Νέα διακοπή στη δίκη για τις πλημμύρες στην Μάνδρα

Νέα διακοπή στη δίκη για τις πλημμύρες στην Μάνδρα

Σε νέα διακοπή, εξαιτίας της ακατάλληλης αίθουσας του δικαστηρίου, οδηγήθηκε η εκδίκαση της υπόθεσης της τραγωδίας στη Μάνδρα κατά τις πλημμύρες τον Νοέμβριο του 2017, για την οποία κάθονται στο εδώλιο 21 κατηγορούμενοι. 

Κάτω από εντονότατη δυσφορία, λόγω της ασφυκτικά γεμάτης αίθουσας και τις αντιδράσεις συνηγόρων και μαρτύρων της υπόθεσης, η πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου θα γίνει στις 18 Φεβρουαρίου στην αίθουσα τελετών του Εφετείου.

Η διαδικασία σήμερα ξεκίνησε στην ίδια αίθουσα που είχε μεταφερθεί κατά την έναρξη της δίκης την Παρασκευή. Στην αίθουσα είχαν τοποθετηθεί δύο επιπλέον έδρανα δικηγόρων δέκα θέσεων τα οποία δεν κάλυπταν τις ανάγκες της δίκης, καθώς και πάλι παρέμεναν όρθιοι 11 συνήγοροι. Όρθιοι όμως στέκονταν και κάποιοι από τους συνολικά 15 κατηγορουμένους που προσήλθαν στο δικαστήριο, καθώς δεν έφθαναν οι θέσεις στο εδώλιο για να καθίσουν.

Οι αντιδράσεις για την κατάσταση ήταν εντονότατες τόσο από δικηγόρους -κάποιοι εκ των οποίων εκνευρισμένοι φώναξαν πως "θα πεθάνουμε από τη γρίπη υπό αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες"-, όσο και από μάρτυρες που προσήλθαν αδίκως στο δικαστήριο χάνοντας χρόνο, αλλά και μεροκάματα. «Τσάμπα κόπος, θα χάσουμε τη δουλειά μας χωρίς λόγο...» είπαν απευθυνόμενοι στην έδρα, με την πρόεδρο να προσπαθεί να εξηγήσει ότι δεν υπάρχει άλλη διαθέσιμη αίθουσα.

Ακολούθησαν μάλιστα διάλογοι, προκειμένου να βρεθεί κάποια λύση για την κατάσταση:

Εισαγγελέας: Πείτε και εσείς τις ιδέες σας, να συνεργαστούμε να βρούμε μία λύση...Έρχομαι εγώ και βάζω κάποιες καρέκλες για τους κατηγορούμενους, εάν χρειαστεί....

Πρόεδρος: Στο Πρωτοδικείο η μεγαλύτερη διαθέσιμη αίθουσα είναι αυτή. Στο Εφετείο υπάρχει η αίθουσα τελετών. αλλά δεν μπορούμε να συνεδριάζουμε εκεί όποτε θέλουμε. Έχει μιλήσει με το Εφετείο ο κ. προϊστάμενος. Πρέπει να δημοσιοποιηθεί το ΦΕΚ για να πάμε στο Εφετείο. Μετά, όταν υπάρχουν διαθέσιμες αίθουσες στο Εφετείο θα πηγαίνουμε!

Συνήγορος υπεράσπισης: Το αίτημα όλων είναι να γίνουν οι πρώτες συνεδριάσεις στην αίθουσα τελετών του Εφετείου της Αθήνας .Πρέπει η πολιτεία να διαθέσει όλες τις ανέσεις στους κατηγορουμένους και στους συνηγόρους.

Η διαδικασία διακόπηκε και πάλι για περίπου μία ώρα, γεγονός που προκάλεσε περαιτέρω εκνευρισμό στους παριστάμενους μάρτυρες και συγγενείς θυμάτων, ενώ πολλοί από αυτούς αισθανόμενοι πικρία για όσα έγιναν αυτές τις δύο ημέρες έλεγαν: «μας δουλεύουν ..τι ντροπή». Με την επανάληψη της διαδικασίας, η πρόεδρος ανακοίνωσε την διακοπή της δίκης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ