Νέα επιχείρηση με ελικόπτερο για τους εγκλωβισμένους στην Οξυά
Καρδίτσα

Νέα επιχείρηση με ελικόπτερο για τους εγκλωβισμένους στην Οξυά

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα ο απεγκλωβισμός έξι κατοίκων από την Οξυά στον δήμο Μουζακίου της Καρδίτσας, που επλήγη από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό» από ελικόπτερο, καθώς είναι αδύνατη η μετακίνησή τους από το κατεστραμένο οδικό δίκτυο, ενώ λόγω του μεγέθους των ζημιών στην περιοχή βρίσκεται ήδη ο Νίκος Χαρδαλιάς και αργότερα ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η επιχείρηση ξεκίνησε νωρίς το πρωί και μέχρι τώρα έχουν μεταφερθεί στο Μουζάκι έξι ατομα ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα μεταφερθούν ακόμη τέσσερα. Παράλληλα θα δοθούν σε κατοίκους που δεν επιθυμούν να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους νερό και τρόφιμα. Η περιοχή έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές λόγω της επέλασης του "Ιανού".

Σε δηλώσεις του, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι η επιχείρηση διάσωσης ολοκληρώθηκε με επιτυχία, ωστόσο τώρα θα ξεκινήσει επιχείρηση για τη μεταφορά τροφίμων και φαρμάκων στους ανθρώπους που επέλεξαν να μείνουν στη μονή. «Φέραμε πέντε άτομα. Άνθρωπος που να χρίζει πραγματικής ανάγκης αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει», σημείωσε.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός προεδρεύει σε σύσκεψη που πραγματοποιείται στο δημαρχείο Καρδίτσας με τη συμμετοχή τοπικών φορέων, στελεχών της κυβέρνησης και βουλευτών. Στη συνέχεια, στις 11:00,θα επισκεφθεί το Μουζάκι. Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην Καρδίτσα θα κάνει μια αποτίμηση των ζημιών, ενώ αναμένεται να ανακοινώσει και μέτρα ανακούφισης για τους πληγέντες. 

Το οδικό δίκτυο έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές, όπως και οι υποδομές. Χιλιάδες στρέμματα έχουν καλυφθεί με νερό ενώ πάνω από 5.000 σπίτια υπέστησαν ζημιές και έχουν πλημμυρίσει. Εκτός από την Οξυά, αποκλεισμένοι είναι οι κάτοικοι στην Αργιθέα, ενώ στο χωριό Ριζοβούνι καταστράφηκαν σπίτια και καλλιέργειες. Αρκετοί οικισμοί παραμένουν αποκλεισμένοι, με τα συνεργεία να προσπαθούν να απεγκλωβίσουν τους κατοίκους.

Όσον αφορά την επιχείρηση απεγκλωβισμού στην Οξυά, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, οι 40 εγκλωβισμένοι θα μεταφερθούν στην έδρα του Δήμου, καθώς είναι αδύνατη η μετακίνησή τους σε περιοχές, όπως το Μουζάκι ή η Καρδίτσα μετά τις ζημιές που έχει υποστεί το οδικό δίκτυο.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε μετά από επικοινωνία που είχε ο περιφερειάρχης με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Χαρδαλιά. Μάλιστα, τα ελικόπτερα θα εφοδιάσουν με τρόφιμα και νερό όσους κατοίκους δεν θελήσουν να μετακινηθούν, όπως έγινε χθες. Στο μεταξύ, λίγο πριν τις 9 τα δύο ελικόπτερα προσέγγισαν την περιοχή με το ένα εξ αυτών να καταφέρνει να προσγειωθεί και να μεταφέρει τους πρώτους από τους εγκλωβισμένους.

Χθες η επιχείρηση έγινε με ελικόπτερο της Πυροσβεστικής το οποίο απογειώθηκε από το Μουζάκι Καρδίτσας, ενώ κατά την επιστροφή του επρόκειτο να μεταφέρει και έξι από τους εγκλωβισμένους. Κάτι τέτοιο όμως δεν κατέστη δυνατό καθώς το ελικόπτερο δεν μπόρεσε να προσγειωθεί και τελικά έριξε στους εγκλωβισμένους, τρόφιμα, νερό και φάρμακα.

Πολλοί κάτοικοι αρνούνται να αφήσουν το χωριό, ωστόσο, κάποιοι χρήζουν άμεσης ιατρικής βοήθειας, όπως μία έγκυος που βρίσκεται στον 5ο μήνα της κύησης, και γι αυτούς θα πρέπει να σηκωθεί ελικόπτερο, καθώς μόνο έτσι μπορούν να απομακρυνθούν.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι έρευνες για την τύχη της 43χρονης φαρμακοποιού, που αγνοείται από το Μουζάκι Καρδίτσας, μετά το φονικό πέρασμα της κακοκαιρίας. Το Σάββατο βρέθηκε το αυτοκίνητο της γυναίκας, αλλά τα ίχνη της ίδιας έχουν χαθεί, με αποτέλεσμα η αγωνία να παρατείνεται. 

Σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) πάνω από 210.000 στρέμματα ήσαν οι πλημμυρισμένες εκτάσεις του Νομού Καρδίτσας την Κυριακή, όπως τις κατέγραψε ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel-2, περίπου δύο ημέρες μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα και αφότου ένα μέρος των υδάτων είχε ήδη υποχωρήσει, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Οι πολύωρες ισχυρές βροχοπτώσεις στην Πίνδο και στον θεσσαλικό κάμπο, κατά τη διάρκεια του καταστροφικού περάσματος του Μεσογειακού Κυκλώνα «Ιανού», βύθισαν τεράστιες αγροτικές και αστικές εκτάσεις κάτω από τόνους νερού προκαλώντας μεγάλες καταστροφές.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις που παρέχουν οι μετεωρολογικοί δορυφόροι, σημαντική ήταν επίδραση του «Ιανού» στις θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας στο Ιόνιο και ιδιαίτερα στις περιοχές όπου ο κυκλώνας βρέθηκε κατά τη φάση της μεγαλύτερης ισχύος του. Μεταξύ 15/9 και 20/9 οι θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας στη δυτική Ελλάδα υποχώρησαν έως και κατά τρεις βαθμούς Κελσίου. 

Τέλος, τα επικαιροποιημένα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης του «Ιανού» μεταξύ Πέμπτης και Κυριακής, σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, εμφανίζονται στο Περτούλι (317 χιλιοστά), στο Μουζάκι (274), στη Μυρίκη Καρπενησίου (224) και στην Καρδίτσα (213).