Να μιλήσουμε όλοι με όρους εθνικής ευθύνης

Να μιλήσουμε όλοι με όρους εθνικής ευθύνης

Λίγες μέρες, λίγες ώρες πριν το Πάσχα κάποια στοιχεία αισιοδοξίας έχουν αρχίσει να εμφανίζονται και να σπάνε τη διάχυτη απαισιοδοξία και τον φόβο.

Ήδη πάνω από 3 εκατομμύρια συνάνθρωποί μας έχουν εμβολιαστεί με μία ή και με δύο δόσεις, κάνοντας την προοπτική οικοδόμησης του κατάλληλου τείχους ανοσίας πιο ορατή παρά ποτέ, ενώ σύμφωνα με τους επιστήμονες φαίνεται να μειώνεται το ιικό φορτίο. Ας μην ξεχνάμε, ότι ουσιαστικά έχουμε ένα αποτελεσματικό όπλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας κι αυτό είναι το εμβόλιο.

Γι' αυτό και ο μαζικός εμβολιασμός είναι τεράστιας σημασίας για τη διασφάλιση της υγείας και της ζωής μας, αλλά και για να μην «κάψουμε» τον Τουρισμό, κάτι που θα μας οδηγήσει σε πολύ επικίνδυνες ατραπούς για την κατάσταση της Οικονομίας.

Γι' αυτό, πρέπει να συμβάλουμε όλοι στην υπέρβαση των - συγκριτικά σε σχέση με την εμπειρία από άλλες χώρες της Ε.Ε - μικρών ποσοστών εμβολιασμού των 65+, χαιρετίζοντας την προθυμία των νέων ανθρώπων πάνω από τα 30 που δείχνουν σ΄όλους μας το δρόμο.

Αυτό είναι το μείζον καθήκον όλων μας στο αμέσως επόμενο διάστημα, έχοντας σαφές ότι βρισκόμαστε στο πιο κρίσιμο σημείο της προσπάθειας να αντιμετωπίσουμε την πανδημία.

Έχουμε κατ΄επανάληψη σταθεί στην πορεία των τελευταίων δεκαπέντε μηνών, της ευθύνης της κυβέρνησης για το τι συνέβη από τη λήξη της πρώτης καραντίνας και μετά. Έχουμε συζητήσει για σχέδια της κυβέρνησης που δεν πέτυχαν, για μέτρα που δεν πήρε, για καθυστερήσεις που κόστισαν (ενίσχυση του ΕΣΥ, έγκαιρη ενίσχυση του στόλου των λεωφορείων και των άλλων ΜΜΕ, ενίσχυση ελέγχων τήρησης των μέτρων κ.ά) , χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπήρχαν κάποιες μαγικές συνταγές, που αν εφαρμόζονταν, η Ελλάδα θα ήταν μια παγκόσμια όαση που δεν θα την άγγιζε η πανδημία. 

Η επανάληψη των ίδιων και των ίδιων δεν βοηθάει σε τίποτα. Τώρα το μείζον είναι να βγούμε από το τούνελ, να σταματήσουμε τον φονικό ιο, που έχει στοιχισει ήδη πάνω από 10.000 απώλειες ανθρωπίνων ζωών και έχει βάλει τη ζωή μας, την επιβίωση επιχειρήσεων και το μέλλον της εργασίας εκατοντάδων χιλιάδων σε δοκιμασία.

Μέχρι να φτάσουμε όμως σε κατάλληλα επίπεδα ανοσίας, έχουμε δρόμο και σ΄αυτό το διάστημα χρειάζονται οι κατάλληλες επιλογές, ώστε να μην έχουμε πισωγυρίσματα. Χρειάζεται ένα καθαρό μήνυμα που συχνά υπήρχε από το επικοινωνιακό αλαλούμ, που προέκυπτε ως αποτέλεσμα των πιο αντιφατικών δηλώσεων και προαναγγελιων από κυβερνητικούς αξιωματούχους. Παράλληλα λοιπόν με την προσπάθεια μαζικού εμβολιασμού, χρειάζεται καθαρό μήνυμα κοινωνικής ευθύνης για την τήρηση των στοιχειωδών μέτρων υγιεινής και πρόληψης, που όλοι πια μάθαμε πάνω από ένα χρόνο τώρα, παράλληλα με την όλο και πιο διευρυμένη χρήση των self tests.

Τη μάχη αυτή πρέπει να τη δώσουμε όλοι μαζί. Οι κομματικές αντιπαραθέσεις που εντάσουν ακόμα και τα εμβόλια ή τα self tests, τα πρακτικά των συνεδριάσεων των ειδικών και τις απόψεις των επιστημόνων κουράζουν, απογοητεύουν.

Η έκβαση της μάχης θα κρίνει πολλά. Το άνοιγμα του εμπορίου και της εστίασης, η άνοδος της τουριστικής κίνησης τουλάχιστον στο διπλάσιο αποτέλεσμα από πέρυσι και η ετοιμασία για την γρήγορη απορρόφηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης από Σεπτέμβριο συνιστούν στοιχειώδεις προυποθεσεις για να μην έχουμε άλλες και πιθανά δραματικές περιπέτειες.

Ας συνοψίσουμε επομένως κάποια βασικά σημεία που πρέπει να ρίξουμε βάρος: Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια πειθούς για να εμβολιαστούν μαζικά οι πολίτες. Είναι αναγκαίο τώρα πια να δούμε μια τόνωση της ατομικής ευθύνης, όχι μόνο απέναντι στη ζωή των άλλων, αλλά και απέναντι στη συνολική πορεία της χώρας, δηλαδή μια τόνωση της εθνικής ευθύνης. Χρειάζεται πλήρης στήριξη των επιχειρήσεων που θα ανοίγουν. Εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις κινδυνεύουν. Είναι επιτακτικό να υπάρχουν κεφάλαια στήριξης, αλλά και να συζητηθεί και να αποφασιστεί γενναίο κούρεμα των συσσωρευμένων οφειλών, που στο σύνολό τους απειλούν με μαζικά λουκέτα μέχρι τα τέλη του 2021, αρχές του 2022.

Και μετά; Τι κάνουμε την επόμενη μέρα; Βασικές κατευθύνσεις που ως χώρα πρέπει να ακολουθήσουμε είναι: Ο καθορισμός ενός ολοκληρωμένου σχεδίου στήριξης και εκσυγχρονισμού του ΕΣΥ που είναι κουρασμένο και άγγιξε πολλές φορές τα όριά του. Χρειαζόμαστε ένα νέο ΕΣΥ στηριγμένο σε σε ένα αποκεντρωμένο, σύγχρονο Πρωτοβάθμιο σύστημα  - επιπλέον χρηματοδότηση και στελέχωση στους τομείς που υπάρχει μεγάλη ανάγκη – αναδιοργάνωση των Νοσοκομείων.

Χρειάζεται να δούμε την διασφάλιση πλήρους λειτουργίας σχολείων και ΑΕΙ με συνθήκες ασφάλειας από Σεπτέμβριο, λαμβάνοντας υπόψη και τα μορφωτικά κενά που έχουν δημιουργηθεί. Υποθέτω ότι οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων θα έχουν εμβολιαστεί. Ας σημειώσω, δε, ότι ειδικές κατηγορίες εργαζομένων όπως οι εκπαιδευτικοί και οι νοσοκομειακοί πρέπει να εμβολιαστούν υποχρεωτικά. Αρχές Σεπτεμβρίου είναι επιτακτικό να υπάρχει σχέδιο εμβολιασμού όλων των μαθητών.

Πρέπει ταυτόχρονα να συνειδητοποιήσουμε, ότι η νέα κανονικότητα θα διαφέρει από την προ κορονοϊου εποχή. Κάποια πράγματα ήρθαν για να μείνουν. Άλλαξαν πολλά. Οι μεγάλες καταστροφές όπως είναι μια πανδημία επιδρούν σε αλλαγές σ΄όλο τον πλανήτη, αλλά επιταχύνουν φαινόμενα που ήταν ήδη σε εξέλιξη, κάνουν εμφανέστερα τα δυνατά και αδύνατα σημεία μιας χώρας. Άλλαξαν από την υγιεινή μέχρι τις καταναλωτικες μας συνήθειες, οι εργασιακές συνθήκες μέχρι τις ταξιδιωτικές συνήθειες.

Η τηλεργασία ήρθε για να μείνει και μαζί με τις δυνατότητες αναδεικνύονται και κίνδυνοι για το εργασιακό πλαίσιο. Είναι ανάγκη να μελετήσουμε αυτό το πλαίσιο αλλαγών, να δούμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, που θα μας επιτρέψει να μην υπάρχει μια μαζική καταστροφή θέσεων εργασίας όταν η 4η βιομηχανική επανάσταση και η ρομποτική θα μπαίνει πιο δυναμικά στη ζωή μας. Χρειάζονται γενναίες αλλαγές στο αναπτυξιακό, παραγωγικό μοντέλο της χώρας. 

Στη χώρα μας θα εισρεύσουν τεράστια κονδύλια από κοινοτικούς πόρους μαζί και με τα ιδιωτικά κεφάλαια που θα πρέπει να μπουν. Έχουμε δηλαδή μια μοναδική ευκαιρία δημιουργίας μιας νέας Ελλάδας,αρκεί βέβαια να κινηθούμε γρήγορα, αποτελεσματικά, με βάση σχέδιο. Πριν απ΄όλα χρειάζεται να ξεφύγουμε από τη διαρκή πόλωση και να μιλήσουμε όλοι με όρους εθνικής ευθύνης. Θα είναι εγκληματικό να χάσουμε αυτή την ευκαιρία.

*Η Νάντιας Γιαννακοπούλου, είναι βουλευτής ΚΙΝΑΛ Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας