Προς νέα αύξηση των κρουσμάτων, πάνω από 2.500 οι νέες λοιμώξεις - Έρχονται αλλαγές στα SMS

Προς νέα αύξηση των κρουσμάτων, πάνω από 2.500 οι νέες λοιμώξεις - Έρχονται αλλαγές στα SMS

Νέα αύξηση αναμένεται να καταγράψουν σήμερα οι νέες λοιμώξεις από κορονοϊό στην χώρα, με πληροφορίες να κάνουν λόγο για περισσότερα από 2.500 νέα κρούσματα, ενώ παράλληλα αναμένονται οι ανακοινώσεις των αρχών σχετικά με την αυστηροποίηση των μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ημερήσιος απολογισμός των κρουσμάτων της πανδημίας αναμένεται να είναι υψηλότερος από αυτόν της Τετάρτης, όταν και ανακοινώθηκαν περισσότερα από 2.300 κρούσματα, αυξάνοντας την ανησυχία μεταξύ κυβέρνησης και ειδικών που ήδη επεξεργάζονται νέα μέτρα για την μείωση της διασποράς της νόσου.

Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται σε λίγη ώρα δια στόματος του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, ενώ ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας θα προχωρήσει στην ανακοίνωση των μέτρων ενίσχυσης του ΕΣΥ, το οποίο βρίσκεται στα όρια των αντοχών του, ιδιαίτερα στο Λεκανοπέδιο της Αττικής.

Συνεδρίασαν εκτάκτως οι λοιμωξιολόγοι

Η έξαρση των κρουσμάτων σε πολλές περιοχές της χώρας σήμανε συναγερμό στις τάξεις των ειδικών, με την αρμόδια Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων να συνεδριάζει εκτάκτως το πρωί της Τετάρτης προκειμένου να επεξεργαστεί τα επιδημιολογικά δεδομένα και να εισηγηθεί τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, αναμένεται η αυστηροποίηση των ελέγχων πανελλαδικά για την τήρηση των μέτρων, ενώ θεωρείται βέβαιη και η τροποποίηση των κωδικών 2 και 6 που στέλνονται μέσω SMS στο 13033.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χθες ότι στόχος είναι να μπει τέλος στις άσκοπες μετακινήσεις και στο φαινόμενο της ευρύτατης χρήσης των κωδικών 2 και 6 στο SMS 13033, όχι μόνο για άθληση και για μετάβαση σε σούπερ μάρκετ, αλλά περισσότερο για βόλτες, για καφέ, ακόμη και για take away, παραβιάζοντας νομότυπα πολλές φορές μέσα στην ημέρα τις απαγορεύσεις. Κεντρικό επίσης στοιχείο των μέτρων που εξετάζεται να ανακοινωθούν σήμερα η επέκταση τους και σε άλλες περιοχές, πέραν της Αττικής, αφού παντού στη χώρα και ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, καταγράφεται αναζωπύρωση «μικρών πυρκαγιών».

Στόχος είναι να περιοριστεί η καταχρηστική χρήση τους, να καθιερωθεί νέα λογική στην λειτουργία τους, όπως για παράδειγμα να επιτρέπονται αλλά για μετακινήσεις μόνο με τα πόδια και όχι με το αυτοκίνητο σύμφωνα με ένα σενάριο, και γενικώς τα νέα μέτρα, που θα κληθεί να εισηγηθεί σήμερα η επιτροπή των ειδικών στον υπ. Υγείας Β.Κικίλια, να είναι δομημένα, έτσι ώστε ούτε να υπάρξει πισωγύρισμα, ούτε όμως να πυροδοτήσουν ακόμη μεγαλύτερη κόπωση στον πληθυσμό.

«Όχι» σε καθολικό lockdown από κυβέρνηση

Το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown, απέκλεισε σήμερα το πρωί η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη καθώς, όπως σημείωσε, δεν μπορούν να ανασταλούν οι παραγωγικές δραστηριότητες της χώρας, ενώ μετά τις 11 το πρωί ξεκίνησε η συνεδρίαση της επιτροπής λοιμωξιολόγων προκειμένου να αποφασιστεί η εισήγηση των μέτρων προς την κυβέρνηση, ώστε να ανακοπεί η έξαρση της πανδημίας.

Αν και στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου έχει φτάσει ήδη πρόταση, την οποία και υποστηρίζουν ορισμένοι λοιμωξιολόγοι, περί νέου ολικού lockdown τύπου Μαρτίου, ο πρωθυπουργός δεν δείχνει να συμμερίζεται τη λύση την επανάληψη μίας τόσο σκληρής και οριζόντιας λύσης όπως το lockdown που βίωσε η χώρα πριν από έναν χρόνο. Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα έχει αναγνωρίσει την κόπωση των πολιτών, στοιχείο το οποίο θα επιδεινωθεί στην περίπτωση ενός νέου lockdown. 

Αντίθετα, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στόχος είναι να μπει τέλος στις άσκοπες μετακινήσεις και στο φαινόμενο της ευρύτατης χρήσης των κωδικών 2 και 6 στο SMS 13033, όχι μόνο για άθληση και για μετάβαση σε σούπερ μάρκετ, αλλά περισσότερο για βόλτες, για καφέ, ακόμη και για take away, παραβιάζοντας νομότυπα πολλές φορές μέσα στην ημέρα τις απαγορεύσεις.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ η κυβερνητική εκπρόσωπος επιβεβαίωσε σήμερα ότι εξετάζονται αλλαγές στις μετακινήσεις με τον κωδικό 6 γιατί γίνεται σε πολλές περιπτώσεις κατάχρηση και σημείωσε ότι η οποιαδήποτε απόφαση για τα μέτρα θα ανακοινωθεί το συντομότερο δυνατόν, ακόμα και σήμερα αν είναι εφικτό, ώστε να τεθούν σε ισχύ.

Η κα Πελώνη τόνισε πως το επιδημιολογικό φορτίο είναι υψηλό οπότε το lockdown πάει προς τα μέσα Μαρτίου και δήλωσε πως αναμένονται συγκεκριμένες εισηγήσεις των ειδικών για τις αλλαγές στα ωράρια και τις απαγορεύσεις των μετακινήσεων.

Παράλληλα, ανέφερε ότι προτεραιότητα είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων, αναφέρθηκε στην πορεία των εμβολιασμών και τόνισε ότι ήδη από την άνοιξη και συγκεκριμένα από τον Απρίλιο θα είμαστε σε μια καλύτερη κατάσταση.  «Πρέπει σταδιακά να επαναλειτουργήσει η οικονομία από τον Απρίλιο και μετά», σημείωσε μεταξύ άλλων.  

Προειδοποίηση Ν. Θωμαΐδη: Χωρίς άμεσα μέτρα θα έχουμε 3.000 κρούσματα

Αν δεν ανασχεθεί η διάδοση του κορονοϊού, θα φτάσουμε στα 3.000 νέα κρούσματα ημερησίως, προειδοποίησε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, επισημαίνοντας ότι η επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα της Αττικής καταγράφεται πολύ νωρίτερα με την αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα.

Μιλώντας στον Mega ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ σημείωσε ακόμα ότι για την κατάσταση που διαμορφώνεται έχουν ενημερωθεί οι ειδικοί, εξηγώντας πως από τα στοιχεία που εξετάζουν φαίνεται η επιδημιολογική εικόνα «7-10 ημέρες νωρίτερα».

Ο κ. Θωμαΐδης, στάθηκε ιδιαίτερα στη μη εφαρμογή της τηλεργασίας στον επιθυμητό βαθμό, αλλά και στο άνοιγμα οικονομικών δραστηριοτήτων, αναφερόμενος στους λόγους που οδήγησαν στην έξαρση των κρουσμάτων.

Ο καθηγητής, παραδέχθηκε πως είναι μία δύσκολη εξίσωση,  η ισορροπία μεταξύ της υγειονομικής προφύλαξης, της οικονομίας και της ψυχολογικής επιβάρυνσης του πληθυσμού από το lockdown και συμπλήρωσε πως είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει όλος ο πλανήτης.

Ελπίζω πως με τα μέτρα που θα ληφθούν, θα δούμε μία ανάσχεση της διασποράς του ιού, τόνισε.