Νέα επιστολή σε Τουλουπάκη - Πώς θα εξεταστούν οι μάρτυρες
Προανακριτική

Νέα επιστολή σε Τουλουπάκη - Πώς θα εξεταστούν οι μάρτυρες

Νέα επιστολή προς την εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη έστειλε η προανακριτική Επιτροπή, ζητώντας εκ νέου όλα τα έγγραφα που περιλαμβάνονται στη δικογραφία και κυρίως την αλληλογραφία με το FBI, η οποία παραμένει στο συρτάρι της. Σύμφωνα, μάλιστα, με «γαλάζιες» πηγές το αίτημα αναφέρει ότι θα πρέπει να τα αποστείλει μέχρι τις 3 το μεσημέρι, δηλαδή μια ώρα πριν ξεκινήσει η εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων. Υπενθυμίζεται ότι ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευάγγελος Ζαχαρής πρόσφατα με έγγραφο που διαβίβασε στην Προανακριτική ανέφερε ότι «επιβάλλεται να αποστείλει τόσο προς ημάς, όσο και προς τον Πρόεδρο της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής» κάθε κρίσιμο για την διερεύνηση της υπόθεσης έγγραφο γιατί κατά την ποινική προδικασία δεν τίθεται καμία απαγόρευση από την ελληνική έννομη τάξη.

Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή εξέταση των μαρτύρων θα γίνει στον 13ο όροφο της ΓΑΔΑ, σε δωμάτιο όπου υπάρχει μια μεγάλη τηλεόραση. Τα μέλη της προανακριτικής θα έχουν την εικόνα των μαρτύρων, αλλοιωμένη με ειδικά εφέ, ενώ η φωνή τους επίσης θα έχει αλλοιωθεί, ώστε να μην γίνει γνωστή η ταυτότητά τους. Επίσης, στη ΓΑΔΑ θα βρεθούν μόνοι οι εισηγητές των κομμάτων, με τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρωινή συνεδρίαση να ζητά να πάνε και τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής. Σίγουρα, πάντως, θα απουσιάζει το ΚΚΕ, ο εκπρόσωπος του οποίου ανακοίνωσε πριν από λίγο την αποχώρηση του κόμματος. Ο, δε, Βασίλης Βιλιάρδος της «Ελληνικής Λύσης» ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του. 

Πιο αναλυτικά στη σημερινή συνεδρίαση ο εισηγητής της ΝΔ Θάνος Πλεύρης επισήμανε πως «είχαμε ψηφίσει οι μάρτυρες να εξετασθούν κατά τον ίδιο τρόπο με εκείνον που εξέτασε ο Αντιεισαγγελέας Σοφουλάκης. Η πλειοψηφία ωστόσο θεωρεί απολύτως σεβαστές τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Από την στιγμή που ο κ.Μπρακουμάτσος μας λέει να λάβουμε υπόψιν την επιθυμία των μαρτύρων οφείλουμε να σεβαστούμε αυτή την θέση. Το μείζον είναι η εξέταση των μαρτύρων. Ωστόσο οι μάρτυρες προτείνουμε να μην έχουν μαζί τους κινητά ή έγγραφα». 

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Σπύρος Λάππας είπε πως : «Εμείς προτείνουμε να πάει το σύνολο των μελών της Επιτροπής. Όλοι πρέπει να έχουν δικαίωμα να ρωτήσουν. Διαφωνούμε στο να μην έχουν μαζί τους υλικό. Προφανώς και θα έχουν και κινητά και έγγραφα. Εκεί μπορεί να έχουν το υλικό και το αρχείο τους. Είναι δυνατόν να τους στερήσουμε το αρχείο τους;»

Ο  Βασίλης Κεγκέρογλου από το Κίνημα Αλλαγής υπογράμμισε: «Εμείς επιμένουμε στην αποκάλυψη της αλήθειας. Να εξετασθούν οι μάρτυρες για τη διαλεύκανση της αλήθειας».