Nαυάγιο στις επαφές των αγροτών με την κυβέρνηση

Nαυάγιο στις επαφές των αγροτών με την κυβέρνηση

Τελείως άκαρπη αποδείχτηκε η συνάντηση της πολυμελούς αντιπροσωπείας της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και με τη συμμετοχή του υφυπουργού Εργασίας Τάσου Πετρόπουλου, της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου και του αναπληρωτή υπουργούν Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου.

Ως εκ τούτου, οι αγρότες έδωσαν ραντεβού την Τρίτη στο συλλαλητήριο της Αθήνας, με τον επικεφαλής του μπλόκου της Νίκαιας, Βαγγέλη Μπούτα, να δηλώνει πως δεν προέκυψε κάτι θετικό από τη συζήτηση, ενώ κάλεσε τους αγρότες να παραμείνουν στα μπλόκα και προανήγγειλε κλιμάκωση του αγώνα.

 

Η κ. Παπανάτσιου είπε πως ό,τι ψηφίστηκε στο ασφαλιστικό και το φορολογικό δεν αλλάζει. Πρόσθεσε επίσης ότι το αφορολόγητο στους αγρότες ισχύει και θα μείνει ως έχει και για το 2017, σημειώνοντας ότι εξετάζεται ο ειδικός φόρος κατανάλωση στο κρασί και το εργόσημο στην οικογενειακή εργασία.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης είπε ότι δόθηκαν διευκρινήσεις για το αφορολόγητο και για το ασφαλιστικό και για όσα ζητήματα δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος έγινε γόνιμος διάλογος.

Μεταξύ των βασικών αιτημάτων των αγροτών ήταν: αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, να μην ισχύσουν οι αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ, μείωση του ορίου συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια για τους άντρες αγρότες και στα 55 για τις γυναίκες, αφορολόγητο πετρέλαιο κίνησης, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, ακατάσχετο ετήσιο όριο στις 15.000 ευρώ στα τραπεζικά βιβλιάρια αγροτών.

Β. Αποστόλου: Με τις συμφωνίες που έχει υπογράψει η χώρα, υπάρχουν ρυθμίσεις που δεν μπορούν να ανατραπούν

Μετά τη συνάντηση με τους αγρότες ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, επεσήμανε ότι έγινε μια συζήτηση ζωηρή αλλά και ουσιαστική στα θέματα που αφορούσαν κυρίως το φορολογικό, το ασφαλιστικό, τις ενισχύσεις, τις αποζημιώσεις και τις πληρωμές.

Για το φορολογικό και το ασφαλιστικό, επανέλαβε ότι η χρονιά του 2016 έχει ως σημείο αναφοράς την κατάκτηση του αφορολογήτου και την καθιέρωση της εθνικής σύνταξης.

Εξέφρασε δε την έκπληξή του για τις φωνές που ζητούν την απόσυρση της συγκεκριμένης ρύθμισης. "Αν συνέβαινε αυτό θα είχαμε 13% φορολόγηση από το πρώτο ευρώ για το σύνολο των ενισχύσεων, των αποζημιώσεων, του καθαρού εισοδήματος. Σε σχέση με τη ρύθμιση για το φορολογικό που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στις εκκαθαρίσεις του 2017, μόνο ένα θα σας πω: 66 εκατ. ευρώ θα επιστραφούν στους αγρότες από τις προκαταβολές των φόρων των προηγούμενων ετών.Όσον αφορά στο ασφαλιστικό, εμείς επιμένουμε ότι είναι μια ρύθμιση που τη χρειαζόταν ο αγρότης γιατί βγήκε από τη γωνία όπου βρισκόταν και ήρθε στο προσκήνιο" τόνισε ο Υπουργός. 

 

Υποστήριξε ότι από την πλευρά των αγροτών τα ζητήματα αυτά μπήκαν προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής προσέγγισης με τη λογική «καταργήστε το τάδε, καταργήστε το άλλο», ωστόσο ξεκαθάρισε ότι με τα δεδομένα που βιώνει η χώρα μας και τις συμφωνίες που έχει υπογράψει υπάρχουν ρυθμίσεις που δεν μπορούν να ανατραπούν.

Από τη δική μας πλευρά του Υπουργείου κατατέθηκαν 10 σημεία (έναν δεκάλογο) παρεμβάσεων που υλοποιούνται ή έχουν δρομολογηθεί για το κόστος παραγωγής, που περιλαμβάνει παρεμβάσεις για το ενεργειακό στη γεωργία, το κομμάτι των ζωοτροφών στην κτηνοτροφία, το εργόσημο, την κάρτα του αγρότη, και βέβαια ένα σωρό άλλα ζητήματα, όπως τις πληρωμές, την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης στα γαλακτοκομικά, το μεγάλο ζήτημα με τις ελληνοποιήσεις κλπ, είπε ο κ. Αποστόλου.

 

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, skai.gr

Φωτογραφία: Sooc