Νέα απόπειρα για τη συγκρότηση του ΕΣΡ

Νέα απόπειρα για τη συγκρότηση του ΕΣΡ

Μια νέα προσπάθεια συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης θα πραγματοποιήσει την προσεχή εβδομάδα ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης. Μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο κ. Βούτσης υποστήριξε ότι στην επόμενη Διάσκεψη των Προέδρων θα καταθέσει νέα πρόταση, ενώ υποστήριξε ότι ήδη έχει ξεκινήσει τις επαφές με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, προκειμένου να διαπιστώσει τις προθέσεις τους.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον ίδιο από την στιγμή που επιτευχθεί η απαραίτητη συμφωνία των 4/5 στη Διάσκεψη των Προέδρων και συγκροτηθεί το ΕΣΡ, άμεσα θα προχωρήσει η απαραίτητη "προικοδότηση" και σε υλικοτεχνική υποδομή και σε προσωπικό προκειμένου το ΕΣΡ να λειτουργήσει άρτια και να μην υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις.

Πάντως, μέχρι στιγμής το σενάριο συγκρότησής του δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες. Άλλωστε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή για τη διαφθορά και την διαπλοκή ζήτησε από τη ΝΔ να βοηθήσει, ωστόσο η απάντηση που έλαβε ήταν αρνητική.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται ήδη να έχει στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τον κ. Βούτση, επιμένοντας στην άρνησή του να συναινέσει. Όπως εξάλλου έγινε γνωστό λίγο πριν από την έναρξη της προ ημερησίας την περασμένη Δευτέρα, όταν ο πρόεδρος της Βουλής κατέβηκε από το έδρανό του, πήγε στο έδρανο του Κυριάκου Μητσοτάκη ενημερώνοντάς τον για την πρόθεσή του. Ο κ. Μητσοτάκης όμως με μια κίνηση του χεριού φάνηκε να απορρίπτει την πρόταση του προέδρου της Βουλής, εφόσον δεν καταργηθεί ο νόμος Παππά και επιστρέψουν ακολούθως όλες οι αρμοδιότητες πίσω στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.  

Να σημειωθεί, τέλος, ότι κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ο κ. Βούτσης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές σε πρόσωπα από την προηγούμενη πρότασή του.

«Εφόσον η κυβέρνηση πάρει πίσω το νόμο Παππά εμείς έχουμε όλη την καλή διάθεση να προσέλθουμε στο διάλογο για συγκρότηση του ΕΣΡ», τόνιζαν χαρακτηριστικά προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΝΔ: Η λειτουργία του ΕΣΡ έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση την κατάργηση του νόμου Παππά

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων γνωρίζει ότι ο νόμος Παππά είναι αντισυνταγματικός και ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες απαξιωμένος πολιτικά, νομικά και ηθικά.

Η Νέα Δημοκρατία από θέση αρχών, είναι υπέρ της λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, με πλήρεις τις αρμοδιότητές του, όπως προβλέπει το Σύνταγμα.

Συνεπώς, η λειτουργία του Ε.Σ.Ρ. έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση την κατάργηση του νόμου Παππά, που οδήγησε στη μη εφαρμογή των συνταγματικών αρμοδιοτήτων του».

Κ. Χατζηδάκης: Να δούμε τι θα πει και το ΣτΕ

«Η ΝΔ δεν είναι ''κολλημένη'' με το θέμα της συγκρότησης του ΕΣΡ. Να δούμε όμως τι θα πει και το ΣτΕ για το νόμο Παππά» ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Ξεκαθαρίζοντας πως «τυχόν συγκρότηση τώρα του ΕΣΡ δεν σημαίνει ότι θεραπεύονται τα προβλήματα του νόμου Παππά».

Απάντηση από Ν. Παππά

Απαντώντας στην «απροκάλυπτη», όπως τη χαρακτηρίζει, στάση της ΝΔ στο θέμα της συγκρότησης του ΕΣΡ, ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς, αναφέρει: 

«Η στάση της ΝΔ είναι αδιανόητη και εξόφθαλμα αντιθεσμική.

Δηλώνουν ότι θα μπλοκάρουν τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Καλύτερο δώρο από την αξιωματική αντιπολίτευση δε μπορούν να περιμένουν οι διαπλεκόμενοι και το καθεστώς της ασυδοσίας.

Η ΝΔ οφείλει σήμερα, τώρα να ανακαλέσει και να προσέλθει με καλή πίστη στη διάσκεψη των προέδρων για να συγκροτηθεί ΕΣΡ».

Νέα απάντηση της ΝΔ: "Έχει θράσος η κυβέρνηση"

Μετά το σχόλιο του Ν. Παππά, η Νέα Δημοκρατία απάντησε με την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η Κυβέρνηση ήταν εκείνη που εμπόδισε τη συγκρότηση του Ε.Σ.Ρ., προτείνοντας 7 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για τις 9 θέσεις.

Η Κυβέρνηση ήταν εκείνη που παρέκαμψε το Ε.Σ.Ρ., παρά τη ρητή πρόβλεψη του Συντάγματος, για να ελέγξει το τηλεοπτικό τοπίο με τον νόμο Παππά.

Και σήμερα έχουν το θράσος να κατηγορούν τη Νέα Δημοκρατία επειδή επιμένουμε στο αυτονόητο.

Επιστροφή των αρμοδιοτήτων στο Ε.Σ.Ρ. και συζήτηση για τη συγκρότησή του από μηδενική βάση και σε κλίμα συνεννόησης.

Το μόνο που κρατάει όρθια αυτήν την τραγική Κυβέρνηση είναι το θράσος της.

Τίποτα άλλο».

"Ο κατήφορος της Νέας Δημοκρατίας είναι ολισθηρός και επικίνδυνος"

"Η Νέα Δημοκρατία εκτρέπεται σε κατήφορο ολισθηρό και επικίνδυνο", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, σχολιάζοντας ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετική με το νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

"Θράσος είναι να μην έχεις κάνει τίποτα για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου επί 27 χρόνια, να υπερασπίζεσαι τα συμφέροντα της διαπλοκής, και να ζητάς και τα ρέστα.

Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Το επόμενο βήμα είναι η συγκρότηση του ΕΣΡ. Ας προσέλθει η ΝΔ".

Αλέξανδρος Διαμάντης