνα στελέχη μπορεί να εξελιχθούν σε πιο δυσπρόσβλητες από τα εμβόλια μορφές.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα των εμβολιασμών δείχνουν ότι εμβόλιο της Moderna είναι ακόμη αποτελεσματικό έναντι της νέας μετάλλαξης, αλλά η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να μην είναι ισχυρή ή διαρκής.

Τα δύο νέα εμβόλια που αναμένεται να εγκριθούν σύντομα, των Novavax και Janssen, φαίνεται ότι παρέχουν κάποιου είδους προστασία έναντι της νέας μετάλλαξης. Οι ειδικοί λένε πάντως πως ό,τι και να γίνει, τα εμβόλια μπορούν να προσαρμοστούν στις νέες μεταλλάξεις.