ΠΟΥ - Κορονοϊός: Νέα αύξηση ρεκόρ στα κρούσματα - «Η πανδημία μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο»

Νέα αύξηση ρεκόρ στα κρούσματα - «Η πανδημία μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε αύξηση ρεκόρ των νέων κρουσμάτων κορονοϊού παγκοσμίως σήμερα, με 228.102 νέες μολύνσεις σε διάστημα 24 ωρών.

Τη μεγαλύτερη αύξηση καταγράφουν οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, η Ινδία και η Νότια Αφρική, σύμφωνα με την ημερήσια έκθεση του Οργανισμού.

Το προηγούμενο ρεκόρ νέων κρουσμάτων του ΠΟΥ ήταν 212.326 την 4η Ιουλίου, ενώ ο αριθμός των θανάτων παραμένει σταθερός, στους περίπου 5.000 ημερησίως.

«Η κατάσταση επιδεινώνεται, αλλά μπορεί ακόμα να ελεγχθεί»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διαβεβαίωσε σήμερα ότι είναι ακόμη δυνατό να τεθεί υπό έλεγχο η επιδημία Covid-19, ακόμα κι αν ο αριθμός των κρουσμάτων «υπερδιπλασιάστηκε τις έξι τελευταίες εβδομάδες».

«Υπάρχουν πολυάριθμα παραδείγματα σε ολόκληρο τον κόσμο, που δείχνουν πως ακόμα κι αν η επιδημία είναι πολύ έντονη εκεί, μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο», είπε σε δημοσιογράφους ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, αναφέροντας τις περιπτώσεις της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Νότιας Κορέας.

«Μονάχα η ανάληψη επιθετικής δράσης σε συνδυασμό με την εθνική ενότητα και την παγκόσμια αλληλεγγύη μπορούν να αναστρέψουν την πορεία της πανδημίας», προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

Ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους επέμεινε για μία ακόμη φορά στη σημασία της διεξαγωγής διαγνωστικών τεστ, την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και την απομόνωση των ασθενών «για να σπάσουν οι αλυσίδες μετάδοσης».

Από την πλευρά της, η Μαρία Φαν Κερκχόβε, αξιωματούχος του ΠΟΥ για την πανδημία COVID-19, είπε σήμερα πως η μετάδοση με τον αέρα του νέου κορονοϊού αποτελούσε πάντα πηγή ανησυχίας, όμως τα σταγονίδια φαίνεται πως είναι η πιο κοινή διαδρομή μόλυνσης.

«Η μετάδοση μέσω του αέρα είναι ένας από τους τρόπους διασποράς για τον οποίο ανησυχούσαμε από την αρχή, ιδίως στους χώρους υγειονομικής περίθαλψης… όπου γνωρίζουμε ότι αυτά τα σταγονίδια μπορούν να… παραμείνουν στο αέρα για μεγαλύτερο διάστημα».

Νωρίτερα σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός είχε καλέσει τις χώρες να παραμείνουν σε εγρήγορση  σημειώνοντας πως ο ιός δεν είναι υπό έλεγχο στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους τόνισε πως «ο ιός δεν είναι υπό έλεγχο στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη» κι ότι η κατάσταση «επιδεινώνεται».

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί πάνω από 11,8 εκατομμύρια κρούσματα ανά την υφήλιο, γράφει η εφημερίδα Daily Mail σε σημερινό της δημοσίευμα, τονίζοντας ο αριθμός τους έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες έξι εβδομάδες. 

Ο κ. Γκεμπρεγέσιους τόνισε πως εν μέσω πανδημίας αυξάνονται σημαντικά τα κρούσματα σε ΗΠΑ και Βραζιλία. Διευκρίνισε επίσης ότι η πανδημία του νέου κορονοϊού δεν έχει ακόμη φτάσει στο αποκορύφωμά της καθώς τα μέτρα περιορισμού χαλάρωσαν για να διευκολύνουν τα διεθνή ταξίδια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ