Να μην βγουν οι κουκούλες ζητά η Τουλουπάκη

Να μην βγουν οι κουκούλες ζητά η Τουλουπάκη

Ερωτήματα εγείρει η επιστολή που έφτασε το πρωί στο προεδρείο της Βουλής, με υπογράφοντα την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, στην οποία προτείνεται η εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων να γίνει με αλλοιωμένα τα χαρακτηριστικά τους και χωρίς να γίνει γνωστή η ταυτότητά τους.

Αν και επί της ουσίας η Ε. Τουλουπάκη παρέχει γνώμη και δεν ορίζει ούτε τον τρόπο ούτε τον τόπο της διαδικασίας, προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως παρεμβαίνει τη στιγμή που η προανακριτική διαθέτει προνόμια ανακριτικού υπαλλήλου

Την ίδια ώρα, έκπληξη έχουν προκαλέσει σε μέλη της επιτροπής ορισμένες διαρροές από εισαγγελικές πηγές σχετικά με τον τρόπο που κατέθεσαν οι μάρτυρες πρόσφατα στην εισαγγελία. Συγκεκριμένα, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι τον περασμένο Δεκέμβριο «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης», κατέθεσαν με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, δηλαδή με τις κουκούλες τους, αλλά με φυσική παρουσία από τους αντιεισαγγελείς του Αρείου Πάγου.

Σύμφωνα με πληροφορίες,  αρμόδιοι παράγοντες της προανακριτικής εξετάζουν ποια θα είναι η αντίδρασή τους προς την εισαγγελέα Διαφθοράς, αφού ήδη το αρμόδιο Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων της ΓΑΔΑ έχει ναι μεν προτείνει την εξέταση με αλλοιωμένα τα χαρακτηριστικά, αλλά δεν έχει πει «όχι» στην αφαίρεση της κουκούλας. Αντιθέτως, έχει αφήσει στη διακριτική ευχέρεια των μελών της προανακριτικής τον τρόπο με τον οποία θα εξετάσουν τους μάρτυρες.

Η επόμενη εβδομάδα κρίνεται ιδιαιτέρως κρίσιμη ως προς τις εξελίξεις δεδομένου ότι θα καταθέσουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες ενώ αναμένεται να διαπιστωθεί και το πώς θα καταθέσει ως μάρτυρας η Ελ. Τουλουπάκη, δηλαδή να θα επιδιώξει να καταθέσει υπόμνημα. Την πόρτα της προανακριτικής θα περάσουν και οι Π. Πολακης και Δ. Τζανακόπουλος.