ΝΑΤΟ: Κυριαρχικό δικαίωμα της Σουηδίας και της Φινλανδίας η ένταξή τους στη Συμμαχία

ΝΑΤΟ: Κυριαρχικό δικαίωμα της Σουηδίας και της Φινλανδίας η ένταξή τους στη Συμμαχία

Ο πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ, δήλωσε την Τρίτη ότι είναι κυριαρχικό δικαίωμα χωρών όπως η Σουηδία και η Φινλανδία να αποφασίσουν εάν θέλουν να ενταχθούν στη συμμαχία. «Αποτελεί ελεύθερη απόφαση οποιουδήποτε κράτους που θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ να υποβάλει αίτημα για ένταξη, κάτι που μέχρι τώρα δεν έχουν πράξει», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Σεούλ, ο Μπάουερ είπε ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι μια απαιτητική συμμαχία και δεν έχει πιέσει κανένα κράτος να ενταχθεί ή οποιαδήποτε χώρα να παράσχει όπλα στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Reuters.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των TIMES, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ και για τις δύο σκανδιναβικές χώρες ήταν «θέμα συνομιλίας και πολλαπλών συνεδριάσεων» κατά τις συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της συμμαχίας την περασμένη εβδομάδα, στις οποίες συμμετείχαν η Σουηδία και η Φινλανδία.

Όπως μεταδίδει το Reuters, κατά την επίσκεψή του στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας αυτή την εβδομάδα ο Μπάουερ συζήτησε τον πόλεμο στην Ουκρανία καθώς και τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Σεούλ και ΝΑΤΟ.

Ο Μπάουερ επεσήμανε ότι συζήτησε το αίτημα στρατιωτικής βοήθειας, περιλαμβανομένων τεθωρακισμένων και αντιαεροπορικών πυραύλων του Ζελένσκι σε Νοτιοκορεάτες αξιωματούχους, αλλά επιβεβαίωσε την πρόθεσή τους να προσφέρουν στην Ουκρανία μη φονική βοήθεια προς το παρόν.

«Αν ο πρόεδρος Ζελένσκι ζητήσει αυτού του είδους τα συστήματα, σημαίνει ότι τα χρειάζεται», τόνισε ο Ολλανδός ναύαρχος. Ο Μπάουερ επεσήμανε ότι και η μη φονική βοήθεια – κράνη και ιατρικά κιτ μεταξύ άλλων—που έχει στείλει η Νότια Κορέα στην Ουκρανία είναι επίσης σημαντική.

Ο ίδιος δήλωσε ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΝΑΤΟ, η Ρωσία θα επικεντρωθεί στην ανατολική Ουκρανία, αφού αρχικά είχε επιτεθεί σε διάφορα μέτωπα.

Το ΝΑΤΟ και τα μέλη του θα εξακολουθήσουν να προσφέρουν «ό,τι είναι δυνατό», προκειμένου να διασφαλίσουν την επιβίωση της Ουκρανίας, αλλά δεν πρόκειται να στείλει δικά του αεροσκάφη ή στρατό στη χώρα, κατέληξε ο Μπάουερ.