Να διερευνήσει περιστατικό με λέιζερ πολεμικού πλοίου της σε αυστραλιανό αεροσκάφος
Αυστραλία σε Κίνα

Να διερευνήσει περιστατικό με λέιζερ πολεμικού πλοίου της σε αυστραλιανό αεροσκάφος

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας δήλωσε σήμερα ότι το κινεζικό πολεμικό πλοίο, που έστρεψε ένα λέιζερ σε αυστραλιανό στρατιωτικό αεροσκάφος, βρισκόταν τόσο κοντά στις ακτές της Αυστραλίας ώστε θα μπορούσε κάποιος να το δει από την παραλία και ζήτησε από την Κίνα να διεξαγάγει πλήρη έρευνα.

Ο Σκοτ Μόρισον δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης πως η κυβέρνησή του δεν έλαβε κάποια εξήγηση από την Κίνα για το επεισόδιο, το οποίο συνέβη την περασμένη Πέμπτη και η Καμπέρα το χαρακτήρισε «επικίνδυνο» και «ριψοκίνδυνη ενέργεια».

Η Κίνα δήλωσε πως η εκδοχή της Αυστραλίας «δεν ανταποκρίνεται στα γεγονότα» και πως η Αυστραλία έριξε κοντά σε κινεζικά πλοία ηχοσημαντήρες, που βοηθούν στον εντοπισμό υποβρυχίων. Το αυστραλιανό υπουργείο Άμυνας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.

Το κινεζικό πολεμικό πλοίο έστρεψε ένα στρατιωτικό λέιζερ προς αυστραλιανό στρατιωτικό αεροσκάφος που προσέγγιζε από βορρά την Αυστραλία, φωτίζοντας το αεροπλάνο και θέτοντας εν δυνάμει σε κίνδυνο ζωές, ανακοίνωσε το Σάββατο η Αυστραλία. Κανονικά ένα τέτοιο λέιζερ στρέφεται προς ένα στόχο για να τον ορίσει ως στόχο ώστε να πληγεί στη συνέχεια από κάποιο όπλο.

Το αεροσκάφος ναυτικής περιπολίας P-8A Poseidon εντόπισε ακτίνα λέιζερ από κινεζικό πολεμικό σκάφος, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας, δίνοντας στη δημοσιότητα φωτογραφίες δύο κινεζικών πολεμικών σκαφών να πλέουν κοντά στη βόρεια ακτή της Αυστραλίας.

«Οι άνθρωποι θα μπορούσαν να δουν το σκάφος ακόμη και από την ακτή μας», δήλωσε σήμερα ο Μόρισον μιλώντας στην Τασμανία.

Η Αυστραλία ζήτησε μέσω διπλωματικών διαύλων να διεξαχθεί «πλήρης έρευνα για το περιστατικό», δήλωσε.

Ο ίδιος συνέκρινε το επεισόδιο με μια υποθετική κατάσταση κατά την οποία μια αυστραλιανή φρεγάτα θα έστρεφε ένα λέιζερ προς κινεζικό αεροσκάφος επιτήρησης στο στενό της Ταϊβάν, προσθέτοντας: «Μπορείτε να φανταστείτε την αντίδρασή τους στο Πεκίνο σε κάτι τέτοιο;»

Το κινεζικό υπουργείο Άμυνας υπεραμύνθηκε των ενεργειών των κινεζικών πολεμικών σκαφών, λέγοντας πως ήταν σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο, ενώ επέρριψε την ευθύνη στην Αυστραλία.

«Το αυστραλιανό αεροσκάφος ανθυποβρυχιακής περιπολίας P-8 έφθασε στον εναέριο χώρο γύρω από το σχηματισμό των πλοίων μας και το πλησιέστερο σημείο που έφθασε ήταν μόλις 4 χιλιόμετρα από τα πλοία μας», αναφέρει ο Ταν Κεφέι, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, σε σημερινή καταχώρισή του στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου στο Weibo.

«Από τις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από τα πλοία μας, φαίνεται ότι το αυστραλιανό αεροπλάνο είναι πολύ κοντά στο πλοίο μας και επίσης ρίχνει γύρω από το πλοίο μας ηχοσημαντήρες. Τέτοια κακόβουλη προκλητική συμπεριφορά είναι πολύ εύκολο να οδηγήσει σε παρεξήγηση και σφάλμα εκτίμησης, δημιουργώντας απειλή για την ασφάλεια πλοίων και προσωπικού και στις δύο πλευρές», πρόσθεσε ο Ταν.

Δύο φωτογραφίες με τη σφραγίδα του κινεζικού υπουργείου Άμυνας, οι οποίες δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν, ήταν συνημμένες στην καταχώριση στο Weibo.

«Ζητάμε η αυστραλιανή πλευρά να σταματήσει αμέσως παρόμοιες προκλητικές και επικίνδυνες ενέργειες και να σταματήσει να διατυπώνει αβάσιμες κατηγορίες και συκοφαντίες εναντίον της κινεζικής πλευράς, ώστε να μην επηρεαστεί η συνολική κατάσταση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες και τους δύο στρατούς», δήλωσε ο Ταν.