Nέα επιχείρηση της Frontex στη Μεσόγειο

Nέα επιχείρηση της Frontex στη Μεσόγειο

Η Ευρώπη ξεκινά μια νέα επιχείρηση για τη διάσωση προσφύγων και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας. Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Euronews η «Θέμις» θα αντικαταστήσει τον «Τρίτωνα», διευρύνοντας τη ζώνη παρέμβασής της. Η νέα επιχείρηση της Frontex στη Μεσόγειο, θα έχει ως στόχο πρωτίστως τη διάσωση προσφύγων. Η «Θέμις» τίθεται σε ισχύ από σήμερα, με ευρύτερα καθήκοντα.

Το νέο στοιχείο είναι ότι δεν υπάρχει πλέον η υποχρέωση αποβίβασης των μεταναστών μόνο στην Ιταλία. Εκείνοι που θα διασώζονται στη θάλασσα, θα αποβιβάζονται στην εγγύτερη ζώνη ασφαλείας - Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία, Λιβύη ή Μάλτα. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Frontex, Fabrice Leggeri, η «Θέμις» θα έχει επίσης ως στόχο την καταστολή της δράσης των διακινητών καθώς και της ενδεχόμενης άφιξης τρομοκρατών.

Η Frontex θα βοηθήσει επίσης την Ιταλία να καταστείλει τις εγκληματικές ενέργειες όπως το εμπόριο ναρκωτικών μέσω της Αδριατικής. Τα σκάφη που έχει ναυλώσει η Frontex θα συνεχίσουν κανονικά να συμμετέχουν σε ενέργειες που θα συντονίζονται από τα αρμόδια θαλάσσια κέντρα βοήθειας και διάσωσης. Το 2017, η υπηρεσία πήρε μέρος στη διάσωση 38.000 ατόμων ανοιχτά της Ιταλίας, Ελλάδας και Ισπανίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ