Να αποκτήσουμε τις υποδομές για να αλλάξουμε επίπεδο
Κυριάκος Πιερρακάκης

Να αποκτήσουμε τις υποδομές για να αλλάξουμε επίπεδο

Τους στόχους της κυβέρνησης στα ψηφιακά συστήματα παρουσίασε ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κατά την ομιλία του στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των Μελών του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) που πραγματοποιήθηκε χτες.

Ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι τα συστήματα πρέπει να σχεδιάζονται με πολιτοκεντρική προσέγγιση ενώ εμφανίστηκε σίγουρος ότι θα επιτευχθούν όλα τα επόμενα στοιχήματα της κυβέρνησης ώστε να αποκτήσουμε όλες εκείνες τις υποδομές που θα μας επιτρέψουν η χώρα να αλλάξει επίπεδο και να αλλάξει πορεία.

Συγκεκριμένα ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε: “Τα συστήματα πρέπει να σχεδιάζονται με πολιτοκεντρική προσέγγιση. Νομίζω ότι αυτό αυξάνει πάρα πολύ και την εξωστρέφεια του κλάδου και την υπηρεσία για τον πολίτη, αλλά και εν τέλει το ευρύτερο αποτύπωμα το οποίο αφήνουμε. Το επόμενο διάστημα υπάρχει μία πολύ μεγάλη ευκαιρία μπροστά μας. Θα τρέξουμε με την ίδια ταχύτητα την οποία τρέξαμε το προηγούμενο διάστημα και υπάρχουν πολλές μικρές νίκες που μπορούν να κατακτηθούν, αλλά και οι μεγάλες εκκρεμότητες της χώρας, τα μεγάλα έργα που πρέπει να δημοπρατηθούν. Είναι δεδομένο πως μπαίνοντας στο δεύτερο χρόνο διακυβέρνησης κι έχοντας πλέον κερδίσει τα πρώτα στοιχήματα, ρίχνουμε το βάρος στο μεγάλο στοίχημα: να μπορέσουμε να αποκτήσουμε όλες εκείνες τις υποδομές που θα μας επιτρέψουν η χώρα να αλλάξει επίπεδο και να αλλάξει πορεία. Υπάρχει απόλυτη δυνατότητα αυτό να επιτευχθεί και θα επιτευχθεί”.

Στο πλαίσιο της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΠΕ, βασικό συμπέρασμα αποτέλεσε το γεγονός πως στο νέο περιβάλλον που προκύπτει από τις δυσμενείς συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού, ο ψηφιακός μετασχηματισμός της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας αποτελεί απόλυτα επείγουσα προτεραιότητα. Επιπλέον, τονίστηκε πως ο κλάδος της τεχνολογίας δήλωσε παρών στη δοκιμασία της χώρας, από την πρώτη κιόλας στιγμή της εξάπλωσης της πανδημίας, στηρίζοντας την Πολιτεία, τις Επιχειρήσεις και τους Πολίτες με δωρεάν υπηρεσίες, πλατφόρμες και προϊόντα, παρέχοντας τη δυνατότητα της απομακρυσμένης εργασίας και της επικοινωνίας. Ένας κλάδος με ισχυρό αποτύπωμα και στην κοινωνία και στην οικονομία, με περισσότερες από 4.600 επιχειρήσεις που απασχολούν 260.000 εργαζόμενους και συνολικό κύκλο εργασιών που άγγιξε τα €13,3 δισ. το 2019, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 8% του ΑΕΠ. Οι επιχειρήσεις του κλάδου στήριξαν έμπρακτα την κοινωνία και την οικονομία ώστε να λειτουργούν, να εργάζονται, να επικοινωνούν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και να προετοιμάζονται για την μετά-κορονοϊό εποχή.

Το παρών, επίσης, έδωσε και ο Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κύριος Μάριος Κάτσης, ο οποίος αναφέρθηκε στο ότι η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευθεί το Ταμείο Ψηφιακής Ανάκαμψης της Ε.Ε., το οποίο κατά κύριο λόγο χρηματοδοτεί δύο πυλώνες, την πράσινη ανάπτυξη και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Τόνισε επίσης ότι: “Υπάρχουν τρεις προϋποθέσεις, ώστε η Ελλάδα να κερδίσει το ψηφιακό στοίχημα: ψηφιακές υποδομές, ψηφιακές υπηρεσίες, ανθρώπινο δυναμικό. Ο κλάδος ΤΠΕ αποτελεί την κρίσιμη μάζα που συνδέει την εθνική οικονομία με το μέλλον της καινοτομίας και των τεχνολογικών εξελίξεων”.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος ΔΣ του ΣΕΠΕ, κυρία Γιώτα Παπαρίδου, τόνισε: “Η ψηφιακή τεχνολογία αποτελεί επένδυση θεμελιώδους σημασίας για κάθε κοινωνία και οικονομία, ώστε να είναι σε θέση να επιτελεί τις βασικές της λειτουργίες, να σχεδιάζει και να επενδύει στο παρόν και στο μέλλον με ασφάλεια και προοπτική. Οφείλουμε να κεφαλοποιήσουμε το ψηφιακό άλμα ετών που έκανε η χώρα μέσα σε λίγους μήνες με τον επιτυχή σχεδιασμό του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος, η Ελλάδα χρειάζεται να τεθεί σε τροχιά ανάπτυξης και η ψηφιακή τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να συμβάλλει καθοριστικά στη μετάβαση σε μία σύγχρονη ψηφιακή οικονομία και κοινωνία, ώστε να μπορούν όλοι οι Έλληνες να απολαύσουν τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που μόνο η τεχνολογία μπορεί να προσφέρει!”. 

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης, παρουσιάστηκε ο ετήσιος απολογισμός, με αναφορά στις σημαντικές πρωτοβουλίες που ανέπτυξε ο Σύνδεσμος με φορείς της Πολιτείας και της αγοράς, αλλά και τη δυναμική του παρουσία μέσω της ενεργής συμμετοχής σε όλες τις διαβουλεύσεις που σχετίζονται με θέματα της βιομηχανίας ψηφιακής τεχνολογίας, αλλά και μέσω της κατάθεσης προτάσεων για τον ταχύτερο ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, όπως για παράδειγμα η συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας στη συλλογική προσπάθεια για μια σύγχρονη εκπαίδευση. Αναφορά έγινε επίσης στη δυναμική παρέμβαση του ΣΕΠΕ στην προώθηση σημαντικών αιτημάτων και στην επίλυση προβλημάτων για τον κλάδο από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού. 

Ταυτόχρονα, η Πρόεδρος ΔΣ του Συνδέσμου σημείωσε τη σπουδαιότητα για τον ΣΕΠΕ της υπογραφής Πρωτοκόλλου Συνεργασίας με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ως θεσμικός εταίρος για την ανάδειξη της ψηφιακής τεχνολογίας ως βασικής αναπτυξιακής συνιστώσας για τη χώρα, αλλά και με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για τη δημιουργία μίας “Συμμαχίας για τον Ψηφιακό Πολιτισμό”, με στόχο την υποστήριξη του ψηφιακού μετασχηματισμού των πολιτιστικών οργανισμών και φορέων της χώρας.

Τέλος, αναφορά έγινε και στην οριστικοποίηση της μελέτης του ΣΕΠΕ με την Deloitte, για την Ανάπτυξη του Κλάδου και τον αντίκτυπο της στην ελληνική οικονομία. H μελέτη κατέληξε πως στο απόλυτα ρεαλιστικό σενάριο “Ανάπτυξης”, της τάξης του 5%, του κλάδου ψηφιακής τεχνολογίας, ο αντίκτυπος στην ελληνική οικονομία για την επόμενη πενταετία αγγίζει συσωρευτικά - άμεσα και έμμεσα - τα €80 δισ. προστιθέμενης αξίας, δημιουργώντας ταυτόχρονα 415.000 νέες θέσεις εργασίας.

Στη συνέχεια, ακολούθησε εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη 2 νέων Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου σε αντικατάσταση Μελών του. 

Τα δύο νέα Μέλη του ΔΣ του ΣΕΠΕ είναι οι κ.κ.: Σπύρος Μανωλόπουλος και Αλέξανδρος Μάνος.