7ος χρόνος, ημέρα 2055η
Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021

«Ναι μεν αλλά...» ΣΥΡΙΖΑ για το εμβόλιο

«Ναι μεν αλλά...» ΣΥΡΙΖΑ για το εμβόλιο

Τελικά είναι υπέρ ή κατά του εμβολιασμού ο ΣΥΡΙΖΑ; Είναι υπέρ ή κατά του εμβολίου ο Αλέξης Τσίπρας; Οι απαντήσεις στα δύο αυτά ερωτήματα σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είναι ευθείς και ειλικρινείς μια και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαθέτει έναν απολύτως θεσμικό ρόλο, εξαιτίας του οποίου οι πολίτες δικαιούνται να μάθουν την αλήθεια για την στάση του.

Παρά το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας το μεσημέρι της Δευτέρας θα περάσει την πόρτα του Ευαγγελισμού για να κάνει το εμβόλιο, μέχρι την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές το κόμμα του αποφεύγει με ξεκάθαρο τρόπο να βγει ανοιχτά και να τοποθετηθεί χωρίς περιστροφές υπέρ του εμβολιασμού. Κάτι που έκανε την Κυριακή ο Γιάννης Βαρουφάκης. 

Είναι προφανές ότι λόγω απουσίας προγραμματικού λόγου, αλλά και έχοντας επενδύσει στην καταστροφολογία, ο τέως πρωθυπουργός αδυνατεί να δώσει κεντρική γραμμή. Στο πλαίσιο αυτό εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανακοίνωση του παρατηρητηρίου υγείας του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί η ανακοίνωση να αναφέρεται στα υπέρ του εμβολιασμού, ταυτόχρονα όμως φαίνεται ότι κρατάει και αποστάσεις σαν να θέλει να στείλει μήνυμα σε όλους όσοι στέκονται κριτικά απέναντι στο εμβόλιο. Σαν να θέλει να κρατήσει ανοιχτό το δίαυλο επικοινωνίας με τους αρνητές. 

«...Μπροστά στην πρόκληση των εμβολίων, δεν πρέπει να επικρατήσει ούτε κλίμα θριαμβολογίας και αβάσιμης προσδοκίας ότι «τελειώνουμε με την πανδημία», αλλά ούτε και ατεκμηρίωτος σκεπτικισμός για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα τους», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση. 

Για τον ΣΥΡΙΖΑ η στάση απέναντι στο εμβόλιο δε δείχνει να είναι μία εύκολη απόφαση. Σύμφωνα με την ανάγνωση που κάνει η ΝΔ, στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναπτύσσονται αντίρροπες δυνάμεις. Από την μία οι υποστηρικτές του εμβολίου και από την άλλη οι θιασώτες της αμφισβήτησης και οι υποστηρικτές της άρνησης. Πάνω σε αυτή τη λεπτή γραμμή προσπαθεί μάταια ο Αλέξης Τσίπρας να αναπτύξει την αντιπολιτευτική του τακτική.

Μία προσπάθεια που ως αποτέλεσμα έχει να μένει πίσω στο επίπεδο των πολιτικών πρωτοβουλιών, αφήνοντας τον κ. Μητσοτάκη στη θέση του οδηγού. Ειδικά στην περίπτωση του εμβολίου αυτή η εικόνα είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Στην περίπτωση μάλιστα που η επιχείρηση «Ελευθερία» στεφθεί με επιτυχία είναι βέβαιο ότι θα πιστωθεί προσωπικά στον πρωθυπουργό, δίνοντας δυναμική στο κυβερνητικό έργο. Μία δυναμική που την έχει ανάγκη...