Νέα αναβολή της δίκη για τις βιαιοπραγίες μελών της Χρυσής Αυγής σε βάρος μικροπωλητών το 2012

Νέα αναβολή της δίκη για τις βιαιοπραγίες μελών της Χρυσής Αυγής σε βάρος μικροπωλητών το 2012

Αναβλήθηκε για ακόμη μία φορά από το μονομελές πλημμελειοδικείο η εκδίκαση της υπόθεσης επίθεσης σε βάρος μικροπωλητών στην Ραφήνα τον Σεπτέμβριο του 2012, από ομάδα χρυσαυγιτών, για την οποία κατηγορούνται οι τότε βουλευτές Γιώργος Γερμενής και Παναγιώτης Ηλιόπουλος, καθώς και ένα ακόμη μέλος της οργάνωσης.

Η δίκη αναβλήθηκε για τις 13 Δεκεμβρίου 2018, προκειμένου να αναζητηθούν και να κλητευθούν στο δικαστήριο, δύο από τα θύματα της βιαιοπραγίας, καθώς και ένας αυτόπτης μάρτυρας.

Στα δύο στελέχη της οργάνωσης που ήταν απόντες από το δικαστήριο, έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για αντιποίηση αρχής από κοινού, απρόκλητη φθορά ξένης ιδιοκτησίας και εκτέλεση βιαιοπραγιών στα πλαίσια διατάραξης κοινής ειρήνης - ενώ σήμερα το δικαστήριο κήρυξε απαράδεκτη την ποινική δίωξη για τα δύο τελευταία αδικήματα σε βάρος του συγκατηγορουμένου, λόγω εκκρεμοδικίας.

Πριν η δίκη οδηγηθεί σε αναβολή, ξεκίνησε η ακροαματική διαδικασία με καταθέσεις μαρτύρων, μεταξύ των οποίων και ένας από τους αστυνομικούς που βρίσκονταν στο σημείο όταν άρχισε να σπάει και να γκρεμίζει τους πάγκους η ομάδα των χρυσαυγιτών.

Ο αστυνομικός κατέθεσε ότι ήταν σε υπηρεσία μαζί με έναν συνάδελφό του, όταν είδαν την ομάδα που, υπό τους δύο βουλευτές, ρώτησαν αν έχουν άδεια οι μικροπωλητές. Αμέσως όπως είπε ο αστυνομικός, «είδαμε έναν πάγκο που αναποδογύρισε» αλλά «δεν καταλάβαμε τι έγινε».

Η φράση αυτή του μάρτυρα προκάλεσε το ενδιαφέρον της προέδρου του δικαστηρίου, η οποία επέμεινε να της εξηγήσει πώς ακριβώς αναποδογύρισε ο πάγκος

- Πρόεδρος: Ως δια μαγείας;

- Μάρτυρας: Δεν ξέρω πως έγινε, έτσι ξαφνικά...

- Πρόεδρος: Η δουλειά σας είναι να ξέρετε. Τι συνέβη;

- Μάρτυρας: Δεν καταλάβαμε... Εμείς ήμασταν εκεί για άλλο πράγμα.

- Πρόεδρος: Δηλαδή αν γίνεται κάτι στα πλαίσια του αυτοφώρου μπροστά στα μάτια σας, δεν κάνετε κάτι γιατί έχετε άλλη δουλειά;

- Μάρτυρας: Δεν μπορούσαμε. Ήταν μακριά και ήμασταν μόνο δύο άτομα. Ό,τι έγινε, έγινε ξαφνικά. Είδαμε τους πάγκους αναποδογυρισμένους, δεν καταλάβαμε...

- Πρόεδρος: Δεν υπήρξαν φωνές και οχλαγωγία;

- Μάρτυρας: Πώς! Είχε κόσμο, χαμός γινόταν. Κοιτάξαμε και εμείς και τα είδαμε όλα ανάποδα.

Η πρόεδρος ενοχλημένη από τις απαντήσεις του μάρτυρα, όταν ο αστυνομικός ρωτήθηκε από την υπεράσπιση αν είδε να γίνονται παράνομες πράξεις, έσπευσε να απαντήσει αυτή λέγοντας δεικτικά: «Δεν είδε κύριε συνήγορε, δεν είδε. Εδώ λέει ότι έγινε ως δια μαγείας...».

Πολλές ερωτήσεις όμως έκανε η πρόεδρος και στον ιερέα ,αδελφό του Παναγιώτη Ηλιόπουλου, όταν ο μάρτυρας υποστήριξε ότι πρέπει να ρωτάμε αν ένα προϊόν που θέλουμε να αγοράσουμε είναι νόμιμο «ώστε να μην γινόμαστε κλεπταποδόχοι» . Η πρόεδρος του ζήτησε να διευκρινίσει αν ελέγχει την νομιμότητα της άδειας όταν αγοράζει άμφια και όταν εκείνος απάντησε πως δεν ζητάει τις άδειες από τα καταστήματα , εκείνη τον ρώτησε αν ζητάει από την λαϊκή, και ακολούθως τον ρώτησε αν πιστεύει πως έχει αρμοδιότητα να διενεργεί ελέγχους νομιμότητας. Όταν ο μάρτυρας απάντησε πως θεωρεί πως «πριν αγοράσουμε κάτι, πρέπει να ρωτάμε αν είναι νόμιμο για να δούμε αν θα αγοράσουμε» η πρόεδρος τον ρώτησε «δηλαδή ο αδελφός σας ήθελε να αγοράσει κάτι;».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ