Να μην ξεχνούν οι Έλληνες - Μια ημέρα ίσως αναζητήσουν συμπόνοια
Τ. Ερντογάν

Να μην ξεχνούν οι Έλληνες - Μια ημέρα ίσως αναζητήσουν συμπόνοια

Το Μεταναστευτικό με την κρίση στη Συρία συνέδεσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μια ημέρα μετά την επίσκεψη της ευρωπαϊκής ηγεσίας στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, καλώντας τους Ευρωπαίους να στηρίξουν τις πολιτικές της Τουρκίας στη Συρία αν επιθυμούν λύση. 

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε βουλευτές του ΑΚP, ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε την ΕΕ και την Ελλάδα για έλλειψη σεβασμού απέναντι στους πρόσφυγες και παραβίαση της Παγκόσμιας Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. 

«Το κλείσιμο συνόρων της Ευρώπης απέναντι στους πρόσφυγες και η βύθιση λέμβων από τους γείτονές μας παραβιάζει την Παγκόσμια Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», είπε, σημειώνοντας ότι η απόφασή του να ανοίξει τα σύνορα είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο.

«Τα βήματα του φασισμού ακούγονται όλο και πιο δυνατά κάθε ημέρα που περνάει», πρόσθεσε, λέγοντας ότι «μία κατάσταση σαν κι αυτή (με περαιτέρω ενίσχυση των μεταναστευτικών ροών) θα είναι πραγματική καταστροφή», προειδοποιώντας την Ευρώπη να στηρίξει την Άγκυρα, καθώς περαιτέρω ροές θα είναι πραγματική καταστροφή για αυτή. 

«Αν οι ευρωπαϊκές χώρες θέλουν να λύσουν το πρόβλημα, τότε θα πρέπει να στηρίξουν τις πολιτικές και ανθρωπιστικές λύσεις της Τουρκίας στη Συρία», τόνισε ο Τ. Ερντογάν.

Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία υποστήριξε την Ελλάδα στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής στέλνοντας πλοία με τρόφιμα κι ότι εκείνη την περίοδο «πολλοί Έλληνες ήλθαν στη χώρα μας κι έζησαν ειρηνικά και με ασφάλεια μέχρι τη λήξη του πολέμου». Μάλιστα, έδειξε φωτογραφία στην οποία κατά τον ίδιο απεικονίζεται η βοήθεια προς τους Έλληνες που επέζησαν από τις ναζιστικές επιθέσεις και βρήκαν καταφύγιο στη Συρία στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Ένα από αυτά τα αγοράκια ή κοριτσάκια από την Ελλάδα σε αυτή τη φωτογραφία ενδέχεται να είναι ο παππούς ή η γιαγιά του Κυριάκου Μητσοτάκη», είπε, σύμφωνα με το Anadolu, και συνέχισε: «Ο Έλληνας, που προσπαθεί με κάθε δυνατό τρόπο να μην δεχτεί πρόσφυγες στη χώρα να μην ξεχνά ότι κάποια μέρα μπορεί να βρεθεί (σ.σ. σε μία κατάσταση στην οποία) θα αναζητεί συμπόνια».

«Οι Έλληνες, που χρησιμοποίησαν κάθε μέσο προκειμένου να εμποδίσουν τους μετανάστες να εισέλθουν στο έδαφός τους, φτάνοντας μέχρι το σημείο να τους πνίγουν ή να τους σκοτώνουν με πραγματικές σφαίρες, δεν θα πρέπει να ξεχνούν ότι και οι ίδιοι μια ημέρα ίσως να έχουν ανάγκη συμπόνια», υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος.