«Ναι» του ΚΑΣ για τον τρόπο μεταφοράς αρχαιοτήτων στη Βενιζέλου

«Ναι» του ΚΑΣ για τον τρόπο μεταφοράς αρχαιοτήτων στη Βενιζέλου

Ομόφωνα γνωμοδότησε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο υπέρ της έγκρισης μελέτης απόσπασης των βυζαντινών αρχαιοτήτων από το σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης. Σε μια ακόμα μαραθώνια συνεδρίαση, που διήρκεσε πάνω από 12 ώρες και τέλειωσε στις 4.20 τα ξημερώματα, το συμβούλιο εξέτασε την τεχνική μελέτη του εξπέρ των αποσπάσεων και μεταφορών αρχαίων και άλλων κτιρίων Δημήτρη Κορρέ και την έκανε δεκτή παμψηφεί.

Υπενθυμίζεται πως επί του θέματος της απόσπασης ή μη των καταλοίπων του βυζαντινού σταυροδρομιού εκκρεμούν αιτήσεις ακύρωσης της προηγούμενης υπουργικής απόφασης στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Οι προσφυγές θα συζητηθούν στις 6 Νοεμβρίου, ύστερα από αίτημα της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη να επισπευσθεί η διαδικασία. Αρχικά επρόκειτο να γίνει η συζήτηση στις αρχές Δεκεμβρίου.

Η υπουργική απόφαση που προσβάλλεται προβλέπει την απόσπαση, μεταφορά και επαναφορά των αρχαιοτήτων στον χώρο του σταθμού, Η επαναφορά θα γίνει ύστερα από την ολοκλήρωση του σταθμού. Πλέον, όλα εξαρτώνται από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο και την απόφαση που θα λάβει. Εφόσον η μεταφορά εγκριθεί,  σύμφωνα με τη μελέτη του Δ. Κορρέ θα γίνει μέσω τριών φρεατίων εξαερισμού που έχουν διανοιγεί.