8ος χρόνος, ημέρα 2274η
Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2022

Κυρ. Μητσοτάκης στο ΕΛΚ: Να στείλει η ΕΕ αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία, όχι μόνο δηλώσεις

Να στείλει η ΕΕ αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία, όχι μόνο δηλώσεις

Στο ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στη Μεσόγειο στάθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί παραβίαση της κυριαρχίας της. Στο πλαίσιο αυτό ο υπογράμμισε την ανάγκη να σταλεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση κοινό αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία ότι δεν μπορεί να επιτραπεί μια υποψήφια προς ένταξη χώρα, να απειλεί χώρες, μέλη της ΕΕ. Η αντίδραση της ΕΕ δεν πρέπει να μείνει μόνο σε επίπεδο δηλώσεων, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Τα υπόλοιπα ζητήματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο της τοποθέτησης του Κυρ. Μητσοτάκης, ενόψει της Συνόδου Κορυφής, ήταν οι αποτελεσματικοί χειρισμοί της ελληνικής κυβέρνησης στην κρίση του κορονοϊού, η επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού και το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.

Ειδικότερα, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα που αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση για το άνοιγμα του τουρισμού μετά την επιτυχημένη αντιμετώπιση της πανδημίας, υπενθυμίζοντας μάλιστα την πρόσκληση του προς τον Πρόεδρο του ΕΛΚ. Ντόναλντ Τουσκ, και τους άλλους ηγέτες της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς, να πραγματοποιηθεί μία από τις επόμενες Συνόδους Κορυφής στην Ελλάδα, η οποία όπως είπε, αποτελεί υποδειγματικό ασφαλή προορισμό.

Σχετικά με την πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης, ο Κυρ. Μητσοτάκης επισήμανε την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας εντός του Ιουλίου. Η Ελλάδα, είπε, έχει ένα φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό και αναπτυξιακό σχέδιο για την αξιοποίηση των κονδυλίων που αναμένονται, ενώ ζήτησε να μην μειωθούν τα χρήματα που προορίζονται για το Ταμείο Συνοχής και την Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Τέλος, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ηγέτες και για το περιστατικό με το ύποπτο πλοίο στο Λιβυκό πέλαγος και την επιχείρηση «Ειρήνη». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «δεν μπορούμε να λαμβάνουμε αποφάσεις και μετά να φαινόμαστε αδύναμοι στην εφαρμογή τους».

Σημειώνεται ότι στην τηλεδιάσκεψη του ΕΛΚ, συμμετείχε και ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας, Τάσος Χατζηβασιλείου.