Να πιάσει κανείς το μαχαίρι ή να το αφήσει πρώτα να πέσει;

Να πιάσει κανείς το μαχαίρι ή να το αφήσει πρώτα να πέσει;

Μετά από τις πρώτες εβδομάδες της εξέλιξης της επιδημίας στον δυτικό κόσμο, όλοι οι φορείς έχουν κατανοήσει ότι πρόκειται για μια κατάσταση σοβαρότερη της γρίπης Η1Ν1.

Γι΄αυτό και τα περισσότερα τμήματα ανάλυσης των μεγάλων ξένων οίκων άρχισαν να διορθώνουν τις πρώτες τους εκθέσεις σαφέστατα προς πιο απαισιόδοξα σενάρια, ειδικά εκείνες που έδιναν ένα time frame πέριξ των αρχών έως μέσα Απριλίου.

Ακόμα και τώρα όμως οι εκτιμήσεις, όπως για παράδειγμα της JP Morgan για 1,8% συρρίκνωση της ευρωζώνης κατά το πρώτο τρίμηνο και 3,3% το δεύτερο  και για 2% και 3% οι αντίστοιχες εκτιμήσεις για τις ΗΠΑ, είναι πολύ πιθανό να αποδειχτούν τόσο αισιόδοξες, όσο και απαισιόδοξες.

Σε έναν μήνα περίπου θα μπορεί κανείς να έχει μια πραγματική εικόνα, τόσο για την εξέλιξη της επιδημίας όσο και για τις επιπτώσεις της στην οικονομία,  τις βραχυπρόθεσμες αλλά και τις πιο μακροπρόθεσμες.

Όσον αφορά την ελληνική οικονομία,  είναι φυσικό από τη στιγμή που οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών πέρσι ξεπέρασαν το 35% του ΑΕΠ με τον κλάδο του τουρισμού να προσφέρει άμεσα έσοδα 18 δισ., ο λογαριασμός των επιπτώσεων του κορονοϊού θα είναι αρκετά τσουχτερός.

Επιπλέον η ατυχία για την Ελλάδα είναι ότι δεν δόθηκε το «παράθυρο ευκαιρίας» που χρειαζόταν- ήτοι ένα ήρεμο διεθνές περιβάλλον με ακέραιη τη διάθεση για ρίσκο- έναντι να μπορέσουν να τιτλοποιηθούν τα κόκκινα δάνεια και να «καθαρίσουν» οι ισολογισμοί των τραπεζών , όπως επίσης δεν πρόλαβαν καν να αρχίσουν οι τιτλοποιήσεις της ΔΕΗ.

Αντίθετα, βρισκόμαστε στην αρχή της εξέλιξης μιας πανδημίας εξαιτίας της οποίας  το διεθνές εμπόριο ρίχνει ταχύτητα, τα σύνορα κλείνουν, τα χρηματιστήρια χάνουν τη μια στήριξη μετά την άλλη και φυσικά οι περισσότερες επενδύσεις μπαίνουν στον πάγο.

Τουλάχιστον όσον αφορά τα του οίκου μας, η καταιγίδα έχει διεθνείς διαστάσεις αυτή τη φορά.

Τι εννοούμε;

Ότι η Ελλάδα θα έχει την ίδια μεταχείριση που θα έχει και όλη η ευρωζώνη. Αν λοιπόν, που είναι και το πιο πιθανό, αποφασισθεί η μείωση του διαρθρωτικού πλεονάσματος από το 0,5% του ΑΕΠ σε διαρθωτικό έλλειμα 1% μέχρι το 2022, τότε όπως είναι κατανοητό θα μειωθεί ανάλογα και ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Αν τώρα προσθέσουμε και τα μέτρα που ανακοίνωσε η ΕΚΤ για τη στήριξη των ιδιωτικών επιχειρήσεων και την ευελιξία που έδωσε στις τράπεζες, αρχίζει να είναι εμφανές το δίχτυ που απλώνεται έναντι η δημόσια και η ιδιωτική κατανάλωση να προσγειωθούν έστω στα μαλακά. Την πτώση δηλαδή δεν μπορούμε να την γλυτώσουμε στο άμεσο μέλλον, αλλά τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα λαμβάνονται μέτρα ενεργούς υποστήριξης της, όταν η επιδημία αρχίσει πλέον να παίρνει φθίνουσα πορεία.

Στην ερώτηση τώρα για το αν όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να προεξοφληθούν από το ελληνικό χρηματιστήριο, η απάντηση είναι ότι κάποια στιγμή ναι, αλλά προς το παρόν η αγορά έχει λυγίσει λόγω της αβεβ αιότητας για το πόσο μεγάλη θα είναι η ύφεση το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο, για το αν ο ιός είναι εποχιακός και άρα αν θα έχουμε ένα παράθυρο ανάκαμψης έστω μέχρι τον Σεπτέμβριο και φυσικά από το πόσο ή όχι είμαστε κοντά  στο peak της επιδημίας.

Βάλτε τώρα στο κάδρο και το γεγονός ότι έχουμε μια ρηχή αγορά, όπου το αλγοριθμικό trading λειτουργεί σαν πραγματικός οδοστωτήρας, για να κατανοήσετε γιατί η πτώση που βιώνει το ελληνικό χρηματιστήριο είναι τόσο μεγάλη.

Όσον αφορά την τεχνική εικόνα της αγοράς, από τη στιγμή που χάθηκε η στήριξη των 726 μονάδων δόθηκε το πρώτο καμπανάκι . Όταν όμως χάθηκε και η στήριξη των 590, το διάγραμμα άνοιξε πλέον προς τα κάτω προς οποιοδήποτε νούμερο.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η τεχνική ανάλυση όταν οι συνθήκες είναι μη ceteris paribus, πόσο μάλλον όταν είναι εξαιρετικά ασύμμετρες όπως αυτές μιας πανδημίας εξαιτίας ενός όχι και τόσο απλού ιού,  δεν μπορεί να μας δώσει ασφαλή συμπεράσματα και κατευθύνσεις.

Καλό θα ήταν να αφήσουμε το μαχαίρι να πέσει....εκτός και έχουμε δύο πράγματα:εξαιρετικά μεγάλη ρευστότητα που μας επιτρέπει τις τμηματικές αγορές σε ποιοτικές εταιρείες λογικής μόχλευσης και με ισχυρό ισολογισμό και φυσικά γερό στομάχι.

*Αποποίηση Ευθύνης:  Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμια περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλάμβανονται ως τέτοιες.