Να απειλήσει η ΕΕ με στρατιωτικές επιχειρήσεις για να επιτευχθεί ανακωχή
Β. Ίσινγκερ για Λιβύη

Να απειλήσει η ΕΕ με στρατιωτικές επιχειρήσεις για να επιτευχθεί ανακωχή

Ο επικεφαλής της «Διάσκεψης για την Ασφάλεια» του Μονάχου Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ πιστεύει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει εν ανάγκη να απειλήσει με στρατιωτική δράση στον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη προκειμένου να ακουσθεί και να επιτευχθεί η ανακωχή.

 Συγκεκριμένα ο κ. Ίσκινγκερ σε συνέντευξη την οποία παραχώρησε στις εφημερίδες του γερμανικού Δημοσιογραφικού Ομίλου Funke υποστήριξε ότι «η Ευρώπη θα μπορούσε να ρίξει το στρατιωτικό της βάρος στη ζυγαριά με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτευχθεί ανακωχή. Όποιος δεν μπορεί να απειλήσει στρατιωτικά σε διεθνείς συγκρούσεις, η διπλωματία του παραμένει πολύ συχνά (απλή) ρητορική».

Ενόψει  μάλιστα της γερμανικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία αρχίζει την 1η Ιουλίου, επισήμανε ότι «η Ε.Ε. πρέπει να μάθει τη γλώσσα της δύναμης, ώστε να μπορεί να εκπροσωπεί καλύτερα τα συμφέροντά της στον έξω κόσμο. Αυτό προϋποθέτει ότι και η Γερμανία πρέπει να μάθει τη γλώσσα της δύναμης».

Τέλος, τόνισε ότι «η γερμανική κυβέρνηση προετοίμασε βέβαια πολύ δυναμικά τη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο τον Ιανουάριο, αλλά το μέχρι στιγμής αποτέλεσμα ήταν δυστυχώς σχεδόν μηδενικό. Οι δυνάμεις οι οποίες εμπλέκονται στη σύγκρουση, όπως λ.χ. η Ρωσία, η Τουρκία και η Αίγυπτος, αγνόησαν τις εκκλήσεις της Γερμανίας και των εταίρων της σε μεγάλο βαθμό, γιατί αυτό που μετράει είναι ποιος έχει το λόγο σε στρατιωτικό επίπεδο», τόνισε τέλος ο ειδικός για θέματα Ασφαλείας.