7ος χρόνος, ημέρα 2056η
Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2021

Νέα βήματα «ελευθερίας» από τη Δευτέρα, χωρίς όμως εφησυχασμό

Νέα βήματα «ελευθερίας» από τη Δευτέρα, χωρίς όμως εφησυχασμό
Φωτογραφία αρχείου
Eurokinissi

Ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός των πλήρως εμβολιασμών πολιτών, ο οποίος αναμένεται μέχρι το βράδυ του Σαββάτου να ξεπεράσει τα 2 εκατομμύρια, και η σταδιακή βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας στην πλειοψηφία των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και επανεκκίνηση νέων δραστηριοτήτων από τη Δευτέρα 31 Μαΐου.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, κυβέρνηση και ειδικοί εφιστούν την προσοχή των πολιτών στην τήρηση των μέτρων προστασίας ώστε να μην επικρατήσει χαλάρωση σε αυτή την κρίσιμη καμπή, κάτι άλλωστε που φάνηκε και κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Σε αυτό το πλαίσιο από τη Δευτέρα 31/5 θα επαναλειτουργήσουν τα γυμναστήρια, με αυστηρούς κανόνες προστασίας και πιστή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, που έχουν συνταχθεί από την αρμόδια Επιτροπή.

Συγκεκριμένα:

  • Όσοι ασκούμενοι κάνουν αερόβια άσκηση μπορούν να μη φορούν μάσκα μόνο εφόσον υπάρχει τουλάχιστον απόσταση τριών μέτρων από άλλους ασκούμενους.
  • Ασκούμενοι που αντιμετωπίζουν έντονα αναπνευστικά προβλήματα καλό είναι να αποφεύγουν την έντονη αερόβια άσκηση με μάσκα.
  • Οι ασκούμενοι μπορούν να φορούν είτε διπλή απλή μάσκα είτε μονή μάσκα ΚΝ95 ή FFP2.

Παράλληλα, από την ερχόμενη Δευτέρα μειώνεται το ποσοστό της υποχρεωτικής τηλεργασίας από το 50% στο 25%, ενώ στις 31/5 θα ανοίξουν και τα γήπεδα 5Χ5, με αυξημένα μέτρα προστασίας.

Τέλος, αποφασίστηκε πως οι αθλητικές διοργανώσεις που τελούνται εκτός σταδίων ή εκτός οργανωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων θα διενεργούνται με τις εξής προϋποθέσεις:

  • Μέχρι 300 άτομα με μπλοκ ανά 50 άτομα.
  • Με rapid test ή PCR.
  • Ηλεκτρονικές εγγραφές.
  • Χωρίς απονομές, χωρίς θεατές, με χρήση μάσκας πριν την εκκίνηση και μετά τον τερματισμό από την 1/6/2021.

Τι θα ισχύσει για τις κόκκινες περιοχές στη διάρκεια του καλοκαιριού

Οι περιοχές που θα κοκκινίζουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα περνάνε σε τοπικά lockdown στα  οποία θα ισχύουν τα εξής μέτρα τα οποία ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς:

Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 12.00 τα μεσάνυχτα με 6.00 το πρωί, τα καταστήματα εστίασης θα λειτουργούν μόνο σε εξωτερικούς χώρους, δεν θα υπάρχει μουσική, θα αναστέλλονται όλες οι εκδηλώσεις από λαϊκές αγορές μέχρι εμποροπανηγύρεις, θα απαγορεύεται η συνάθροιση ατόμων άνω των εννέα ατόμων σε ανοιχτούς χώρους, στα τραπέζια στην εστίαση θα μπορούν να κάθονται μέχρι τέσσερα άτομα ή αν είναι οικογένεια μέχρι έξι, θα αναστέλλονται όλες οι οικοδομικές εργασίες και όλες οι εκκλησιαστικές λειτουργίες  πλην των κηδειών όπου θα επιτρέπεται παρουσία εννέα ατόμων.

Ν. Χαρδαλιάς για «ανταρτικό» μουσικής στα μπαρ: Όποιος παραβεί τους κανόνες αναλαμβάνει τις ευθύνες του

Έντονη ήταν η αντίδραση του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, όταν χθες ρωτήθηκε για το «αντάρτικο», όπως το αποκάλεσαν ορισμένοι ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού χαρακτήρα, οι οποίοι φέρονται να καλούν τα μέλη τους να βάζουν κανονικά μουσική στα καταστήματά τους, αψηφώντας τα σχετικά περιοριστικά μέτρα.

«Όποιος αποφασίσει να παραβεί τους κανόνες, θα αναλάβει και τις ευθύνες του», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας

Όπως τόνισε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας «η μουσική σαφώς δεν κολλάει, αλλά όλοι οι επιστήμονες, σε όλον τον κόσμο, συμφωνούν ότι η μουσική κάνει τους ανθρώπους να μιλούν πιο δυνατά, να χορεύουν και να έρχονται πιο κοντά, με συνέπεια ο ιός να μεταδίδεται σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα. Οι λογικές αντάρτικου δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές. Όποιος αποφασίσει να παραβεί τους κανόνες, θα αναλάβει και τις ευθύνες του».

Διαβάστε ακόμα:

Επιχείρηση «Ελευθερία»: Πάνω από 2 εκατ. οι πλήρως εμβολιασμένοι - Άνοιξαν τα ραντεβού για όλους τους ενήλικες, τα εμβόλια ανά ηλικία

Α. Εξαδάκτυλος – Γ. Τούντας: Χαλάρωση μέτρων και τείχος ανοσίας θα επιτευχθούν με τον εμβολιασμό