Νέα κυβέρνηση στον Λίβανο

Νέα κυβέρνηση στον Λίβανο

Τη νέα κυβέρνηση του Λιβάνου ανακοίνωσαν τα πολιτικά κόμματα της χώρας, ύστερα από ένα μήνα σκληρών διαπραγματεύσεων και εν μέσω διαδηλώσεων που συνεχίζονται για πάνω από 100 μέρες.

Νέος πρωθυπουργός ύστερα από την παραίτησή του Σαάντ Χαριρι, θα είναι ο Χασάν Ντιαμπ καθηγητής πανεπιστημίου του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού. Η νέα κυβέρνηση η οποία θα έχει βάση τη Χεζμπολάχ και τους συμμάχους της πρέπει να εγκριθεί από την Βουλή του Λιβάνου. 

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης, οι διαδηλωτές βγήκαν εκ νέου στους δρόμους, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή από τους ίδιους. 

Τις κινητοποιήσεις που συνταράσσουν τον Λίβανο από τη 17η Οκτωβρίου τροφοδοτεί η αγανάκτηση πολλών πολιτών εναντίον της άρχουσας τάξης και της πολιτικής ελίτ, που κατηγορούνται συλλήβδην για την ενδημική διαφθορά και την οικονομική κρίση, τη χειρότερη που βιώνει η χώρα μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου (1975-1990). 

Ο Λίβανος είναι μια εκ των πιο υπερχρεωμένων χωρών παγκοσμίως -με χρέος στο 152% του ΑΕΠ και τα μισά περίπου έσοδα της χώρας να πηγαίνουν στην αποπληρωμή μόνο των τόκων των δανείων - την κακοδιαχείριση, την διαφθορά την κατάρρευση του τομέα των μεταφορών ακόμη και τα τεράστια προβλήματα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης και το γεγονός πως το ένα τέταρτο των Λιβανέζων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.