Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018, 22:20
Τελευταία ενημέρωση: 19:44

-A +A

Νέα εμπλοκή στις εκλογές της Καταλωνίας – Δεν αποφυλακίζουν τον διάδοχο του C. Puigdemont

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018, 22:20
Τελευταία ενημέρωση: 19:44
Νέα εμπλοκή στις εκλογές της Καταλωνίας – Δεν αποφυλακίζουν τον διάδοχο του C. Puigdemont
-A +A

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας απέρριψε σήμερα το αίτημα αποφυλάκισης του Jordi Sanchez, του αυτονομιστή ηγέτη και υποψηφίου για την προεδρία της Καταλωνίας, προκειμένου να δώσει το παρών στη διαδικασία εκλογής του που είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα.

Καθώς ο Sanchez είναι ο μοναδικός υποψήφιος, φαίνεται απίθανο να διεξαχθεί τελικά αυτή η συνεδρίαση όπως προβλεπόταν, στις 10.00 το πρωί (11.00 ώρα Ελλάδας) της Δευτέρας. Ο πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου, ο Roger Torrent, δεν έχει κάνει καμία δήλωση προς το παρόν.

Ο δικαστής Pablo Larena απέρριψε το αίτημα του Sanchez, ο οποίος κατηγορείται για "στάση", επειδή όπως υποστηρίζει υπάρχει «απτός κίνδυνος επανάληψης του αδικήματος».

Ο 53χρονος Sanchez εξελέγη βουλευτής στις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου, ενώ ήταν ήδη προφυλακισμένος. Ορίστηκε υποψήφιος πρόεδρος αφού ο Carles Puigdemont, ο πρώην πρόεδρος που διώκεται επίσης για "ανταρσία" και "στάση", αρνήθηκε να διεκδικήσει εκ νέου το αξίωμα, από τις Βρυξέλλες όπου ζει τους τελευταίους μήνες αυτοεξόριστος.

Ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης Inigo Mendez de Vigo περιορίστηκε να δηλώσει ότι σέβεται τις αποφάσεις των δικαστών και επανέλαβε ότι «κάποιος που έχει τεθεί υπό προσωρινή κράτηση δεν είναι σε θέση να ασκεί τα καθήκοντα του προέδρου της Καταλωνίας». Για τον λόγο αυτό ζήτησε από τους αυτονομιστές, που έχουν την πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο, να βρουν κάποιον άλλο υποψήφιο, «ικανό να ασκήσει τα καθήκοντα αυτά εντός των νομίμων πλαισίων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: AP/Francisco Seco

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα