Νέα εμβόλια και νέα φάρμακα στην φαρέτρα ενάντια στον κορονοϊό

Νέα εμβόλια και νέα φάρμακα στην φαρέτρα ενάντια στον κορονοϊό

Διαρκείς προσπάθειες καταβάλει η Ελλάδα, ώστε να εφοδιάζεται με όλα τα νέα «όπλα» που ενισχύουν τη φαρέτρα ενάντια στη λοίμωξη του κορονοϊού. Η πρώτη άφιξη αφορά την πρώτη πατρίδα με 168.000 δόσεις του διδοσικού πρωτεϊνικού εμβολίου της Novavax στις 21/2. Η Αμερικανική παρασκευάστρια εταιρία με έδρα το Μέριλαντ έχει αναπτύξει το πιο «κεκαθαρμένο» εμβόλιο όπως χαρακτήρισε το σκεύασμά της η καθηγήτρια παιδιατρικής-λοιμωξιολογίας και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Το εμβόλιο Novavax στηρίζεται σε μία διαφορετική τεχνολογία από αυτή των mRNA εμβολίων και σε ό,τι αφορά τη μορφή και τον τρόπο δράσης παρομοιάζει με το πολυδοκιμασμένο εμβόλιο έναντι της μηνιγγίτιδας Β, που έχει ήδη χορηγηθεί τα τελευταία χρόνια σε εκατομμύρια παιδιά και εφήβους σε όλο τον κόσμο.

Στα μέσα Μαρτίου η Ελλάδα θα παραλάβει άλλες 474.000 δόσεις του εμβολίου Novavax και οι πρώτες εμβολιαστικές γραμμές θα ξεκινήσουν να λειτουργούν σε επιλεγμένα εμβολιαστικά κέντρα στην επικράτεια.

Όπως εξηγεί η καθηγήτρια παιδιατρικής – λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου μέχρι στιγμής υπάρχουν κλινικά δεδομένα για τη χορήγηση της τρίτης αναμνηστικής δόσης με το Novavax αφού έχουν προηγηθεί άλλες δύο δόσεις από το ίδιο εμβόλιο, αλλά δεν υπάρχει λόγος να μην επιχειρηθεί ένα «mix and match» σχήμα, ώστε να γίνει η αναμνηστική δόση με το εμβόλιο αυτό, ενώ θα έχει προηγηθεί ο βασικός εμβολιασμός με τα εμβόλια mRNA.

Η προσθήκη του εμβολίου της Novavax στην εμβολιαστική φαρέτρα δίνει μια εναλλακτική σε εκείνους τους ανθρώπους που παραμένουν μη εμβολιασμένοι (και εκτιμάται ότι ο πληθυσμός τους, στις ηλικίες των 60 ετών και άνω ανέρχεται σε 300.000), να εμβολιαστούν με ένα άλλο εμβόλιο εφόσον φοβούνται να προχωρήσουν στον εμβολιασμό με τα mRNA εμβόλια, θεωρώντας εσφαλμένα ότι τα mRNA εμβόλια θα προκαλέσουν κάποια αλλοίωση ή τροποποίηση στο DNA τους.

Στην Ελλάδα, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, περίπου 300.000 άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω παραμένουν ανεμβολίαστοι, ενώ άλλοι περίπου 200.000 άνθρωποι εμβολιάστηκαν αργοπορημένα, όπως αναφέρει ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι και θα καθυστερήσουν να αναπτύξουν ανοσία και θα αργήσουν (συγκριτικά με άλλους ηλικιωμένους) να κάνουν την 3η αναμνηστική δόση η οποία αποτελεί τον παράγοντα «κλειδί» για αποτελεσματική προστασία έναντι της σοβαρής νόσησης, του κινδύνου διασωλήνωσης και θανάτου.

Όπως χαρακτηριστικά λέει ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης οι άνθρωποι αυτοί θα συναντηθούν με τον ιό- αυτό είναι μαθηματικώς βέβαιο λόγω της υπερμεταδοτικότητας του στελέχους Όμικρον και του στελέχους Όμικρον 2- και ακόμα και αν νοσήσουν μια φορά με covid λοίμωξη, το γεγονός αυτό δεν τους προφυλάσσει από το να επαναμολυνθούν.

Μια από τις επόμενες φορές τα άτομα που είναι ανεμβολίαστα ή ελλιπώς εμβολιασμένα έχουν πολύ μεγάλη πιθανότητα να επαναμολυνθούν και κάποια απ? αυτές τις συναντήσεις με τον κορονοϊό μπορεί να αποβεί θανατηφόρα, όπως προειδοποιεί ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Εκτός από το εμβόλιο της Novavax η πατρίδα μας θα παραλάβει στις αρχές Απριλίου και ένα ακόμα εμβόλιο έναντι του κορονοϊού, της Sanofi. Ο γαλλικός πολυεθνικός φαρμακευτικός όμιλος έχει μεγάλη εμπειρία στα παιδιατρικά εμβόλια και το εμβόλιο της Sanofi θα προσφέρει μία ακόμα εναλλακτική ώστε να υπάρξουν ακόμα περισσότερες επιλογές για τους επιφυλακτικούς ανθρώπους που φοβούνται να εμβολιαστούν με τα mRNA εμβόλια.

Ταυτόχρονα η χώρα μας κάνει ό,τι επιβάλλεται προκειμένου να ενισχύσει και τη φαρμακευτική της φαρέτρα για να προφυλάξει τους ασθενείς υψηλού κινδύνου.

Όπως εξηγεί η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα μέσα στα νοσοκομεία, στους ασθενείς που νοσηλεύονται σε κλινικές Covid χορηγείται το ενέσιμο αντιικό φάρμακο remdesivir. Η ρεμδεσιβίρη έχει ενταχθεί εδώ και καιρό στο θεραπευτικό πρωτόκολλο των νοσοκομείων και όπως όλα τα φάρμακα που έχουνε αντιικό τρόπο δράσης έχει νόημα να χορηγηθεί πριν τη ΜΕΘ, καθώς τα αντιικά σκευάσματα δρουν προτού πολλαπλασιαστεί πολύ ο ιός και προκαλέσει εκτεταμένες βλάβες.

Ωστόσο, μέχρι πρόσφατα δεν είχαμε κάτι να βοηθήσουμε τους εξωνοσοκομειακούς ασθενείς προκειμένου να μην επιδεινωθεί η κατάσταση τους.

Πρόσφατα ωστόσο παραλάβαμε τις πρώτες 5.700 συσκευασίες αντιικών χαπιών από την MSD, με τα χάπια να φτάνουν εντός 48 ωρών στους ασθενείς με courier στο σπίτι από την ώρα που οι ασθενείς ενημερώνουν τον γιατρό τους, ότι έχουν θετικό εργαστηριακό τεστ. Θυμίζουμε ότι οι αντιικές θεραπείες προορίζονται για ασθενείς υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση και πρέπει να δοθούν τις πρώτες ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Στις αρχές Μαρτίου θα έρθει η πρώτη παρτίδα και από το 2ο αντιικό χάπι της Pfizer, το οποίο έχει πολύ υψηλή αποτελεσματικότητα, καθώς προσφέρει 90% προστασία έναντι της σοβαρής νόσησης. Οι «δικαιούχοι» των αντιικών θεραπειών είναι παρόμοιος πληθυσμός με τους δικαιούχους των μονοκλωνικών αντισωμάτων, με τη διαφορά ότι τα αντιικά χορηγούνται μόνο σε ενήλικους ασθενείς (18 ετών και άνω) και όχι σε εγκύους -καθώς δε συμπεριλήφθηκαν έγκυες και ανήλικοι ασθενείς στις κλινικές μελέτες.

Κατά την άνοιξη περιμένουμε και άλλα φάρμακα, που θα πραγματοποιούν χημειοπροφύλαξη δηλαδή θα προλαμβάνουν τη νόσηση.