Νέα ένταση στο συνέδριο της ΓΣΕΕ στην Καλαμάτα

Νέα ένταση στο συνέδριο της ΓΣΕΕ στην Καλαμάτα

 

Με πολύωρη καθυστέρηση και μέσα σε κλίμα έντασης ξεκίνησαν απόψε οι διαδικασίες, προκειμένου να αρχίσει το 37ο συνέδριο της ΓΣΕΕ στην Καλαμάτα, αλλά δεν ολοκληρώθηκαν.

Περίπου στις 7:30 άνοιξαν οι πόρτες του συνεδριακού κέντρου, ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες, όμως τέθηκαν ζητήματα σχετικά με την μη νόμιμη παρουσία συνέδρων, με αποτέλεσμα, έπειτα από περίπου δύο ώρες, να σταματήσουν οι διαδικασίες και να αποχωρήσουν όλοι.

Στην αρχή, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος είπε μεταξύ άλλων ότι «το συνέδριο γίνεται σύμφωνα με το νόμο και το καταστατικό», προσθέτοντας σε άλλο σημείο ότι «αξία έχει αν θα υπάρξει δημοκρατικό συνέδριο.»

Στην συνέχεια ο Γιάννης Παναγόπουλος κάλεσε «τους εκλεγμένους συνέδρους, οι οποίοι έχουν πάρει κάρτα συνέδρου να αποχωρήσουν από την αίθουσα» , γιατί, όπως πρόσθεσε, «στην αίθουσα αυτή δεν είναι εκλεγμένοι εκπρόσωποι για το συνέδριο.»

Νωρίτερα ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ και της εκτελεστικής γραμματείας του ΠΑΜΕ σε δηλώσεις που έκανε ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «εμείς ζητάμε να συνεδριάσει η διοίκηση της ΓΣΕΕ και να ξεκινήσει τις νόμιμες διαδικασίες» προσθέτοντας: «Πρέπει να επιστραφούν όλες οι κάρτες, που έχουν μοιραστεί σαν μαρουλόφυλλα τις προηγούμενες μέρες, να γίνουν όλες οι νόμιμες διαδικασίες που προβλέπονται με βάση το καταστατικό, να πάρουν κάρτες οι πραγματικοί αντιπρόσωποι των εργαζομένων και με βάση αυτό να ξεκινήσει μια νομιμοποίηση, που όμως δεν μπορεί να έχει μέσα αυτή η νομιμοποίηση τους εργοδότες, δεν μπορεί να έχει τους νόθους, δεν μπορεί να έχει τους προέδρους ανωνύμων εταιρειών.»

Στο μεταξύ, από νωρίς το πρωί είχε δημιουργηθεί κλίμα έντασης έξω από το συνεδριακό κέντρο. Το συνέδριο ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 9:00 το πρωί και ήδη συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από την κλειστή πόρτα και φώναζαν συνθήματα, ζητώντας να μην πάρουν μέρος στο συνέδριο οι μη νόμιμοι, όπως υποστήριζαν, σύνεδροι.

Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ παρέμειναν έξω από το συνεδριακό καθ΄ όλη την διάρκεια της ημέρας, ενώ λίγα λεπτά πριν ανοίξουν οι πόρτες στις 7:30 το απόγευμα υπήρξε νέα ένταση και ανταλλαγή συνθημάτων με μέλη άλλης συνδικαλιστικής παράταξης. Τελικά έπειτα από λίγη ώρα τα πνεύματα ηρέμησαν.

Τέλος, με ανακοίνωση που εξέδωσε το ΠΑΜΕ, αύριο το πρωί οργανώνεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου της Καλαμάτας, όπου είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει το συνέδριο της ΓΣΕΕ.

ΓΣΕΕ: Θέλουμε και κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό ώστε να γίνει ένα δημοκρατικό συνέδριο

«Εμείς θέλουμε και κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό ώστε να γίνει ένα δημοκρατικό συνέδριο στο οποίο θα τηρηθεί ο νόμος και όχι ο νόμος α λα καρτ που το ΠΑΜΕ επιθυμεί. Οι διαδικασίες του συνεδρίου πρέπει και θα προχωρήσουν σύμφωνα με το νόμο και το καταστατικό».

Αυτά τονίζονται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΓΣΕΕ, με αφορμή τα όσα συνέβησαν σήμερα στην Καλαμάτα κατά τις διαδικασίες για την έναρξη του συνεδρίου της ΓΣΕΕ, κατηγορώντας το ΠΑΜΕ πως «με τραμπουκισμούς και αυταρχική συμπεριφορά προσπαθεί να εμποδίσει τη διεξαγωγή του 37ου συνέδριο».

Επίσης, η ΓΣΕΕ αναφέρει ότι «χρησιμοποιώντας φθηνή προπαγάνδα το ΠΑΜΕ επιχειρεί να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα και να δημιουργήσει κλίμα εκφοβισμού για να αποτρέψει μία σημαντική δημοκρατική διαδικασία για το σύνολο των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα», προσθέτοντας ότι «έδειξαν τις πραγματικές τους διαθέσεις για τις οποίες είναι υπόλογοι στον κόσμο της μισθωτής εργασίας».

«Εμείς», συνεχίζεται στην ανακοίνωση, «δε θέλουμε να βάλουμε τους ανθρώπους να αυτοδικούν, διότι τέτοιες πρακτικές είναι μακριά από τη λογική μας, τη θέση και τη στάση μας.»