ΝΔ: «Έτσι στήθηκε το σκάνδαλο της ΔΕΠΑ»

ΝΔ: «Έτσι στήθηκε το σκάνδαλο της ΔΕΠΑ»

Ως μια «από τις πιο σκοτεινές υποθέσεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ» χαρακτηρίζουν πηγές της Ν.Δ. την υπόθεση της ΔΕΠΑ την οποία χαρακτηρίζουν ως «καραμπινάτο σκάνδαλο» το οποίο «φέρνει στην επιφάνεια τις σχέσεις διαπλοκής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα».

Συγκεκριμένα μετά τη συζήτηση στη Βουλή όπου αποκαλύφθηκαν σύμφωνα με κύκλους της Πειραιώς τα πραγματικά δεδομένα γύρω από την «υπόθεση ΔΕΠΑ – ELFE» προκαλείται μείζον θέμα για την κυβέρνηση και ορισμένα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη.

Αποκαλυπτικό είναι άλλωστε το χρονικό όπως αυτό αποτυπώθηκε στη συζήτηση στη Βουλή, των εξελίξεων από το 2014 μέχρι σήμερα, πολύ δέ περισσότερο τη στιγμή κατά την οποια «στα επεισόδια αυτής της υπόθεσης εμφανίζονται  κεντρικά πρόσωπα» ειδικά μετά τις καταγγελίες του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ και στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Κιτσάκου για υπουργούς όπως ο Πάνος Σκουρλέτης ο Γ. Σταθάκης και ο Αλ. Φλαμπουράρης.

Το χρονικό της υπόθεσης ΔΕΠΑ – ELFE

Το χρονικό της υπόθεσης ΔΕΠΑ – Elfe καταγράφεται ως εξής:

? Στις 30.06.2014, λόγω της υπερβολικής αύξησης των χρεών της εταιρείας ELFE, συμφερόντων Λαυρεντιάδη προς τη ΔΕΠΑ, η Γενική Συνέλευση της ΔΕΠΑ έθεσε ως προϋπόθεση συνέχισης παροχής αερίου προς τα ELFE, τη συνολική προ-πληρωμή του φυσικού αερίου. Η ELFE συνέχισε να είναι ασυνεπής στις υποχρεώσεις της.

? Στις 24.11.2015: Ο τότε διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Σπύρος Παλαιογιάννης έστειλε εξώδικο στα ELFE για διακοπή της προμήθειας αερίου εξαιτίας των οφειλών προς την ΔΕΠΑ.
Μία εβδομάδα μετά στις 1.12.2015, ο υπουργός Ενέργειας κ. Σκουρλέτης απομακρύνει τον κ. Παλαιογιάννη και στη θέση του τοποθετεί τον κ. Θόδωρο Κιτσάκο, κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και - το σημαντικότερο - πρώην στέλεχος των ELFE. Έβαλαν, με άλλα λόγια, έναν πρώην υπάλληλο του κ. Λαυρεντιάδη, επικεφαλής σε μια εταιρεία στην οποία ο επιχειρηματίας ήδη χρωστούσε τεράστια ποσά! 

? O κ. Κιτσάκος από την πλευρά του δέχτηκε την πληρωμή φυσικού αερίου από τα ELFE με αντάλλαγμα μεταχρονολογημένες επιταγές, αγνοώντας την απόφαση των μετόχων της εταιρείας για προ-πληρωμή του αερίου με αποτέλεσμα να αυξάνεται το χρέος και να απειλείται η Δημόσια Επιχείρηση. Παράλληλα, στις 16.12.2015, ανακοίνωσε στο Δ.Σ. ότι τα ELFE προτίθενται να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με ανταλλαγή οικοπέδων τους με το χρέος και ότι πρόκειται να πραγματοποιηθεί διυπουργική σύσκεψη για το θέμα. Οι υπηρεσίες της ΔΕΠΑ διαφώνησαν και πρότειναν τη διακοπή παροχής αερίου.

? Στις 18.2.2016 υπάλληλος της ΔΕΠΑ πραγματοποιεί έλεγχο και διαπιστώνει ότι τα ακίνητα των ELFE που προτείνεται να ανταλλαχθούν είναι δεσμευμένα από την Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ουσιαστικά τέθηκε θέμα ανταλλαγής του χρέους με ακίνητα τα οποία ήταν δεσμευμένα! Όπως διαβεβαιώνει δε, στις 7.12.2016, ο κ. Κιτσάκος το ΔΣ της ΔΕΠΑ, το όλο σχέδιο εξετάζεται από τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου. Είχε προηγηθεί η καταγγελία του προέδρου  των εργαζομένων της Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδος κ. Ευθ. Θεοχάρη στις 16.09.2016 σύμφωνα με την οποία “Κάποιοι στην κυβέρνηση πάνε χέρι - χέρι με τον Λαυρεντιάδη” (Βλ. Καταγγελία-κόλαφος της ΟΕΧΒΕ: Η κυβέρνηση χέρι-χέρι με τον Λαυρεντιάδη).

? Στις 2.5.2017: ο Πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, αντι- εισαγγελέας Γεώργιος Παντελής, στέλνει επιστολή στην ΔΕΠΑ με την οποία ζητεί την παροχή αναλυτικών στοιχείων σχετικά με ανείσπρακτες οφειλές των εταιρειών ELFE και ΕΛΑΓΡΟΛΙΠ από το 2015 και μετα. Την ίδια μέρα συνεδριάζει το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου, υπό την τότε πρόεδρο του Αρείου Πάγου (μετέπειτα σύμβουλο του κ. Τσίπρα και προσφάτως διορισθείσα πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού) Βασιλική Θάνου το οποίο αποφασίζει την αντικατάσταση του Γιώργου Παντελή τοποθετώντας στη θέση του την κα Άννα Ζαΐρη. 

? Τον Νοέμβριο του 2017, έξι ολόκληρους μήνες μετά από έφοδο της οικονομικής αστυνομίας και υπό την πίεση των δανειστών ο κ. Σταθάκης ζητάει  την παραίτηση του κ. Κιτσάκου, καθώς υπήρξε σαφής προβληματισμός για τη διόγκωση των χρεών. ( βλ. Εξηγήσεις από Γ. Σταθάκη ζητούν οι θεσμοί για τα χρέη της ELFE στη ΔΕΠΑ και  Γιατί ο Σταθάκης καρατόμησε την διοίκηση της ΔΕΠΑ).

? Τον Δεκέμβριο του 2017, η νέα διοίκηση της ΔΕΠΑ υποβάλλει πολυσέλιδη μηνυτήρια αναφορά κατά του ιδιοκτήτη των ELFE και άλλων 11 προσώπων που φέρεται να συμμετέχουν σε δίκτυο «εικονικών»εταιρειών, κατηγορώντας τους για «απάτη μαμούθ», καθώς με τις πρακτικές τους διόγκωσαν τις ζημιές της ΔΕΠΑ. 

? Συνολικά, τα 4 χρόνια ΣΥΡΙΖΑ το χρέος της ELFE προς την ΔΕΠΑ αυξήθηκε κατά 55 εκατομμύρια ευρώ. 

? Στις 29.08.2018: γίνεται γνωστή η άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος στον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και άλλων  11 πρόσωπων για τα αδικήματα της απάτης από κοινού και κατ' εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου, αλλά και δίωξη για το έγκλημα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό την κακουργηματική απάτη σε βάρος του Δημοσίου.

* Την 1.11.2018 γίνεται επίσης γνωστή η άσκηση ποινικής δίωξης κατά του πρώην Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΠΑ Θεόδωρου Κιτσάκου για κακουργηματική απιστία.

? Στις 13.11.2018: Ο διωκόμενος πλέον πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ και κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, σε τετράωρη συνέντευξη Τύπου αποκαλύπτει ότι για τις ενέργειές του ήταν απολύτως σύμφωνη η Κυβέρνηση υποστηρίζοντας πως ήταν ενήμεροι για όλα οι Γ. Δραγασάκης, Αλ. Φλαμπουράρης, Π. Σκουρλέτης, Γ. Σταθάκης, Πιτσιόρλας και Τζάκρη. 
 
? Στις 25.11.2018, Δημοσιεύματα των εφημερίδων «Το Βήμα της Κυριακής» και «Καθημερινή» αποκάλυψαν ότι τρεις τουλάχιστον υπουργοί, οι κ.κ. Σταθάκης, Φλαμπουράρης  και Δραγασάκης, γνώριζαν το σχέδιο «ακίνητα Λαυρεντιάδη», δηλαδή την απόπειρα συμψηφισμού χρέους προς τη ΔΕΠΑ με τα δεσμευμένα και προσημειωμένα οικόπεδα της Ελληνικά Λιπάσματα (ΕLFE), και παρ' όλα αυτά είχαν δώσει την έγκρισή τους να προχωρήσει το σχέδιο σε δεκαπλάσια τιμή σε σχέση με την πραγματική τους. Όπως μάλιστα προκύπτει από την αλληλογραφία του κ. Κιτσάκου με τους υπουργούς οι υπουργοί  γνώριζαν για τη διόγκωση του χρέους και δεν απέτρεψαν εκείνη την περίοδο  την ανταλλαγή των δεσμευμένων και προσημειωμένων ακινήτων.

? Στις αρχές Δεκεμβρίου 2018, αποκαλύπτεται ότι ένας στενότατος συνεργάτης του Ν. Παππά, ο Μανώλης Πετσίτης επισκέπτονταν τον κ. Κιτσάκο στη ΔΕΠΑ ως «εκπρόσωπος υπηρεσιών του Μαξίμου» τη στιγμή που λάμβανε από την εταιρία ELFEεκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ως αμοιβή και παράλληλα εκπροσωπούσε στην Ελλάδα τους συνεργάτες του γνωστού συνταξιδιώτη του κ. Παππά και ειδικού στις offshore κ. Αρτεμίου. Του κ. Αρτεμίου, ο οποίος εμπλέκεται από το 2015 και στις offshore του κ. Λαυρεντιάδη. 

Και όλο αυτό το διάστημα, όπως σημειώνουν οι πηγές της Ν.Δ. «η εταιρία ELFE μετατρέπεται σε ένα «κουφάρι» που δεν παράγει, δεν απασχολεί εργαζόμενους και τα περιουσιακά της στοιχεία μεταφέρονται σε άλλες παρένθετες εταιρίες, που επίσης συνδέονται με τον κ. Λαυρεντιάδη». Αποτέλεσμα, η ΔΕΠΑ και οι λοιποί πιστωτές να μην έχουν απολύτως τίποτα να εισπράξουν και να απειλούνται να γράψουν ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων. 

Η υπόθεση ΔΕΠΑ - ELFE χαρακτηρίζεται ως «ένα καραμπινάτο σκάνδαλο» που ταυτόχρονα αποκαλύπτει την στενότατη σχέση του υπόδικου για απάτες Λ. Λαυρεντιάδη με το ΣΥΡΙΖΑ και τη στενή ομάδα του Μαξίμου. Έρχεται δε να προστεθεί σε σειρά άλλων θεμάτων που επίσης έχουν χαρακτηριστεί ως σκάνδαλα όπως η διαχείριση του μεταναστευτικού - προσφυγικού και η διαχείριση 1,6 δισ. ευρώ από πόρους της Ε.Ε., το Θριάσιο, η πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία και άλλα. 

«Ένα είναι βέβαιο» καταλήγουν οι κύκλοι της Πειραιώς σημειώνοντας ότι «το σκάνδαλο της ΔΕΠΑ εξελίσσεται στη θρυαλλίδα μιας σειράς σκανδάλων καθώς αποκαλύπτει ότι “ηθικό πλεονέκτημα” του ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην πραγματικότητα ένα “Ηθικό Πλεονέκτημα ΑΕ”. Η ΔΕΠΑ αποδεικνύεται τελικά το λουκέτο που δένει την αλυσίδα σκανδάλων του τελευταίου διαστήματος».