Νέα αστυνομική επιχείρηση σε υπό κατάληψη κτίριο

Νέα αστυνομική επιχείρηση σε υπό κατάληψη κτίριο

Μια ακόμη αστυνομική επιχείρηση για εκκένωση κτιρίου που τελούσε υπό κατάληψη πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στη συμβολή των οδών Οκταβίου Μερλιέ και Πρασσά στην περιοχή των Εξαρχείων κοντά στο Κολωνάκι.

Σύμφωνα με την αστυνομία, μέσα στο κτίριο, βρέθηκαν 143 αλλοδαποί και ειδικότερα 61 άνδρες, 26 γυναίκες και 56 ανήλικοι, καθώς και 1 Έλληνας. Στο κτίριο, στεγαζόταν παλιά σχολείο και τελούσε υπό κατάληψη από το 2014.

Οι αλλοδαποί, από τον έλεγχο που διενεργήθηκε στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, προέκυψε ότι προέρχονται από Αίγυπτο, Αφγανιστάν, Ερυθραία, Ιράκ, Μάλι, Πακιστάν, Παλαιστίνη, Σουδάν, Συρία, Ιράν και Μαρόκο. Από αυτούς που βρέθηκαν στο κτίριο οι 10 κρατούνται για διοικητική απέλαση, καθώς δεν διαθέτουν νομιμοποιητικά έγγραφα παραμονής στην Ελλάδα. Οι υπόλοιποι μεταφέρονται στη δομή φιλοξενίας της Κορίνθου και αργότερα θα οδηγηθούν σε άλλες δομές.

Όσον αφορά τον Έλληνα, προσήχθη στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής και σε βάρος του σχηματίζεται δικογραφία για "διατάραξη οικιακής ειρήνης". 

Στην επιχείρηση συμμετείχαν δεκάδες αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες, με την παρουσία εισαγγελικών λειτουργών και τη συνδρομή ψυχολόγων και πολιτισμικών διαμεσολαβητών.

Η επιχείρηση εξελίχθηκε ομαλά, ενώ τα άτομα που εντοπίστηκαν μέσα στο κτίριο μεταφέρονται με λεωφορεία στη Διεύθυνση Αλλοδαπών, προκειμένου να γίνει η ταυτοποίησή τους, ενώ στη συνέχεια αναμένεται να οδηγηθούν σε δομές φιλοξενίας.

Σημειώνεται ότι το κτίριο αυτό αποτελεί ένα από τα καλύτερα δείγματα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής όπου στεγαζόταν αρχικά η «Γερμανική Σχολή» από το 1970 μέχρι το 1983 το «Βαρβάκειο».