Ρωσία: Νέα διαδήλωση στη Χαμπαρόφσκ κατά της σύλληψης του δημοφιλούς κυβερνήτη

Νέα διαδήλωση στη Χαμπαρόφσκ κατά της σύλληψης του δημοφιλούς κυβερνήτη

Χιλιάδες διαδηλωτές αψήφισαν και πάλι σήμερα τη βροχή στη Χαμπάροφσκ, στη ρωσική Άπω Ανατολή, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν κατά της σύλληψης του δημοφιλούς κυβερνήτη της περιοχής ο οποίος κατηγορείται για φόνο.

Να σημειωθεί πως για τέταρτο Σαββατοκύριακο στη σειρά, οι διαδηλωτές διέσχισαν τους δρόμους της πόλης αυτής που βρίσκεται κοντά στην Κίνα, φωνάζοντας συνθήματα κατά του Κρεμλίνου και υπέρ του πρώην κυβερνήτη Σεργκέι Φουργκάλ, ο οποίος συνελήφθη στις 9 Ιουλίου και μεταφέρθηκε στη Μόσχα όπου κρατείται.

Ο Σεργκέι Φουργκάλ  υπόψιν εξελέγη κυβερνήτης το 2018, νικώντας με μεγάλη διαφορά τον υποψήφιο του Κρεμλίνου. Οι κάτοικοι της περιοχής υποστηρίζουν πως η σύλληψή του τη στιγμή που απολάμβανε υψηλά ποσοστά δημοτικότητας, για φερόμενες δολοφονίες που διαπράχθηκαν στα μέσα των χρόνων του 2000, έχει πολιτικά κίνητρα και διερωτώνται γιατί η δίκη του θα διεξαχθεί μακριά από τη Χαμπάροφσκ.

Το εν λόγω κίνημα διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης  ίσως είναι το πιο σημαντικό των τελευταίων χρόνων στη Ρωσία εκτός Μόσχας.

«Συνέλαβαν τον κυβερνήτη σαν τον τελευταίο των κλεφτών και τον επέδειξαν σε όλη τη χώρα. Είναι μια προσβολή για εμάς, ως πολίτες που τον επιλέξαμε. Δεν είμαστε υπέρ της αναρχίας, είμαστε υπέρ της εξουσίας, αλλά υπέρ της εξουσίας του λαού», ανέφερε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP ο Στανισλάβ Νασόνοφ, ένας 40χρονος κάτοικος.

Στη σημερινή διαδήλωση σημειωτέον συμμετείχαν λιγότεροι άνθρωποι σε σχέση με μία εβδομάδα νωρίτερα, όταν 35.000 έως 50.000 άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους, σύμφωνα με εκτιμήσεις των τοπικών ΜΜΕ.

Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιογράφους που βρίσκονται επί τόπου, περίπου 30.000 άνθρωποι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για διαδήλωση, ενώ η δημαρχία του Χαμπάροφσκ εκτιμά πως μόνο 3.500 διαδηλωτές συμμετείχαν σε αυτήν, λέγοντας πως το «ενδιαφέρον» για τις διαδηλώσεις «μειώνεται».

Την περασμένη δε εβδομάδα, το Κρεμλίνο δήλωσε πως οι διαδηλώσεις τροφοδοτούνται από μαχητές της αντιπολίτευσης εκτός της περιοχής.

«Μας στέρησαν την επιλογή μας. Οι άνθρωποι είχαν κάτι σαν παράθυρο μετά την εκλογή του Φουργκάλ στη ζωή τους, αλλά τους το έκλεισαν. Κι εμείς, εμείς διαδηλώνουμε ώστε αυτό το παράθυρο ν΄ανοίξει και πάλι. Κι όχι μόνο για εμάς, αλλά για όλη τη Ρωσία», υποστήριξε ο Πιοτρ Σιμόνοφ, ένας άλλος διαδηλωτής, 65 ετών.

Αξίζει να επισημανθεί πως διαδηλώσεις υποστήριξης στο κίνημα του Χαμπάροφσκ, στις οποίες συμμετείχαν από μερικές δεκάδες έως μερικές εκατοντάδες άνθρωποι, διοργανώθηκαν σε αρκετές πόλεις της Ρωσίας.

Τέλος, σύμφωνα με τη ΜΚΟ, OVD-Info, που καταγράφει τις προσαγωγές στο περιθώριο των διαδηλώσεων αυτών, 55 άνθρωποι συνελήφθησαν σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων 21 στην Αγία Πετρούπολη, 13 στη Μόσχα και πέντε στο Βλαδιβοστόκ, την άλλη μεγάλη πόλη της ρωσικής Άπω Ανατολής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ