Προεκλογική «τακτοποίηση» αυθαιρέτων έως και 40 χρόνια

Προεκλογική «τακτοποίηση» αυθαιρέτων έως και 40 χρόνια

Προεκλογική ρύθμιση για τα αυθαίρετα από την κυβέρνηση η οποία μέσω της αναστολής κατεδάφισης για 40 χρόνια «τακτοποιεί» ακίνητα που βρίσκονται σε δασικές περιοχές.

Συνεχίζοντας την τακτική των παροχών και «εξυπηρετήσεων» με ρύθμιση που φέρει το όνομα «οικιστικές ρυθμίσεις», η κυβέρνηση επιχειρεί να «τακτοποιήσει» αυθαίρετα που βρίσκονται μέσα σε δασικές περιοχές. Ειδικότερα, προβλέπεται ότι κτίρια τα οποία ανεγέρθησαν έως την 11η/6/1975 σε εκτάσεις που υπάγονται στη δασική νομοθεσία, εξαιρούνται της κατεδάφισης για 40 χρόνια, ενώ κτίρια που ανεγέρθησαν έως και την 28η/7/2011 εξαιρούνται της κατεδάφισης για 25 χρόνια, εφόσον οι ιδιοκτήτες καταβάλουν το προβλεπόμενο πρόστιμο.


Οι οικιστικές πυκνώσεις ήταν η τελευταία εκκρεμότητα των δασικών χαρτών και έπρεπε να τακτοποιηθούν για να ολοκληρωθεί το θέμα, σημείωσε ο υπουργός ΠΕΝ, Γιώργος Σταθάκης. Όπως είπε, δασικοί χάρτες και αιγιαλός, που αποτελούσαν τις προϋποθέσεις για το κτηματολόγιο, έχουν δρομολογηθεί, ενώ σε εξέλιξη είναι και η διαδικασία περαίωσης των περιφερειακών χωροταξικών πλαισίων, των τοπικών πλαισίων και των αναθεωρημένων.

Σύμφωνα με τα όσα περιλαμβάνει η σχετική ρύθμιση:

- Κτίρια και κατασκευές -που εντάσσονται στις οριστικά χωροθετημένες οικιστικές πυκνώσεις (στους χάρτες Κτηματολογίου αποτυπώνονται περικλειόμενες από ιώδες περίγραμμα)- τα οποία ανεγέρθησαν έως την 11η/6/1975 σε εκτάσεις που υπάγονται στη δασική νομοθεσία, εξαιρούνται της κατεδάφισης για 40 χρόνια, εφόσον οι ιδιοκτήτες καταβάλουν το προβλεπόμενο πρόστιμο, που θα προκύπτει από ειδικό αλγοριθμικό τύπο, στον οποίο συνυπολογίζονται εμβαδόν ακινήτου, παλαιότητα, αξία δασικής γης κ. ά.

Κτίρια και κατασκευές -που εντάσσονται στις οριστικά χωροθετημένες οικιστικές πυκνώσεις- και ανεγέρθησαν έως και την 28η/7/2011 σε εκτάσεις που υπάγονται στη δασική νομοθεσία, εξαιρούνται της κατεδάφισης για 25 χρόνια, εφόσον οι ιδιοκτήτες εξοφλήσουν ολοσχερώς το ειδικό πρόστιμο.

Από τη μεριά του ο Σωκράτης Φάμελλος έκανε γνωστό ότι οι δόσεις που προβλέπονται για την εξόφληση των δασικών προστίμων είναι 100, ενώ σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής προβλέπεται έκπτωση 20%. Επιπλέον, μείωση προστίμου έως και 50% προβλέπεται και για τις περιπτώσεις, κατά τις οποίες ισχύουν κοινωνικά κριτήρια (το ακίνητο είναι μία και μόνη κατοικία ή βρίσκεται μέσα σε ιδιωτικό δάσος ή ιδιωτική δασική έκταση).

Σημειώνεται, πάντως, ότι ως την ολοσχερή εξόφληση του ενιαίου δασικού προστίμου, η πράξη κατεδάφισης και τα λοιπά επιβεβλημένα διοικητικά μέτρα αναστέλλονται εφόσον οι ενδιαφερόμενοι είναι ενήμεροι ως προς την καταβολή των δόσεων.

Για τα κτίρια και τις κατασκευές που τα συνοδεύουν και δημιουργήθηκαν μετά την 28η/7/2011, αλλά και τα κτίρια και τις κατασκευές που δημιουργήθηκαν πριν από αυτή την ημερομηνία χωρίς, ωστόσο, να έχουν υπαχθεί σε διατάξεις νόμων περί αναστολής επιβολής κυρώσεων, προβλέπεται υποχρεωτική κατεδάφιση μαζί με την επιβολή προστίμων και ποινικών κυρώσεων, κατά τη δασική νομοθεσία. Εκτός κι αν ο ιδιοκτήτης, καταβάλλοντας πρόστιμο 500 ευρώ, προβεί ο ίδιος στην κατεδάφιση του αυθαιρέτου του μέσα σε 30 ημέρες από την κοινοποίηση σε αυτόν της έκθεσης αυτοψίας.

Στο σχέδιο νόμου αναφέρονται αναλυτικά τα δικαιολογητικά υπαγωγής κτιρίων και συνοδευουσών κατασκευών, καθώς και οι χρόνοι μέσα στους οποίους πρέπει να υποβάλλονται. Σημειώνεται, δε, πως οι δηλώσεις υπαγωγής θα ελέγχονται δειγματοληπτικά σε ποσοστό 30%.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Φάμελλος στο δασικό ισοζύγιο, η αποκατάσταση του οποίου συμπεριλαμβάνεται με συγκεκριμένες δράσεις μέσα στο σχέδιο νόμου. Ειδικότερα, προβλέπονται, μεταξύ άλλων, δάσωση εκτάσεων μη δασικού χαρακτήρα, επιφάνειας τουλάχιστον ίσης έκτασης με την επιφάνεια της οικιστικής πύκνωσης, είτε με αγορά είτε με απαλλοτρίωση ιδιωτικών ή δημοτικών εκτάσεων, καθώς επίσης αναδάσωση επιφάνειας ίσης έκταση με εκείνη της πύκνωσης, αντιπυρικές ζώνες, δασοτεχνικά έργα προστασίας και συντήρηση δασικών δρόμων.

Στις δράσεις εποπτείας και ελέγχου, εκτός από το ρόλο των αρμοδίων δασαρχείων και των τοπικών και περιφερειακών παρατηρητηρίων, προβλέπεται και ενεργοποίηση συστήματος τηλεσκοπικής περιοδικής χαρτογράφησης, μέσω του οποίου θα εντοπίζεται κάθε νέο αυθαίρετο που ενδεχομένως προκύπτει.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ